Hoppa till huvudinnehållet

Nya skolchefen om utmaningen: ”Svåra beslut måste fattas”

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Lise-Lotte Bengtsson, ny skolchef i Färgelanda kommun.
Lise-Lotte Bengtsson, ny skolchef i Färgelanda kommun. Foto: Johan Lindahl

Skolväsendet i Färgelanda kommun står inför stora utmaningar. Undermåliga lokaler, dålig arbetsmiljö och en minst sagt ansträngd ekonomi är några av problemen som ligger på nya skolchefen Lise-Lotte Bengtssons bord.

– Jag ser absolut behov av att stora ingripande och svåra beslut fattas, säger hon.

Undermåliga lokaler, små klasser med varierande lärartäthet och dålig arbetsmiljö, samt en ekonomi som inte går ihop. Detta är faktum som framkommit i olika utredningar gällande skolan i Färgelanda kommun de senaste åren.

Skolväsendet i kommunen står inför stora utmaningar och det är detta nya skolchefen Lise-Lotte Bengtsson har i uppdrag att försöka bena ut.

Lokalfrågan viktigast

Först och främst måste man lösa lokalfrågan, menar hon. Kommunen har en kapacitet på 900 elever, men i dagsläget har man bara 600 elever. Befolkningsprognosen pekar dessutom neråt.

– Vi har för många lokaler, vi har lokaler som är eftersatta i underhållet där det inte funkar rent arbetsmiljömässigt, samt en ekonomi som inte går ihop. Det vi måste göra nu är att titta på vad vi kan göra tillsammans för att skapa de bästa förutsättningarna så att barnen och eleverna får den utbildning de har rätt till och att arbetsmiljön blir bra för våra medarbetare. Jag ser absolut behov av att stora ingripande och svåra beslut fattas, säger Lise-Lotte Bengtsson.

Mer pengar på personal

Grundtanken är att lägga mindre pengar på lokaler och mer på personal.

– Det gäller att vi lägger resurserna på personal. Det är de som möter barnen och eleverna varje dag. Det är där vi behöver lägga pengarna.

I förlängningen kan det innebära nedläggning av verksamheter, men det är ett politiskt beslut som måste tas i högsta instans. Lise-Lotte Bengtsson är av uppfattningen att något måste göras.

– Det jag gör just nu är att vara ute på skolorna så att jag kan se med egna ögon hur det ser ut. Att göra lokalförändringar är en process i sig, och att lägga ner en skola är aldrig enkelt. Det är en svår utmaning, det har vi sett i våra kranskommuner. Vi måste se vilka för- och nackdelar det har och vad det kostar på sikt om vi inte gör nånting, säger hon och fortsätter:

– Även om man inte stänger en skola finns det organisatoriska förändringar man kan göra, hur man styr elever, hur klasserna ser ut, sånt som vi äger själva i nämnden.

Lise-Lotte Bengtsson har sitt kontor i kommunhuset.
Lise-Lotte Bengtsson har sitt kontor i kommunhuset. Foto: Johan Lindahl

Försenad budget

Kommunens budget skulle ha tagits i juni månad, men det har skjutits fram i omgångar och ska nu beslutas på fullmäktige i november. Detta har påverkat skolverksamheten negativt, menar Lise-Lotte Bengtsson.

– Det ställer till det tidsmässigt, att man får en förkortad process. När väl budgetramarna är satta ska man fördela ut pengarna mellan verksamheterna. Alla är beroende av att den här processen funkar. Att vi behöver åtgärder i hela kommunen är självklart, för det finns inget annat. Ekonomin är inte bra.

Lise-Lotte Bengtsson är utbildad jurist och har jobbat inom barn- och utbildning sedan 2002. först i Åkersberga, sedan i Uddevalla. De senaste 19 åren har hon haft olika chefsroller.

– Jag kände att jag ville ta med mig min kompetens och erfarenhet in i en annan kommun, för att se lite nytt och kunna få helheten. Här får jag helheten på ett annat sätt och tänkte att det skulle bli spännande, säger hon.

Läs också

Fakta

Lise-Lotte Bengtsson

Ålder: 57 år

Bor: Uddevalla

Från: Lysekil

Utbildning: Juristexamen

Arbetserfarenhet: 19 år inom utbildningsförvaltningen i Uddevalla kommun, senast som sektorchef

Artikeltaggar

BeslutFärgelandaSkola och utbildningSkolorUddevallaUtbildningÅkersberga

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.