Hoppa till huvudinnehållet

Nu är Campus Dalsland invigt: ”En dramatisk skillnad”

Publicerad:
Reporter Britt-Marie Erlandsson
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
Dalslands kommunalråd och toppolitiker lossade gemensamt på den blågula rosetten och därmed var Campus Dalsland invigt.
Dalslands kommunalråd och toppolitiker lossade gemensamt på den blågula rosetten och därmed var Campus Dalsland invigt. Foto: Britt-Marie Erlandsson

– Äntligen! uttryckte flera av kommunalråden när det var dags att gemensamt inviga utbildningssatsningen Campus Dalsland i Bäckefors.

Från de första tankarna om ett Campus, 2018, till färdiga lokaler att ta i bruk inför årets hösttermin har det, enligt Lena Lindhé, Högskolan Väst, gått snabbt.

– Det är en kort startsträcka för att bygga upp en sån här verksamhet, sa hon.

Egentligen startade Campus Dalsland redan förra året med högskolevux i hyrda lokaler. När de ombyggda lokalerna nu tagits i bruk är även en distriktssköterskeutbildning igång sedan terminsstarten. Vårterminen 2024 startar ytterligare två utbildningar med inriktning folkhälsa och vård i hemmet samt nästa hösttermin en sjuksköterskeutbildning.

– Det är väldigt roligt och spännande att nu kunna använda lokalerna. Det har fungerat jättebra hittills, säger Kristina Sandström, verksamhetschef och som lett projektet sedan 2,5 år tillbaka.

Verksamhetschef Kristina Sandström med Sofia Magnusson, kommunikatör, och utbildningskoordinator Oscar Andersson på var sin sida.
Verksamhetschef Kristina Sandström med Sofia Magnusson, kommunikatör, och utbildningskoordinator Oscar Andersson på var sin sida. Foto: Britt-Marie Erlandsson

På distans

Tillsammans med utbildningskoordinator och IT-tekniker Oscar Andersson samt till viss del även Sofia Magnusson, deltidsanställd kommunikatör, finns hon på plats dagligen. Studenterna genomför sina studier på distans uppkopplade mot Högskolan Väst från föreläsningssalarna. I anslutning till dem finns även utrymmen för självstudier, gemensamma ytor för grupparbeten och dylikt samt konferensrum.

Den tidigare matsalen, som fått en total make-over, fungerar nu som lunchrum för både anställda och studenter. Här skedde också fredagens invigning där Dalslands alla kommunalråd gemensamt lossade den blågula rosetten.

”Skapat förutsättningar”

– Äntligen. Nu har vi skapat förutsättningar för lärande mitt i livet då det kan vara svårt att åka till andra platser och studera, sa Dals-Eds kommunalråd Andreas Nilsson och berömde liksom flera andra projektledaren, numera verksamhetschefen, Kristina Sandström.

– Jag vill lyfta Kristina för hennes engagemang, positivitet och driv, sa han.

Campus Dalsland inryms i anslutning till Dalslands sjukhus och entrén är på baksidan.
Campus Dalsland inryms i anslutning till Dalslands sjukhus och entrén är på baksidan. Foto: Britt-Marie Erlandsson

– Vi är jättetacksamma för Kristina som har jobbat med så mycket energi. Det är trevligt att stå här idag, det har varit efterlängtat och kommer vara en tillgång för hela Dalsland, regionen och även Sverige om man ska vara kaxig, sa Färgelandas kommunalråd Ulla Börjesson.

”Dramatisk skillnad”

– Det är fantastiskt att vi är här och det är fantastiska lokaler. Vi som sett lokalerna innan ser en dramatisk skillnad. Det finns väldigt goda förutsättningar för en framgångsrik verksamhet här, sa Bengtsfors kommunalråd Stig Bertilsson.

Kristina Sandström å sin sida förmedlade vad hon tyckte varit roligast med resan.

– Det var när vi hade politikerna från regionen här och vi berättade om planerna och hur vi tänkt. De sa att ”det kommer aldrig att gå”. Det är en resa som varit helt otrolig, nu tar vi det vidare till nästa nivå, sa hon.

Invigningen förrättades i den tidigare matsalen som nu är totalt omgjord och fungerar som lunchrum.
Invigningen förrättades i den tidigare matsalen som nu är totalt omgjord och fungerar som lunchrum. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Stig Bertilsson och Lena Lindhé från Högskolan Väst berättade hur arbetet med Campus Dalsland kom till och fortlöpte. Diskussionerna om ett campus började i och med ett dialogmöte 2018 med anledning av det allvarliga arbetsmarknadsläget i landskapet.

Studieresa

Året därpå lades sedan själva grunden för Campus Dalsland och representanter från Dalsland reste på studieresa till Skottland, till ett universitet som skapat decentraliserade utbildningar, för att se hur de gått tillväga. 2020 blev det ett studiebesök till Campus Västervik med sina 700 studenter. Genom medel från Vinnova kunde sedan en förstudie genomföras för undersöka förutsättningar för ett campus i Bäckefors.

I maj 2021 anställdes sedan projektledaren Kristina Sandström. Kommunerna tillsammans stod för 50 procent av kostnaderna och regionutvecklingsnämnden för den andra halvan.

Kostnaden för ombyggnationen av lokalerna har uppgått till tolv miljoner kronor, en kostnad som regionstyrelsen tagit på sig

Entrén är helt ny.
Entrén är helt ny. Foto: Britt-Marie Erlandsson
Innan invigningen fanns tid för en rundtur i de omgjorda lokalerna.
Innan invigningen fanns tid för en rundtur i de omgjorda lokalerna. Foto: Britt-Marie Erlandsson
I nuvarande Campus Dalsland fanns tidigare bland annat sjukhusets matsal.
I nuvarande Campus Dalsland fanns tidigare bland annat sjukhusets matsal. Foto: Britt-Marie Erlandsson
Några av de nya arbetsplatserna.
Några av de nya arbetsplatserna. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Artikeltaggar

Andreas NilssonBäckeforsCampus DalslandDalslandHögskolan VästSkola och utbildningSofia MagnussonStig BertilssonStudentenStudenterUlla BörjessonUtbildningVinnovaVård

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.