Hoppa till huvudinnehållet

Utflyttardag ska visa spännande boendeformer

Publicerad:
Reporter Britt-Marie Erlandsson
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
Under utflyttardagen kommer man bland annat besöka platser som välkomnar personer att sätta upp ett så kallat tiny house, litet hus.
Under utflyttardagen kommer man bland annat besöka platser som välkomnar personer att sätta upp ett så kallat tiny house, litet hus. Foto: Thomas Kühnel

Nu ska personer lockas att flytta till Dalsland. Projektet Bogemenskap Dalsland arrangerar nästa söndag, 5 november, en utflyttardag som utgår från Dals Rostock.

Bogemenskap Dalsland är ett Leaderfinansierat projekt som verkar för att stödja och inspirera bygg- och bogemenskaper. Siktet är inställt på att skapa förutsättningar för en levande landsbygd i Dalsland.

– Vi vill visa upp spännande boendeformer och den potential som finns i Dalsland, säger Magnus Skånberg, som är projektledare för Bogemenskap Dalsland, i ett pressmeddelande.

Levande by

Utflyttardagen kommer att inledas med ett studiebesök i Dals Rostock som beskrivs som en levande by med rik kulturhistoria och ett driftigt civilsamhälle. Därefter blir det besök på tre platser utanför Mellerud och i Sikhall som välkomnar utflyttare att ställa upp så kallade tiny houses.

– Målet på sikt är att intresserade ska kunna matchas med ett sätt att bo som passar dem, oavsett om det handlar om att äga en gård tillsammans med andra eller att rusta upp ett ödehus, säger Magnus Skånberg.

Magnus Skånberg är projektledare för Bogemenskap Dalsland.
Magnus Skånberg är projektledare för Bogemenskap Dalsland. Foto: Pressbild

Under dagen kommer det också göras besök vid ödehus för att titta på vad som krävs för att göra ett förfallet hus beboeligt igen. Vidare ska projektet Resiliens-hus presenteras.

– Att ta hänsyn till resiliens när det kommer till hus kan till exempel handla om att ha integrerad produktion av mat och energi. Att ens hem är en del av ett kretslopp och blir hållbart, säger Magnus Skånberg.

Artikeltaggar

Dals RostockDalslandKulturhistoriaLandsbygdMellerudPressmeddelandeSamhälle

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.