Hoppa till huvudinnehållet

Rektorn: ”Vi har inte fått veta någonting – otroligt dålig framförhållning”

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Heli Kittilä, rektor på Bäckeskolan, är skarpt kritisk mot förslaget att flytta mellanstadiet.
Heli Kittilä, rektor på Bäckeskolan, är skarpt kritisk mot förslaget att flytta mellanstadiet. Foto: Conny Hultgren

Ingen information har gått ut till Bäckeskolan om det politiska förslaget att flytta mellanstadiet. Det berättar skolans rektor, Heli Kittilä.

– Det skapar en stor chock på skolan med ett så plötsligt förslag. Vi får väldigt många frågor från eleverna om skolans framtid och det finns ingenting jag kan svara på, säger hon.

Heli Kittilä berättar att diskussionen om Bäckeskolans vara eller icke vara flera gånger varit aktuell sedan hon började som rektor för sju och ett halvt år sedan.

– Men denna gång har jag inte fått någon information alls. Som väl var hade vi en inplanerad apt (arbetsplatsträff med chef och samtliga medarbetare) igår (läs i onsdags) och jag fick strax innan mötet höra från min chef om vilka planer som fanns.

– Vi kunde därför meddela personalen om politikernas planer på att flytta mellanstadiet. Men vi har inte fått höra någon tid för när det här ska ske eller sett några beräkningar eller konsekvensanalyser. Att flytten ska ske redan höstterminen 2024 fick jag läsa i Dalslänningen. Det är otroligt dålig framförhållning, och jag reagerar verkligen på att vi på skolan inte fått någon information alls om det här, säger Heli Kittilä.

”Det vore klädsamt”

Kultur- och utbildningsutskottets ordförande Anders Forsberg (M) berättar för Dalslänningen att kommunen ska hålla tre informationsmöten om förslaget, ett med enbart vårdnadshavare, ett allmänt möte med hembygdsföreningen och sedan ska tjänstemännen ha ett möte med skolpersonal.

– Men det vore klädsamt om även politikerna kom hit till skolan och informerade om det de har tänkt, säger Heli Kittilä.

”Splittrad verksamhet”

Hon är oroad över vad som nu ska hända med Bäckeskolan.

Bäckeskolan i Bäckefors.
Bäckeskolan i Bäckefors. Foto: Tommy Löfgren

– Det blir en splittrad verksamhet, och det nämns också i budgetförslaget att det finns en plan att samlokalisera förskolan med lågstadiet. Allt det här kommer att påverka verksamheten. Anders Forsberg säger att kommunen ska spara pengar, men att han inte ska minska på personal. Men om min personal flyttar med till Ekhagsskolan så får man inte den budgetvinst man vill ha.

– Politikerna vill också minska ner på lokalkostnader i kommunen. Nu är väl tanken att sälja en av lokalerna i Bäckefors genom att slå ihop förskolan med lågstadiet. Men det här är ingen tom lokal, vi har nästan 80 elever på Bäckeskolan! säger Heli Kittilä.

”Det är beklagligt”

Hon vänder sig också emot Anders Forsbergs beskrivning av Bäckeskolan.

– Vi på Bäckeskolan befinner oss på ungefär samma nivå när det gäller personaltäthet som övriga grundskolor i Bengtsfors kommun. Vi sticker inte ut på något sätt när det gäller personaltäthet. Det är inte alls överbemannat.

– Det är beklagligt att utskottets ordförande tycker att Bäckeskolan sticker ut i negativ bemärkelse. Elever och personal arbetar hårt för att nå sina mål och visar förbättrade resultat. I vissa fall når vi längre än andra skolor. Och att säga att det är negativt med små grupper, där lärare kan se varje elev, är en helt obegriplig slutsats. Likaså att elever inte skulle ha kompisar här. Det är bara dumt, säger Heli Kittilä.

– Lärarna hjälps åt och jobbar mellan årskurserna. Det skulle också försämras om mellanstadiet flyttar, fortsätter hon.

Bäckeskolans mellanstadium flyttas till EkhagsskolanFyrabarnsmamman Sofia, 34, om förslaget att flytta mellanstadiet: ”En chock”

Artikeltaggar

Anders ForsbergBengtsfors kommunBäckeskolanBäckeskolans framtidDalslänningenEkhagsskolanFörskolorGrundskolanLärareModeraternaOroligheterPolitikSkola och utbildningSkolor

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.