Hoppa till huvudinnehållet

Byns mest säregna hus i blickfånget

Publicerad:
Reporter Britt-Marie Erlandsson
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
Det q-märkta huset vid kraftstationen, som Rudolf Lilljeqvist lät bygga i början av 1890-talet, har panelats om och fått nytt tak.
Det q-märkta huset vid kraftstationen, som Rudolf Lilljeqvist lät bygga i början av 1890-talet, har panelats om och fått nytt tak. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Ortens äldsta och kanske mest säregna hus har fått en upprustning. På grund av sin trekantiga form gick det röda huset vid Bengtsfors kraftstation i folkmun under namnet strykjärnet.

På insidan möter en fin och originell lägenhet med hela sex rum och kök.

Det kallades också engelska huset. När civilingenjören Rudolf Lilljeqvist köpt marken och vattenfallet där han grundade den elektrokemiska fabriken, Eka, kom han från Edinburgh i Skottland. Han hade varit ingenjör vid bygget av järnvägsbron Forth Rail Bridge och hade engelska ritningar med sig i bagaget.

1893-1894 lät han uppföra det trekantiga huset med bostad på övervåningen samt kontor och mindre lägenhet på bottenplan. Ett par år efter påbörjades arbetet med att bygga en kraftstation över fallet som skulle förse Eka-fabriken med vattenkraft.

Föreståndare

Det röda huset med blå fönsterfoder, alldeles vid infarten till Bengtsfors, har fångat mångas blickar genom åren. Men att det inrymt en så fin lägenhet på övervåningen har man kanske inte kunnat gissa.

Efter att Rudolf Lilljeqvist själv bott i huset till en början blev lägenheten tjänstebostad. Det vet Birgitta Jämtstedt Blom som idag bor i våningen tillsammans med sin man. Hon är uppväxt i huset och för cirka 15 år sedan fick hon möjlighet att flytta tillbaka.

I mitten av bilden syns taket på det nyrenoverade q-märkta huset.
I mitten av bilden syns taket på det nyrenoverade q-märkta huset. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Hennes pappa Albert Jämtstedt var elektroingenjör och föreståndare för kraftstationen från 1935-1972.

– Han kom från Jämtland och läste på tekniska högskolan i Stockholm. Där träffade han Rudolf Lilljeqvist och brukade bli medbjuden till Baldersnäs på helgerna. Lilljeqvist behövde dessutom någon som kunde sköta kraftstationen.

Portvaktsstugan

På bottenvåningen hade Birgitta en jämnårig lekkompis vars pappa var maskinist på kraftstationen. Den gamla portvaktsstugan, som numera står på friluftsmuséet Gammelgården, hade de mycket roligt i.

– Det var vår lekstuga. Det är inte alla som har en lekstuga som står på museum, säger hon.

I och med husets alla vinklar och vrår får alla rum en unik utformning.
I och med husets alla vinklar och vrår får alla rum en unik utformning. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Birgitta kom att bosätta sig med sin familj i Säffle och jobbade som lärare i Åmål. När hon återvände till Bengtsfors var allt mycket annorlunda.

– Det är mycket som har ändrats sedan jag växte upp här. Allt är omgjort i lägenheten. När vi flyttade tillbaka hit började de med saneringen av Eka-området, det var mycket väsen och tavlor ramlade ner från väggarna. Det var inte roligt. Då ångrade jag att jag flyttat tillbaka. Men det blev bra när det blev färdigt och vi fick världens utsikt, säger hon.

När de stora fabriksbyggnaderna fanns kunde de inte se Höljen och husen på andra sidan vattnet som de gör idag.

– Det är roligt att se båtarna som kommer och går och på vintern är det så fint på kvällarna med all belysning, säger hon.

Strykjärnet

Förutom engelska huset kallades det i folkmun även för strykjärnet på grund av sin trekantiga form. Formen ändrades dock något från de ursprungliga ritningarna då Albert Jämtstedt byggde ut två sovrum, ett till Birgitta och ett till hennes bror Bertil. I och med det fick bottenvåningen också badrum.

Den engelska kolspisen är i original och sattes in när huset byggdes.
Den engelska kolspisen är i original och sattes in när huset byggdes. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Något som är sig likt från förr är de många vinklarna och vrårna, de tjocka väggarna och den branta trappan upp. Trappräcket i lägenheten är också i original men har bytt färg från grönt till vitt. Dessutom finns det en kolspis från England i original som stått i vardagsrummet från allra första början.

– Man lade kolbriketter i den istället för ved. Det finns en likadan fast vit på bottenvåningen, berättar Rune Blom.

Bostaden består av hela sex rum och kök, alla med sin unika utformning och inredning. Delar av möblemanget har haft sin hemvist på Baldersnäs herrgård, Birgittas förfäder kom från granngården i Södra Fjäll och de tog hand om en del möbler. Bland annat en soffa med tillhörande fåtöljer med gröna sittdynor och en taklampa i originell design som hänger över matsalsbordet.

Trappräcket är i original men har bytt färg från grönt till vitt.
Trappräcket är i original men har bytt färg från grönt till vitt. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Lägenheten värms upp med el och oljefyllda element. Trots att bostaden ligger vid ett kraftverk händer det att det blir strömavbrott även där. Förr var det annorlunda.

– Det var aldrig strömavbrott när jag växte upp, säger Birgitta.

Ompanelat

Familjen Lilljeqvist ägde kraftstationen med tillhörande bostads- och kontorshus fram till 2015 då de sålde stationen till Mälarenergi AB. I dagarna avslutade de en rejäl utvändig renovering av det q-märkta huset.

– Vi har ompanelat hela huset, målat och förnyat taket, berättar Lucas Hed som är enhetschef för drift och underhåll på Mälarenergi AB.

– Vi vill underhålla och bevara byggnaden. Det vore jättetråkigt om den skulle förfalla. Tyvärr är många tillsynsbyggnader, som de kallades, borttagna och rivna sedan länge, säger han.

Att byggnaden är q-märkt betyder att den är särskilt kulturhistoriskt värdefull och inte får förvanskas.

– Vi har varit noga med att det ska vara samma kulör som tidigare på både panel, foder och krönlister, säger Lucas Hed.

Tillsynsbostaden, som den kallades, ligger i direkt anslutning till kraftverket.
Tillsynsbostaden, som den kallades, ligger i direkt anslutning till kraftverket. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Artikeltaggar

BaldersnäsBengtsforsEnglandGammelgårdenMiljöMänskligtMöblerRudolf LilljeqvistVattenkraft

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.