Hoppa till huvudinnehållet

Stort batterilager ska säkra tillgången till förnybar energi

Publicerad:
Reporter Mattias Modéen
Mattias Modéen
mattias.modeen@dalslanningen.se
Det nya batterilagret ska ligga väster om Ed, i Dals-Eds kommun.
Det nya batterilagret ska ligga väster om Ed, i Dals-Eds kommun. Foto: Bildmontage

Ett stort batterilager för att säkerställa tillgången till förnybar el planeras i Dals-Ed. Bakom planerna står det internationella bolaget BayWare Nordic. Anläggningen i Dals-Ed kan bli deras första i Sverige.

BayWare Nordic tecknade nyligen ett arrendeavtal med ett skogsbolag för satsningen och enligt Benjamin Berg, ansvarig för affärsutveckling inom bland annat batterilager, skulle lagret i Dals-Ed kunna vara på plats under 2026.

– Rent konkret handlar det om att lagra el tillfälligt. El som vi sedan kan skicka ut på elnätet när andra anläggningar inte producerar tillräckligt mycket, eller om elanvändningen ökar oväntat och drastiskt, säger Benjamin Berg.

Första i Sverige

Det finns några aktörer som är verksamma på marknaden inom området batterilagring av el. BayWare har sitt fokus på lagring av förnybar el och särskilt vindkraft, men arbetar även med solkraft och lagringstekniker för det.

Bolaget har sedan tidigare två batterilager i andra länder och planerar nu för sitt första i Sverige. Det kan alltså hamna i Dals-Ed, men Benjamin Berg påtalar att projektet ännu är i ett tidigt skede.

– Just nu väntar vi på information från nätägaren om det finns ledig anslutningskapacitet, innan vi kan gå vidare med en eventuell anläggning.

Så här ser ett av de batterilager ut, som Bayware tidigare har byggt. Nu planeras ett stort lager i Dals-Ed för att säkerställa tillgången till förnybar el. Lagret kan vara på plats till 2026.
Så här ser ett av de batterilager ut, som Bayware tidigare har byggt. Nu planeras ett stort lager i Dals-Ed för att säkerställa tillgången till förnybar el. Lagret kan vara på plats till 2026. Foto: Bayware Nordic

75 000 kilowattimmar

Lagringskapaciteten i Dals-Ed skulle kunna bli upp till 75 megawattimmar, alltså 75 000 kilowattimmar, vilket motsvarar ungefär samma batterikapacitet som 1 000 elbilar. Men allt beror på hur mycket ledig kapacitet som finns på nätet.

Varför vill ni etablera en sådan här anläggning i Dals-Ed?

– Det viktiga för oss när vi väljer en plats är att marken ligger i nära anslutning till en transformatorstation och att markägaren är positiv till att arrendera mark till oss. Vår förhoppning är att kunna bygga många fler batterilager runt om i Sverige de kommande åren, då vi ser att behoven finns. Vi bedömer att sådana här lager kommer att spela en stor roll för integreringen av mer förnybar energi ut på elnätet i framtiden.

Benjamin Berg är ansvarig för området affärsutveckling inom Bayware Nordic.
Benjamin Berg är ansvarig för området affärsutveckling inom Bayware Nordic. Foto: julianawg

Hur många arbetstillfällen kan er satsning i Dals-Ed ge?

– Det är svårt att säga idag om batterilagret kommer att generera lokal arbetskraft, även om vi såklart kommer att behöva personal i byggprocessen och även för underhåll.

Batterilagret i Dals-Ed kan bli upp till 8 000 kvadratmeter stort och ska byggas i området Mon en knapp mil väster om centralorten Ed.

Behövs miljötillstånd eller andra tillstånd för att ni ska få bygga lagret?

– Ett batterilager är en standardiserad och ganska enkel anläggning att bygga. Det kräver bygglov, men inte miljötillstånd, så det går relativt snabbt att bygga lagret. Låt säga att vi får ett positivt besked från nätägaren någon gång under nästa år, så tar det cirka två år till dess att anläggningen kan vara på plats, säger Benjamin Berg.

Det planeras för en stor solcellsanläggning i Bäckefors, två mil från det lager ni vill bygga i Dals-Ed. Är ni även med i satsningen på solcellsanläggningen?

– Nej, vi är inte inblandade i solparken, men batterilagring och solkraft kan i princip samverka för att stabilisera elnätet. Hur projektet i Bäckefors påverkar anslutningskapaciteten i området är en fråga för nätägaren, säger Benjamin Berg.

Artikeltaggar

BäckeforsDals-Eds kommunElbilarEnergiMiljöVindkraft

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.