Hoppa till huvudinnehållet

Stormen fällde fyra björkar i Ann-Maries trädgård: ”Det blev kolsvart”

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Fyra björkar blåste ner i Ann-Marie Larssons trädgård. Ett av dem var ytterst nära att träffa huset, och ett annat fick strömmen att slås ut.
Fyra björkar blåste ner i Ann-Marie Larssons trädgård. Ett av dem var ytterst nära att träffa huset, och ett annat fick strömmen att slås ut. Foto: Johan Lindahl

Helgens hårda vindar fällde en hel del träd i Dalsland. I Ann-Marie Larssons trädgård, nordväst om Högsäter, välte fyra björkar. En missade precis huset med några centimeter – en annan föll rätt över elledningen och slog ut strömmen.

– Det blev kolsvart, säger 79-åringen.

Inför helgen varnade meteorologerna för hårda vindar från nordost och risk för fallande träd.

Varning för mycket hård vind – risk för fallande träd

Det fick Ann-Marie Larsson, 79, i Högsäter Bön väster om Högsäter erfara. Fyra björkar föll i hennes trädgård under mindre än ett dygn.

När Dalslänningen kommer hem till henne ser man tydligt att man har kommit rätt. Fyra stora björkar ligger som plockepinn i trädgården.

Fyra björkar blåste ner i Ann-Marie Larssons trädgård. Ett av dem var ytterst nära att träffa huset, och ett annat fick strömmen att slås ut.
Fyra björkar blåste ner i Ann-Marie Larssons trädgård. Ett av dem var ytterst nära att träffa huset, och ett annat fick strömmen att slås ut. Foto: Johan Lindahl

I fredags runt lunch hörde hon en kraftig duns när hon satt och såg på tv. När hon kom ut såg hon att ett träd hade knäckts av och landat bara centimeter från hennes hus.

– Ja, det missade ju precis, så det var ju bra, menar Ann-Marie Larsson.

Men det var bara början på en händelserik fredag.

Senare på eftermiddagen och kvällen föll det ena trädet efter det andra. Ett träffade en buske, ett annat la sig över infarten. Det märkte dock inte Ann-Marie Larsson förrän det fjärde trädet föll över den luftburna elledningen på fredagskvällen.

– Det blev kolsvart. Jag kunde inte ringa från min hemtelefon och mobilen har ingen täckning här, säger hon.

En stor björk, som Ann-Marie Larsson uppskattar är 80 år gammal, gick av på mitten och träffade nästan hennes hus.
En stor björk, som Ann-Marie Larsson uppskattar är 80 år gammal, gick av på mitten och träffade nästan hennes hus. Foto: Johan Lindahl

Gick i ösregnet

Utan varken ljus eller värme gick hon, i brist på annat att göra, och la sig.

– Jag hade bara en ficklampa och några stearinljus, så det var inte annat att göra. Bergvärmen går också på ström så det blev ganska kallt, säger Ann-Marie Larsson, som bor ensam i ett grönt hus med vita knutar.

I ösregnet tvingades hon på lördagsmorgonen ta rollatorn till närmaste granne som i sin tur ringde Vattenfall.

– Först sa de att det kunde dröja, men när de hörde att ledningen låg på marken kom de efter två timmar, säger Ann-Marie Larsson.

Ett av träden träffade luftledningen, vilket slog ut strömmen.
Ett av träden träffade luftledningen, vilket slog ut strömmen. Foto: Johan Lindahl

På lördagen kom de och fick igång strömmen igen. Samtidigt kunde de konstatera att det inte är optimalt att ha luftburen el, vilket de har lovat ska åtgärdas. Det är Ann-Marie Larsson och tre andra hus längs vägen som fortfarande har det.

– De sa att det inte får se ut så här. För 10-15 år sedan grävde de ner strömmen för alla andra, men inte för oss för det var bergigt i marken.

Många träd föll över vägarna i stormens spår

Artikeltaggar

BergvärmeDalslandDalslänningenHögsäterStormTrädgårdVattenfallVindVäder

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.