Hoppa till huvudinnehållet

Kan inte längre ta ut kontanter: ”Bedrövligt”

Publicerad:
Reporter Britt-Marie Erlandsson
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
Många är upprörda och besvikna över att det inte längre går att ta ut kontanter i Långed.
Många är upprörda och besvikna över att det inte längre går att ta ut kontanter i Långed. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Många Dals Långedsbor är nu upprörda sedan bankomaten tagits bort. Ann-Lis Brattberg Jansen har kraftigt nedsatt syn och i stort behov av kontanter.

– Nu måste jag ta färdtjänst, det kostar 70 kronor enkel väg. Ska jag behöva betala 140 kronor för att hämta ut pengar? säger hon.

– Eller ska jag anlita någon att hämta ut pengar? Det är inte bra, man vill ju inte lämna ut sitt kort och sin kod, säger Ann-Lis Brattberg Jansen.

Det var för ett par veckor sedan när Åke I Andersson, Dals Långed, gick till bankomaten för att ta ut pengar som han upptäckte att det inte gick.

– Jag satte i kortet men det fungerade inte. Sedan fick jag se det stod på en liten lapp att närmaste bankomat är i Åsensbruk och Billingsfors. Jag tycker det är bedrövligt, vi som är sjuka och handikappade klarar inte av det, säger han.

– När vi har arrangemang i Långeds folkets hus använder vi bara kontanter och om det kommit någon som inte haft det har de bara åkt bort till bankomaten och tagit ut pengar. Nu går inte det längre, säger han.

”Kan inte se”

Ann-Lis Brattberg Jansen har både kraftigt nedsatt syn och använder rullator. Hon bor nära bankomaten och har kunnat ta sig dit själv och hämtat ut pengar. Eftersom hon ser dåligt tycker hon det är tryggare med kontanter.

– Man vill inte ha kort i alla lägen. Om jag åker taxi till exempel och betalar med kort kan jag inte se vad de drar på mitt kort. Jag kan bli lurad, säger hon.

Ann-Lis Brattberg Jansen är i behov av kontanter men nu är bankomaten borta. Hädanefter måste hon ta färdtjänst till Billingsfors eller Bengtsfors för att ta ut pengar.
Ann-Lis Brattberg Jansen är i behov av kontanter men nu är bankomaten borta. Hädanefter måste hon ta färdtjänst till Billingsfors eller Bengtsfors för att ta ut pengar. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Men om hon vill ha kontanter nu måste hon ta färdtjänst till Billingsfors eller Bengtsfors.

– De väntar inte medan jag tar ut utan då måste jag beställa en ny färdtjänst. Det kostar 70 kronor enkel väg, ska jag behöva betala 140 kronor för att hämta ut pengar? säger Ann-Lis Brattberg Jansen.

– De påstår att det är för lite uttag på bankomaten, men jag som bor nära ser alla bilar som stannar här och det är många som tar ut pengar, ibland får de sitta i bilen och vänta, säger hon och får medhåll från flera.

”Bara skitsnack”

– Att det är för lite folk som använder den är bara skitsnack, säger Leif Jiderlund.

– Det är väldigt många som tar ut pengar på bankomaten, säger Monica Forsberg.

Att uttagsautomaten är borta drabbar även alla som turistar på orten och fritidsboende från Norge.

– Vi får inte swish utan är beroende av kontanter, säger norrmannen Rolf Andersen som tillsammans med sin fru Rita har fritidshus i Dals Långed.

Bland Dals Långedsborna märks en viss uppgivenhet då den ena servicen efter den andra försvinner från orten. Inte minst nu när Mustadfors bruk meddelat att de tänker flytta fabriken utomlands.

– Det skakar om. Vem vet hur länge vi får ha kvar matbutiken, säger Ann-Catrin Eliasson.

Ingrid Gustafsson, till vänster och Ann-Catrin Eliasson är bedrövade över att den ena servicen efter den andra försvinner i Dals Långed.
Ingrid Gustafsson, till vänster och Ann-Catrin Eliasson är bedrövade över att den ena servicen efter den andra försvinner i Dals Långed. Foto: Britt-Marie Erlandsson
”Bankomaten används för lite”

Artikeltaggar

BengtsforsBillingsforsDals LångedEkonomiFritidshusHus och hemServiceUttagsautomaterÅke I Andersson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.