Hoppa till huvudinnehållet

INSTÄLLT: Höstmarknaden i Åmål ställs in: ”Vi vågar inte ta ansvar”

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
På grund av dåligt väder har arrangörerna beslutat ställa in Åmåls höstmarknad, som skulle ha hållits på lördagen.
På grund av dåligt väder har arrangörerna beslutat ställa in Åmåls höstmarknad, som skulle ha hållits på lördagen. Foto: Elinor Thuresson

Åmåls höstmarknad skulle hållas under lördagen, men eftersom väderprognosen ser bekymmersam ut väljer arrangörerna att ställa in.

– Vi vågar inte ta ansvar för alla tält som riskerar yra omkring på stan, säger marknadsgeneral Ronny Almroth i IFK Åmål.

Upp till 25 sekundmeter vind med regn och blötsnö från klockan 10. När lördagens väderprognos lästes upp i radion dröjde det inte länge innan Åmålsalliansen valde att dra i handbromsen för höstmarknaden.

– Vi är tvungna att göra det, säger Ronny Almroth. Det känns inte bra men att köra som planerat riskerar att få följdverkningar.

Tälten kan ryka

I första hand syftar han på knallarnas tält. Ställningarna går inte att fästa i backen, vilket medför uppenbara risker, om vinden rycker med sig duken.

Är det första gången marknaden ställs in?

– Mig veterligen, ja. Kanske har det hänt något år med julmarknaden – om vädret varit dåligt – men annars inte, säger Ronny Almroth.

– Vi har ingen alternativ dag heller. Flyttar vi en vecka så krockar marknaden med annat. Knallarna går efter sin marknadskalender.

Åmålsalliansen funderar på om situationen kan kallas för ett force majeur, en juridisk term som används för att beskriva under vilka onormala eller oförutsedda händelser som en avtalspart inte är bunden av sina förpliktelser enligt avtalet.

Många avhopp

Utebliven marknad innebär förlorade intäkter, då Åmålsalliansen lär få betala tillbaka anmälningsavgifter.

– Vi hade en hel massa avhopp före vi fattade beslutet att ställa in, säger Ronny Almroth. Annars såg läget på förhand bra ut. Vi hade fått hit lite nytt och oprövat. Men det känns ändå som att vi tagit rätt beslut.

Åmålsalliansen räknade med att tillbringa en stor del av fredagen vid telefonen. Två-tre personer ringde i ett för att meddela knallarna den trista nyheten att höstmarknaden ställts in.

En säljare på plats

En marknadsförsäljare kommer ändå att köra på som vanligt: Ärrsjöblommans scoutkår.

– Scouter ger sig inte så lätt, säger ledaren Niclas Dalstrand.

Kåren säljer hembakt bröd i den vita lotteriboden på torget. Bakat brukar alltid ske kvällen före marknaden och alla ingredienser var redan inköpta när evenemanget blåstes av.

Scouterna vill inte heller riskera att göra sina stamkunder besvikna.

– Vi ställde in en gång när ledare var upptagna, då var det flera som saknade oss, säger Niclas Dalstrand.

Planen är att stå i kuren några timmar före och efter lunch.

Artikeltaggar

RegnVindVäderÅmål

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.