Hoppa till huvudinnehållet

”Mardrömsväxten” bildar enorma buskar – ett stort problem i kommunen

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
I Rådanefors har parksliden växt sig stor som ett hus.
I Rådanefors har parksliden växt sig stor som ett hus. Foto: Johan Lindahl

Den invasiva arten parkslide, ofta kallad mardrömsväxten, har blivit ett stort problem i Färgelanda kommun. På flera ställen har den ohämmat spridit sig och bildat enorma buskar. Nu ska kommunen ta fram en strategi för hur man ska ta sig an växten.

– Den är inte bara att gräva bort, det gör den nästan starkare, säger Jenny Clasborn, teknisk chef.

Parkslide är en invasiv art som växer snabbt, växer sig stor och är närapå omöjlig att utrota på grund av sitt jättelika rotsystem. Den angriper annan växtlighet via kemisk krigföring i rötterna. Den kan tränga igenom husgrunder och vattenledningar och kan till och med sänka värdet på fastigheten om den finns på tomten. Den beskrivs därför ofta som en mardröm för husägare.

På flera håll i Färgelanda kommun, både på kommunal och privat mark, har den fått växa ohämmat och bildar enorma buskar som kommer att kräva mycket pengar och resurser för att bekämpa.

På kommunens mark, till exempel längs grusvägen ner mot båthamnen vid Sundsbron, växer jättelika buskar med parkslide.

– Vi har sett en jätteökning av flera invasiva arter på vissa håll. Det är ett rätt stort problem, säger Jenny Clasborn, som är teknisk chef på Färgelanda kommun.

Jenny Clasborn, teknisk chef på Färgelanda kommun.
Jenny Clasborn, teknisk chef på Färgelanda kommun. Foto: Johan Lindahl

Tillåtet att odla

Det är tillåtet att odla och plantera parkslide, men Naturvårdsverket rekommenderar att man inte gör det, eftersom den skapar stora problem.

Det finns än så länge ingen lagstiftning som förbjuder parkslide, så det finns ingen skyldighet för någon att ta bort eller bekämpa den. Detta kan dock förändras. Naturvårdsverket vill att regeringen klassar växten som olaglig. I så fall blir den brottslig att ha i trädgården, vilket kan straffas med böter eller fängelse.

All bekämpning bygger i nuläget på frivillighet och det gäller både kommuner och privata markägare.

– Vi är i dialog med Länsstyrelsen, och i arbetet framåt behöver även kommunikationen med markägare vara med i planen. Alla ska vara med och bekämpa den, säger Jenny Clasborn.

Än så länge finns ingen plan eller strategi framtagen hos kommunen hur man ska ta sig an mardrömsväxten och andra invasiva växtarter. Men det är på gång, menar Jenny Clasborn.

Längs vägen ner mot småbåtshamnen i Sundsbron växer stora parkslidebuskar på båda sidor av vägen.
Längs vägen ner mot småbåtshamnen i Sundsbron växer stora parkslidebuskar på båda sidor av vägen. Foto: Johan Lindahl

Fram tills nyligen fanns heller ingen information till invånarna. Inom kort finns en container med tillhörande skylt på Stigens återvinningscentral där invånarna kan slänga sitt trädgårdsavfall och på så sätt minska risken för spridning av invasiva arter.

– Det är första steget. För det poppar upp egna högar med lite avfall här och där. Sen måste en plan tas fram, för det krävs en strategi. Den har bara påbörjats och ännu inte lyfts till politiken, men det kan bli en stor kostnad. Det är inte bara att gräva bort den en gång, då blir den nästan starkare. Man måste arbeta långsiktigt och fortsätta bekämpa invasiva växtarter år efter år, säger hon.

Fakta

Så känner du igen parkslide

• Parksliden är en storväxt och flerårig ört med ett bambuliknande växtsätt.

• Den kan bli 50–250 cm hög. Stjälken är grov och ihålig och något förvedad.

• Den är ljust grön eller rödbrun, ofta med rödaktiga fläckar och växer upprätt med riklig grenighet.

• Bladen är brett äggrunda, 5–15 cm. De är kala, på både över- och undersida och läderartade med tydlig spets och rak bas.

• Parksliden blommar i september-oktober; vanligtvis med vita, ibland rosa blommor, som växer i glesa, greniga klasar från bladvecken.

Källa: Naturvårdsverket

Artikeltaggar

FärgelandaInvasiva arterMiljöNaturvårdsverketRådaneforsSundsbron

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.