Hoppa till huvudinnehållet

Azelios konkurs – egendomen går på auktion: ”Har verkligen försökt på alla sätt”

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Delar av Azelios egendom har lagts ut på auktion.
Delar av Azelios egendom har lagts ut på auktion. Foto: Fredrik Tacacho

Hoppet om fortsatt drift för Azelio är med största sannolikhet ute. Energiteknikföretagets egendom går under klubban.

– Jag har verkligen försökt på alla sätt att hitta någon som kan ta över, säger konkursförvaltaren Lars Wiking.

Verksamhet ligger nere sedan länge och snart börjar även de fysiska spåren efter Azelio försvinna. På måndagsmorgonen lades delar av bolagets egendom ut till försäljning via PS Auction.

– Vi lyckades inte hitta någon som vill förvärva verksamheten, säger konkursförvaltare Lars Wiking.

Men det fanns seriösa intressenter?

– Absolut. Det finns ett stort intresse för Azelio. Problemet är bara att deras kärnprodukt, lagringsenheten, inte är kommersiellt klar. En köpare är tvungen att gå in med ett visst utvecklingskapital.

Backade i slutskedet

Diskussionerna kom i alla fall så långt att huvudintressenten hade fått sig en bild av vilka investeringar som skulle krävas. Men längre än så vågade de inte gå mot bakgrund av rådande konjunktur och annat.

– De anser sig inte kunna ta den risken, säger Lars Wiking.

Han fortsätter:

– Azelio är ett intressant företag. Om företaget hade lyckats skulle de kunnat nå enastående framgångar. Men de har också haft problem under resans gång, inte minst med att få fram en fullt fungerande produkt som är kommersiellt lönsam. Det finns gedigen forskning om tekniken, men fungerar den i praktiken? Från pilotanläggning till storskalig drift är steget stort, tyvärr.

Första av sex

Den nu pågående auktionen omfattar bland annat materialvagnar, tv-skärmar, diverse arbetsbord och skrivare. Budgivningen avslutas på torsdag.

– Egendomarna är så omfattande att det blir sex auktioner, eller batches, säger Lars Wiking.

Samtidigt stänger konkursförvaltaren inte dörren helt för eventuella bolagsspekulanter. Sakerna som ropas ut i de första auktionerna är inte verksamhetskritiska.

Därmed inte sagt att han tror på något sista-minuten-mirakel:

– Jag har verkligen försökt på alla sätt att finna en lösning. De som jobbar i bolaget har också velat bidra till det, säger Lars Wiking.

– Det positiva är att bolagets anställda i hög utsträckning plockats upp av lokala företag. I Åmål är man duktiga på att dra nytta av närliggande verksamheter. Jag tror att i princip alla Azelios anställda på orten fått eller får nya jobb. Så sett är konkursen ingen katastrof för orten. De som drabbas är Åkab, men på lite sikt tror jag att även de lyckas finna nya verksamheter att fylla lokalerna med.

Azelios personal har sagts upp – ovisshet råder: ”Tiden är inte till vår fördel”

Artikeltaggar

AuktionerAzelio ABEkonomiKonkurserÅkabÅmål

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.