Hoppa till huvudinnehållet

Sjunde generationens ägare: ”Det känns horribelt att tvingas lämna beskedet”

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Delägaren och vd:n Hans Mustad är bedrövad efter att ha tvingats lämna beskedet till de anställda.
Delägaren och vd:n Hans Mustad är bedrövad efter att ha tvingats lämna beskedet till de anställda. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Mustadfors bruk avser att stänga fabriken i Dals Långed. Efter 125 år. 47 anställda berörs.

Det var en påtagligt berörd vd och ägare, Hans Mustad, som träffade Dalslänningen bara timmar efter att beskedet lämnats till de anställda.

– Det här är väldigt svårt och tungt. Helt horribelt måste jag säga. Jag har sovit väldigt dåligt under den senaste veckan och det blir väldigt personligt. Det känns som att vi alla är en stor familj, säger Hans Mustad.

Hans Mustad är sjunde generationens ägare i familjen Mustad. Han är vd och 50-procentig ägare av företaget.

– Anledningen till att vi nu avser att stänga fabriken i Dals Långed och flyttar till Colombia beror på en vikande marknad med minskande produktionsvolym, oro i världen med kriget i Ukraina, inflation och nedgång på priserna, säger Hans Mustad.

På fabriken i Dals Långed finns 47 anställda. Samtliga tjänster, utom ett fåtal på försäljning, lager och logistik, kommer nu att försvinna.

”In i det längsta”

– Vår verksamhet har en väldigt stark anknytning till bygden, vi har skapat en lång tradition av tillverkning av hästskosöm här tillsammans med de människor som arbetar här och som har arbetat här och med deras stora kunskaper. Vi ville verkligen fortsätta driva fabriken vidare i Dals Långed så länge som ekonomin tillät, säger Hans Mustad.

På fabriken i Dals Långed finns 47 anställda. Samtliga tjänster, utom ett fåtal på försäljning, lager och logistik, kommer nu att försvinna.
På fabriken i Dals Långed finns 47 anställda. Samtliga tjänster, utom ett fåtal på försäljning, lager och logistik, kommer nu att försvinna. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Mustadgruppen har sju fabriker runt om i världen. Förutom i Dals Långed har man fabriker i Argentina, Brasilien, Nederländerna, USA och två i Colombia.

Totalt finns cirka 600 anställda i Mustadgruppen.

Så sent som i augusti i år firade Mustadfors bruk sitt 125-årsjubileum i Dals Långed genom att hålla en öppet hus-dag.

– Vi hade förstås kunskap redan då om att det var en besvärlig situation. Sedan var det här något som växte fram under tiden därefter, säger Hans Mustad.

Hjälper anställda

Det var under tisdagsförmiddagen som företagsledningen kallade samman de anställda och meddelade beskedet.

– Personalen tycker förstås att det här är väldigt trist och var chockad. Det kommer att ta tid för dem att acceptera det här. Vi kommer från företagets sida att göra det vi kan för att hjälpa våra anställda för att få nya jobb, att skriva cv och ta kontakt med det lokala näringslivet, säger Hans Mustad.

De berörda fackföreningarna fick beskedet under måndagen och förhandlingar inleds nästa vecka.

– Vi ville informera de anställda så tidigt som möjligt. Innan vi startade några förhandlingar med fackföreningarna, säger Hans Mustad.

Hans Mustad är sjunde generationens ägare av företaget.
Hans Mustad är sjunde generationens ägare av företaget. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Han menar att kvaliteten på produktionen av hästskosöm kommer att vara den samma på fabriken i Colombia (Bogota) som den i Dals Långed.

– Jag är 100 procent säker på att det kommer att bli samma goda kvalitet. Vi har jobbat mycket på att dokumentera den kunskap som finns här och principen för att tillverka hästskosöm är den samma på vår fabrik i Colombia, säger Hans Mustad.

Oklart med lokalerna

Han fortsätter.

– Vad som händer med maskinparken och lokalerna här i Dals Långed är fortfarande osäkert. Men vi vet att det finns andra företag som letar lokaler och som letar folk.

Mustadfors bruks produktion av hästskosöm är unik.

– Vi är världsledande. Det finns tre-fyra andra konkurrenter runt om i världen. De finns i Asien, säger Hans Mustad.

Flytten till Colombia kommer att ske inom fyra till sex månader.

Mustadfors bruk flyttar produktionen till ColombiaKommunen stöttar medarbetare på bruket – Kommunalrådet: ”Oerhört tråkigt”

Artikeltaggar

ColombiaDals LångedDalslänningenEkonomiFackföreningarFlytten av Mustadfors brukFörsäljningLogistikMustadforsTillverkning

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.