Hoppa till huvudinnehållet

Åsa coachade och gav barnen författartips

Publicerad:
Reporter Britt-Marie Erlandsson
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
Barnboksförfattaren Åsa Öhnell, här tillsammans med läraren Linda Hedström, utgick från sin bok ”Skola för coola” vid besöket på Ekhagsskolan.
Barnboksförfattaren Åsa Öhnell, här tillsammans med läraren Linda Hedström, utgick från sin bok ”Skola för coola” vid besöket på Ekhagsskolan. Foto: Britt-Marie Erlandsson

När barnboksförfattaren Åsa Öhnell kom på besök till Ekhagsskolan fick barnen proffscoachning i hur man skriver en bok.

– Jag tycker om att förklara och hjälpa, sa hon.

Eleverna i 6A, med Linda Hedström som lärare, tog sig an alla skrivuppgifter och en del läste upp vad de skrivit.

– Det är kul, för man får lära sig hur man skriver en text. Jag har börjat läsa mer böcker nu för hennes böcker är väldigt bra, sa Ismail i 6A.

Ismail i 6A blev inspirerad att skriva och läsa.
Ismail i 6A blev inspirerad att skriva och läsa. Foto: Britt-Marie Erlandsson

I femman och sexan utgick Åsa Öhnell från sin bok ”Skola för coola” som vänder sig till de större barnen. För boken vann hon priset ”Barnens romanpris”. Boken handlar om en kille i sjuan som är ganska bråkig. Han vill vara cool och populär men är inte alltid den schysstaste killen.

Jason, som han kallar sig, älskar att läsa och skriva men han vågar inte visa det. Så träffar han en tjej på en skrivskola på biblioteket. Hon älskar böcker och bryr sig inte vad andra tycker.

Ofta ute i skolor

Åsa Öhnell träffade barnen på Ekhagsskolan vid två tillfällen. De fick träna på hur man börjar en berättelse, hur man skriver en dialog och hur man beskriver en miljö bland annat. De fick också med sig en rad tips som till exempel: ”Fundera inte för länge utan börja skriva, det är bättre att gå tillbaka och göra om”.

Åsa Öhnell ledde klass 6 A i en rad skrivövningar.
Åsa Öhnell ledde klass 6 A i en rad skrivövningar. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Åsa Öhnell är vanligtvis ofta ute i skolor och har skrivarskolor men senaste tiden har hon varit upptagen med ett stort skrivprojekt.

– Jag har jobbat hela våren med att skriva en spänningsroman för gymnasieskolan där det ska ingå företagande och entreprenörskap, berättade hon.

”Göra skillnad”

Att vara ute i skolor som barnboksförfattare är annars något som ger henne mycket.

– Jag får väldigt mycket inspiration och jag får möta läsarna i rätt ålder. Sedan tycker jag det är väldigt roligt med den pedagogiska biten. Jag har varit lärare på SFI och tycker om att förklara och hjälpa.

– Det är också viktigt med barn och läsning och att skriva. Jag tror man kan göra skillnad, ge läsarna inspiration, sa hon.

Åsa Öhnell har bland annat skrivit sju böcker i serien Klara-Belladeckarna och ett antal böcker i serien Supernova. Snart kommer hon med en ny barnbok med titeln ”Den vita anden” som hon beskriver som en kuslig berättelse.

Albin, Albert och Melker i skrivartagen.
Albin, Albert och Melker i skrivartagen. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Artikeltaggar

BerättelserBöckerEkhagsskolanLitteraturLärareSkola och utbildningSkolorÅsa Öhnell

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.