Hoppa till huvudinnehållet

Så mycket sämre gick årets bluesfest mot budget: ”Klart att tappet påverkar oss”

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Publiktillströmningen till Hamnterminalen under bluesfesten viker och den ekonomiska summeringen av 2023 års festival är ingen munter läsning.
Publiktillströmningen till Hamnterminalen under bluesfesten viker och den ekonomiska summeringen av 2023 års festival är ingen munter läsning. Foto: Elinor Thuresson

Förhoppningen var att sälja fler biljetter än förra året till hamnterminalen. Men istället blev det ett svidande ekonomiskt bakslag för Åmåls stora sommarevenemang.

– Vi fick fundera och diskutera om vi skulle köra 2024, säger bluesföreningens ordförande Åsa Lundeqvist.

Från 3 000 till 2 550 sålda biljetter. Bluesföreningen blev besviken när resultatet av årets festival sammanställdes. Totalt handlar det om ett bortfall på cirka 325 000 kronor. Ungefär tio procent av 2023 års budget.

– Klart att tappet påverkar oss, säger bluesföreningens ordförande Åsa Lundeqvist.

Styrelsen diskuterade till och med avlysa nästa nästa års festival, men beslutet landade i att köra även 2024.

– Då måste siffrorna bli svarta. Vi klarar inte sånt här tapp igen, säger Lundeqvist.

”Jagar sponsorer”

Planeringen inför nästa års festival har nätt och jämt startat, så om det blir några eventuella nedskärningar är fortfarande oskrivet. Bilden kommer att klarna när budgeten lagts.

Har ni några planer på hur föreningen skulle kunna kapitalisera mer på folkfesten som bluesen ändå bidrar till i Åmåls centrum?

– Vi har samarbetsavtal med krögare, och föreningar gällande campingarna. Givetvis jagar vi också sponsorer. Men det är inte vi som anordnar festen på stan. Vårt huvudevenemang är konserterna i hamnterminalen, säger Åsa Lundeqvist.

– Vi har försökt locka fler biljettköpare med större namn, åtminstone bland dem som är intresserade av blues. För många människor är det ofta okända artister. Man skulle kunna önska att folk var lite mer nyfikna och öppna mot det för dem okända.

Har ni analyserat vad årets tapp kan ha berott på?

– Vi har en äldre målgrupp. 20-åringar är inte vår största publikgrupp. Fler och fler stammisar blir pensionärer och orkar kanske inte med att gå på konserter i samma utsträckning som tidigare. Sedan har vi det ekonomiska läget som är dåligt för många. Jag tror även det kan ha spelat in.

Bluesföreningen hade hoppats att årets biljettintäkter skulle bli nära 2,1 miljoner kronor, eller 250 000 kronor mer än 2022. Men de totala biljettintäkterna för hamnterminalen, samt invigningskvällen och den avslutande gospelkonserten, båda i Gamla kyrkan, landade på cirka 1,5 miljoner kronor.

Artikeltaggar

BudgetarFestivalerGamla kyrkanKonserterMusikNöje/KulturÅmålÅmåls bluesfestÅmåls bluesföreningÅsa Lundeqvist

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.