Hoppa till huvudinnehållet

Reseskildring: Ett besök på världens minsta travbana

Publicerad:
Björn Martinsson
redaktion@dalslanningen.se
Segraren Hi Was The Night och Frank Mikkelsen.
Segraren Hi Was The Night och Frank Mikkelsen. Foto: Björn Martinsson
  • Foto: Björn Martinsson
  • Travtränaren Lise.
    Travtränaren Lise. Foto: Björn Martinsson
  • En liten minnesgåva från SHK.
    En liten minnesgåva från SHK. Foto: Björn Martinsson
  • Hammerhus fästning.
    Hammerhus fästning. Foto: Björn Martinsson

Nyligen spenderade SHK (Svenska Hästsportjournalisternas klubb) tre fina dagar på Bornholm för att bland annat besöka Brand Park som är världens minsta travbana.

Från Ystad bar det över till Rönne och Bornholm och en båttur på en timme och trettio minuter. Bornholm är en ö öster om Ystad och den tillhör Danmark. Invånarantalet på ön är nästan 40 000 och största staden är Rönne med 13 000 invånare.

Vi bodde i norra delen av ön i ett samhälle vid namn Allinge med runt 2 000 invånare. En trevlig weekend väntade för sällskapet på åtta personer när vi intog den idylliska ön.

Fina stall och boxplatser.
Fina stall och boxplatser. Foto: Björn Martinsson

På programmet var det givetvis trav och vi besökte bland annat tränaren Lise Henriksen och hennes sambo Kenn Christoffersen.

På lördag var det travtävlingar på Brand Park som banan på Bornholm heter. Brand Park har funnits sedan 1960 och är världens minsta travbana med en omkrets på endast 580 meter och ett upplopp på 125 meter.

Vi blev mottagna av Charlotte Berg som är driftledare på banan som berättade om banans historik. Tre professionella tränar är verksamma samt ett fyrtiotal amatörer och det finns runt 160 hästar tillhörande banan Brand Park.

– När hästarna håller fin form och loppen passar åker man över till Jägersro och Charlottenlund då de har bättre prispengar än vad vår bana kan erbjuda, sade Charlotte Berg.

Hela 26 tävlingsdagar körs på Brand Park vilket är imponerande för denna lilla gemytliga banan.

Kul var också att SHK var en av dagens sponsorer och vi fick vara med i vinnarcirkeln och hylla Frank Mikkelsen och Hi Was The Night som segrade i SHK´s lopp.

Lyckat var också att Kenn Christoffersen segrade denna lördag då han var lite optimist vid vårt besök på deras gård dagen innan.

Marvin Gaye och Kenn Christoffersen.
Marvin Gaye och Kenn Christoffersen. Foto: Björn Martinsson

Vad man reagerade på var den enorma stilen det var på denna travbana. Fina byggnader, väl underhållna och i bästa skick. Ordning och reda verkade vara ett signum för Brand Park.

En utflykt blev det också till Hammershus borgruin/fästning som byggdes på 1 100-talet.

Varje år gör SHK en resa med fokus på trav och det har bland annat varit besök i Italien, Tyskland, Holland, Frankrike och Malta.

Artikeltaggar

BornholmParkerRønneSamhälleTravYstad

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.