Hoppa till huvudinnehållet

Chans att tycka till om solpark som blir Sveriges största

Publicerad:
Reporter Britt-Marie Erlandsson
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
Byggstarten av solparken beräknas till januari 2025.
Byggstarten av solparken beräknas till januari 2025. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nästa vecka kommer lokalbefolkning och andra intresserade att informeras och få chans att yttra sig om den planerade solcellsanläggningen i Bäckefors.

Med sina 100 hektar kommer den att bli Sveriges största solpark.

Det är EnBW i Sverige, ett dotterbolag till det tyska kommunala bolaget EnBW, Energie Baden-Württemberg som är Tysklands tredje största energikoncern, som vill etablera sig i Bäckefors.

– Vi screenar hela landet för att hitta var det finns bra lägen för solenergi och där vi kan bygga utan att det stör annan verksamhet. Många tror att solparker byggs på åkermark men det är strikt förbjudet. På området i Bäckefors är det oproduktiv mark med jättetunn jord, bara sju centimeter och går inte att använda som åkermark. Det är inte heller speciellt bra skogsmark, säger Niels Reise, kommunaktionsansvarig vid företaget.

Betesmark

Företaget vill samtidigt som att bygga en solpark använda området som ett pilotprojekt för att se hur man kan använda marken för betesmark. Det innebär att nötkreatur kommer att beta mellan solcellspanelerna.

– Då dubbelanvänder man området, bidrar till den biologiska mångfalden och djuren hjälper till att hålla ogräs nere. I Tyskland gör man så idag, säger Reise.

Niels Reise är kommunikationsansvarig på EnBW.
Niels Reise är kommunikationsansvarig på EnBW. Foto: Pressbild

Bäckefors Solpark beräknas kunna producera cirka 53 gigawattimmar förnybar el per år och därmed bidra till att södra Sverige får mer lokalt producerad el.

– Solparken kommer att förstärka nätet i regionen och gör det mindre sannolikt att det blir elavbrott. Även om det är störningar och stamnätet skulle drabbas finns det något på plats som stärker upp, säger Niels Reise.

Lagring

Inom området kan det även komma att placeras batterilagringsenheter.

– Utmaningen med förnyelsebar energi är ju väderleken, solen skiner inte alltid. I Tyskland har de en batterilösning i anslutning till parken. Vi vill ha den batterilösningen men vi behöver söka tillstånd för det, säger Reise.

En preliminär utformning av solparken.
En preliminär utformning av solparken. Foto: Lantmäteriet

Verksamheten kommer att inhägnas av ett 2-2,5 meter högt metallstängsel för att hindra obehöriga att ta sig in. Solpanelerna fästs i första hand på stålkonstruktioner som är förankrade i marken. Stålstrukturerna byggs i öst-västlig riktning och panelerna monteras sedan på med optimal lutning åt söder. Mellan panelraderna kommer det att vara mellan fem och åtta meter vilket är det vanliga.

Inom området ska också ett antal transformatorstationer uppföras vilka placeras i byggnader som är på 20 kvadrat och tre meter höga. Det innebär att bygglov kommer att behöva sökas. Solparker brukar också, enligt Reise, försöka gömmas med hjälp av planteringar.

Bäckefors solpark planeras till ett område strax söder om samhället.
Bäckefors solpark planeras till ett område strax söder om samhället. Foto: Lantmäteriet

– Solcellsparker är inte osynliga men de är låga så man kan försöka att odla till exempel häckar för att det inte ska sticka i ögonen. Det blir en lågmäld men positiv landskapsarkitektur, säger han.

”Stor nyfikenhet”

De reaktioner företaget fått om etableringsplanerna, menar han, har varit positiva.

– Det är en stor nyfikenhet. Vi har inte hört några klagomål. Det är ett stort intresse, det är något nytt och de flesta har en ganska öppen inställning till solenergi.

På onsdag i nästa vecka, 18 oktober, kommer det att hållas ett samråd i Bäcke församlingshem där lokalbefolkning och andra intresserade får chansen att lämna sina synpunkter. Yttrande kan lämnas fram till 8 november.

Om allt går enligt företagets planer kommer de att lämna in en tillståndsansökan till våren och börja bygga i januari 2025 med driftstart januari 2026.

Artikeltaggar

Baden-WürttembergBygglovBäckeforsEnBWEnergiMiljöNiels ReiseSolenergiTyskland

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.