Hoppa till huvudinnehållet

Vändningen: Överklagan lyckades – nu får man segern tillbaka

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Joel Ljung, Bengtsfors IF, och Leif Källén, ordförande i Dalslands FF.
Joel Ljung, Bengtsfors IF, och Leif Källén, ordförande i Dalslands FF.

Först vann Bengtsfors IF matchen på planen, sen vann Tösse IF den på skrivbordet. Men efter en lyckad överklagan är nu de tre poängen tillbaka i Bengtsfors, även om ett administrativt misstag kostat föreningen tusenlappar.

– Det finns ett klart och tydligt regelverk som man hade kunnat gå efter från början, säger Bengtsfors IF:s ordförande, Joel Ljung.

Det var den 30 september som Bengtsfors IF tog emot Tösse IF i den avslutande matchen i division 5 Dalsland. Hemmalaget vann med 5–4, men efter slutsignal valde motståndarlaget att lämna in en protest mot att Bengtsfors IF hade en spelare på planen, och som dessutom gjorde mål, som inte var anmäld i startelvan.

DFF:s disciplinutskott valde att döma Bengtsfors IF till förlust med 0–3 och dessutom skulle man betala Tösse IF:s protestavgift. Disciplinutskottet menade att Bengtsfors IF inte skulle anses ha gjort ett administrativt misstag.

Efter protesten – Bengtsfors IF fråntas segern: ”Horribelt agerande”

Valde att överklaga

Bengtsfors IF valde då att överklaga, men hänvisning till att det i bestämmelserna står att om en spelare är obehörig endast till följd av ett så kallat administrativt misstag ska dömas till straffavgift om högst 25 000 kronor. Man menade att det visst handlade om ett administrativt misstag, snarare än ett medvetet försök till fusk.

Nu har Dalslands FF:s styrelse tagit beslutet att godta överklagan och ta tillbaka beslutet om att tilldöma Tösse IF segern. Därmed slutar Bengtsfors IF fyra i serien. Ett besked som glädjer Joel Ljung, ordförande.

– Kul att vi fick lite rättvisa. Det är alltid roligare att sluta fyra än femma. Det finns ju ett klart och tydligt regelverk som man hade kunnat gå efter från början, säger han.

Dock får man betala avgift på 4 000 kronor plus en administrationsavgift på 2 000 kronor ytterligare.

Förminskat förtroende

Även om det rätta beslutet togs i slutändan har detta gett bestående men i relationen mellan förbund och förening, menar Joel Ljung.

– Förtroendet för disciplinutskottet är kraftigt förminskat från vår sida. Jag trodde att vi jobbade med varandra, inte emot varandra. Alla kan göra fel, så vi får hjälpas åt istället för att leta efter fel, säger han.

Leif Källén, ordförande i Dalslands FF, förklarar beslutet så här:

– Läser man bestämmelserna så finns det ett spann för vilka bestraffningar som är lämpliga i det här fallet och vi tyckte inte samma som vårt disciplinutskott. Vi gjorde en annan tolkning om vad som står i bestämmelserna. Det är en bedömning man får göra och väga in vad som står i överklagan. Det är så det funkar, säger han.

Tösse IF har valt att inte yttra sig rörande överklagan.

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsfors IFDalkurds FFDalslandDalslands FFFotbollJoel LjungStyrelserTösse IFÖverklaganden

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.