Hoppa till huvudinnehållet

Djurparken förlorar tillståndet att visa djur – siktar ändå på fortsatt framtid

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Åmåls djurpark får avslag på sin begäran om prövningstillstånd. Därmed förlorar djurparken sitt tillstånd att offentligt förevisa djur.
Åmåls djurpark får avslag på sin begäran om prövningstillstånd. Därmed förlorar djurparken sitt tillstånd att offentligt förevisa djur. Foto: Andreas Dagström

Högsta förvaltningsdomstolen ger avslag på Åmåls djurparks begäran om prövningstillstånd. Det betyder att det nu står klart att föreningen förlorar sitt tillstånd att offentligt förevisa djur.

Men förhoppningen är att ändå verksamheten ska kunna räddas.

– Det skulle vara en tragedi om djurparken försvann, säger Håkan Byh, administrativt behjälplig till verksamheten.

I och med förvaltningsdomstolens beslut, som fattades den 21 september, förlorar djurparken tillståndet att offentligt förevisa djur. Länsstyrelsens beslut vinner laga kraft och saken kan inte överklagas vidare.

Vad som händer nu är oklart. Bollen ligger hos länsstyrelsen. Men bland parkens aktiva lever hoppet om fortsatt publik verksamhet.

– Vi ska ha ett möte med kommunen inom några veckor, säger Håkan Byh, som bistår verksamheten med sakkunskap vid deklaration, skatteinbetalningar och annan ekonomisk administration.

Ingen dök upp

Sedan några år tillbaka saknar djurparksföreningen en formell styrelse.

– Vi hade kallat till årsmöte för ett tag sedan, med förhoppning om att då kunna ta första steget mot att bilda en ny styrelse. Men det kom inte någon på mötet, trots att föreningen har ett par hundra medlemmar, säger Håkan Byh.

Samtidigt betonar han att den ekonomiska biten, utifrån givna förutsättningar, sköts ordentligt.

Har ni funderat något över vad indraget tillstånd innebär?

– Nej, det har vi inte gjort. Vi har inte ens pratat i den riktningen. Det skulle vara en tragedi om djurparken försvann efter jag vet inte hur många år. Jag minns hur jag själv som liten brukade vara där med mina föräldrar, säger Håkan Byh.

Tio år sedan

Parkens tillstånd att offentligt förevisa djur utfärdades 2013. Anledningen till att länsstyrelsen återkallade tillståndet är återkommande brister i djurhållningen, brister som sedan rättas till efter påpekande.

Beslutet överklagades till förvaltningsrätten utan att få gehör. Kammarrätten och Högsta förvaltningsdomstolen beviljade sedan inte prövningstillstånd.

Artikeltaggar

Djur och naturDjurparkerHögsta förvaltningsdomstolenStyrelserTillståndÅmålÖverklaganden

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.