Hoppa till huvudinnehållet

Tuffa tider för hotellen: Personal har blivit uppsagd eller sagt upp sig

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
På Baldersnäs herrgård har två anställda sagt upp sig själva, däribland vd:n.
På Baldersnäs herrgård har två anställda sagt upp sig själva, däribland vd:n. Foto: Sanna Stark

Baldersnäs herrgård och Hotell Dalia brottas med en tuff ekonomisk situation och personal har sagts upp eller sagt upp sig själva.

Sedan den 20 augusti i år är Lei Huang ny vd för båda bolagen (Herrgårdshotell Dalsland AB och Hotell Dalia AB), som fortfarande ägs av den kinesiske industrimannen Hong Sheng Guo.

– Jag sagt upp två fastanställda på Dalia, men de fortsätter som timanställda. På Baldersnäs har jag inte sagt upp någon, men där har i stället två personer sagt upp sig själva. Bakgrunden är att ekonomin inte ser så bra ut, säger Lei Huang.

Han berättar att både Baldersnäs herrgård och Hotell Dalia har relativt höga personalkostnader i jämförelse med branschen i övrigt.

”Höga personalkostnader”

På Baldersnäs är det den tidigare vd:n och en anställd till som har sagt upp sig. Dalslänningen har varit i kontakt med den tidigare vd:n, men personen i fråga vill inte kommentera det hela.

Lei Huang är ny vd för Herrgårdshotell Dalsland AB och Hotell Dalia AB.
Lei Huang är ny vd för Herrgårdshotell Dalsland AB och Hotell Dalia AB. Foto: Tommy Löfgren

– Vi kommer att fortsätta driva både Baldersnäs och Dalia som vanligt. Men personalkostnaderna är höga och vi försöker minska lite på dem, säger Lei Huang.

”Jag är inte orolig”

Enligt Huang finns det inte någon oro för framtiden.

– Jag är inte orolig, ägaren har bra med kapital. Men det måste också vara rimligt och det enda vi kan sänka är personalkostnader. Sedan önskar jag inte att de som jobbar på hotellen ska gå på knäna, men vi behöver jobba lite effektivare, säger Lei Huang.

På Baldersnäs herrgård finns för närvarande fem fastanställda och, sedan de två nämnda fastställningarna försvinner på Hotell Dalia och förvandlas till timanställningar, blir det fyra och en halv fastanställda kvar där.

Tufft för branschen

Nästan 500 restaurang- och hotellföretag i Sverige har gått i konkurs i år, en ökning med 39 procent jämfört med samma period förra året. Det visade nyligen siffror från affärs- och kreditinformationsföretaget UC.

Antalet konkurser fortsätter ligga på den högsta nivån på tio år. Under årets första åtta månader ökade konkurserna med 35 procent.

Hotell Dalia drivs vidare av den kinesiske ägaren, industrimannen Hong Sheng Guo, medan restaurangdelen sedan tidigare har arrenderats ut till krögarparet Gerios.
Hotell Dalia drivs vidare av den kinesiske ägaren, industrimannen Hong Sheng Guo, medan restaurangdelen sedan tidigare har arrenderats ut till krögarparet Gerios. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Hösten befaras bli den värsta någonsin när ekonomin blir tuffare och folk prioriterar bort restaurangbesöken.

Fotnot: Dalslänningen har tidigare ett antal gånger berättat om Lei Huang. Huang är en egenföretagare som arbetar med handel mellan Sverige och Kina. Han är folkbokförd i Solna, men även verksam i Dalsland och beskriver sig som ”halvdalslänning”.

Artikeltaggar

BaldersnäsDalslandDalslänningenHotellHotell Dalia ABKinaKonkurserNäringslivResorRestaurangerUC

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.