Hoppa till huvudinnehållet

Storslam i SM för Ödeborgs IF – fyllde pallen: ”Glad men överraskad”

Publicerad:
Pontus Nordwall
redaktion@dalslanningen.se
SM-segraren Jörgen Sundberg från Ödeborgs IF Bowls höjer bucklan.
SM-segraren Jörgen Sundberg från Ödeborgs IF Bowls höjer bucklan. Foto: Pontus Nordwall

Det blev succé för Ödeborgs IF bowls när singel-SM spelades hemma i Färgelanda sporthall. Föreningen tog alla tre platserna på pallen. I finalen var det två hemmaspelare i Jörgen Sundberg och Joel Häger som möttes där den förstnämnde kunde ta en klar seger.

– Jag är glad för vinsten men överraskad, säger segraren Jörgen Sundberg.

Det var 40 spelare uppdelade i åtta olika grupper som på lördagen genomförde gruppspelet. Det var 16 stycken som tog sig vidare till söndagens A-slutspel och nio av dem kom från Ödeborgs IF. Lika många spelare gick till B-slutspelet och även där var Ödeborg representerat.

VM-bronsmedaljören Jonas Häger fick en tuff match redan i kvartsfinalen mot klubbkompisen Daniel Wennberg men med lite flyt kunde han ta hem vinsten med 14–8. Joel Häger mötte också en klubbkompis i Bjarne Andersson och vann med 13–7 vilket gjorde att det väntade semifinal mot sonen Jonas. Även Jörgen Sundberg tog sig vidare till semifinal.

I ena semifinalen i A-slutspelet möttes far och son, Joel och Jonas Häger från Ödeborgs IF bowls där den äldre vann.
I ena semifinalen i A-slutspelet möttes far och son, Joel och Jonas Häger från Ödeborgs IF bowls där den äldre vann. Foto: Pontus Nordwall

Far mot son

I semifinalen mellan Jonas Häger och pappa Joel var det den sistnämnda som tidigt gick upp i ledningen. Jonas kom dock tillbaka och efter att Joel missat sitt sista klot i den fjärde omgången så ledde han med 5–2. Joel Häger kom tillbaka och efter en miss från Jonas i den sjätte omgången kunde han ta hem fyra poäng. Joel var då i ledningen med 9–5 och detta kunde inte Jonas hämta sig ifrån även om han kom närmare så vann Joel med 12–11.

Jörgen Sundberg fick en tuff semifinal mot Anders Jerkeryd där det stod 8–8 efter tio omgångar. Därefter kunde Jörgen dra ifrån och vinna med 11–8.

Jonas Häger fick inte riktigt till det i semifinalen men i bronsmatchen funkade det bättre och han kunde vinna med 15–9 mot Anders Jerkeryd.

Dubbelt Ödeborg i finalen

I finalen mellan klubbkompisarna i Ödeborg var det Jörgen Sundberg som tog greppet direkt och efter fem omgångar ledde han med 5–1. Joel Häger försökte komma tillbaka och tog en poäng i sjätte omgången. Jörgen Sundberg kunde gå ifrån ytterligare och efter nio omgångar ledde han med 9–2. I den tionde omgången avgjordes det när Jörgen Sundberg tog två poäng vilket gav segersiffrorna 11–2.

– Lite trött och sliten mentalt efter två tuffa dagar men så fort finalen drog igång kändes det bättre, säger Jörgen Sundberg.

Joel Häger och Jörgen Sundberg båda från Ödeborgs IF bowls möttes i A-slutfinalen
Joel Häger och Jörgen Sundberg båda från Ödeborgs IF bowls möttes i A-slutfinalen Foto: Pontus Nordwall

Hur kändes finalen?

– Det var en svårspelad bana med jag hittade rätt och fick en bra start. Det var sedan bara att hålla i och inte släppta för mycket poäng. Jag är dock mest nöjd med att jag spelade mitt spel och gjorde det jag skulle utan att ta några stora risker, säger Jörgen Sundberg.

Närmast för Jörgen väntar 4-manna SM i november på Öland.

Joel Häger var nöjd med att tog sig till finalen men där var det tufft.

– Jag hade inte orken i finalen och kom inte in i den samtidigt som Jörgen spelade bra, säger han.

Det var trippelt Ödeborgs IF på pallen i singel-SM. Från vänster Joel Häger, Jörgen Sundberg och Jonas Häger.
Det var trippelt Ödeborgs IF på pallen i singel-SM. Från vänster Joel Häger, Jörgen Sundberg och Jonas Häger. Foto: Pontus Nordwall
Prispallen i B-slutspelet från vänster: Urban Mathiasson (Ödeborg), Mats Knutsson (Karlstad Bowls), Joel Wikland (Stockholm bowls)
Prispallen i B-slutspelet från vänster: Urban Mathiasson (Ödeborg), Mats Knutsson (Karlstad Bowls), Joel Wikland (Stockholm bowls) Foto: Pontus Nordwall

Resultat

A-slutspel

1. Jörgen Sundberg, Ödeborgs IF Bowls

2. Joel Häger, Ödeborgs IF Bowls

3. Jonas Häger, Ödeborgs IF Bowls

B-slutspel

1. Mats Knutsson, Karlstad Bowls

2. Urban Mathiasson, Ödeborgs IF Bowls

3. Joel Wikland, Stockholm Bowls

Artikeltaggar

Jonas HägerKarlstadSportStockholmÖdeborgÖdeborgs bowls

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.