Hoppa till huvudinnehållet

SE UPP: ”Jakt pågår” – se upp nu startar älgjakten

Publicerad:
Reporter Britt-Marie Erlandsson
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
Oktober betyder starten på älgjakten och det gäller att synas när man är ute i skog och mark.
Oktober betyder starten på älgjakten och det gäller att synas när man är ute i skog och mark. Foto: Pontus Lundahl/TT

Nu kommer skyltarna ”Jakt pågår” upp igen och det gäller att vara uppmärksam i trafiken och se till att synas om man är ute i skogen. Årets älgjakt startar på söndag och den pågår ända till sista januari.

Allemansrätten ger rätt för alla att röra sig fritt i den svenska naturen, även under älgjakten. Samtidigt säger den att det är förbjudet att medvetet hindra, försvåra och störa jakt eller fiske. För att synas bättre i skogen ska man bära färgglada kläder eller en reflexväst.

Senast lördag ska alla jaktområden ha fått besked om hur många älgar de får fälla. Många har fått sent besked på grund av att Länsstyrelsen haft ovanligt många ärenden att besluta om eftersom många vill revidera sina skötselplaner på grund av att älgstammen minskat.

– Många jaktområden har treåriga skötselplaner som markägare och jakträttshavare har tagit fram tillsammans. Sedan ska Länsstyrelsen granska och fastställa dem, säger Joakim Carlsson, vilthandläggare på Länsstyrelsen Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

Joakim Carlsson, vilthandläggare på länsstyrelsen Västra Götaland.
Joakim Carlsson, vilthandläggare på länsstyrelsen Västra Götaland. Foto: Pressbild

När det gäller de jaktområden som är så kallade licensområden beslutar Länsstyrelsen istället varje år hur många djur som får skjutas. De utgår då från förvaltningsplaner, där bland annat senaste årens inventeringsresultat, skador på skogen, viltolyckor och förekomst av rovdjur ingår.

Särskilt viktigt

När älgstammen minskat som nu är det, enligt Joakim Carlsson, särskilt viktigt att ha en god förvaltning där man värnar om kvaliteten på älgstammen.

– För att stärka älgstammens kvalitet bör man spara de äldre, stora och reproduktiva älgarna och inte fälla fler vuxna djur än kalvar, säger han.

Älgjakten pågår till och med den 31 januari 2024 inom licensområden och älgskötselområden, där den största delen av länets mark ingår. På oregistrerad mark får man endast jaga älgkalv, och endast mellan den 8 och 12 oktober.

Rapportera fynd

Samtidigt påminner Länsstyrelsen att alla som vistas i skog och mark, oavsett om man jagar eller inte, att rapportera fynd av döda vildsvin med anledning av svinpesten. Det ska göras till Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA, oavsett var i landet man är. Det är en del i SVA:s arbete att bekämpa afrikansk svinpest.

Artikeltaggar

Afrikansk svinpestDjur och naturOlyckor och katastroferSkogViltolyckorÄlgjakt

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.