Hoppa till huvudinnehållet

JUST NU: NU-sjukvården går upp i stabsläge

Publicerad:
Reporter Mattias Modéen
Mattias Modéen
mattias.modeen@dalslanningen.se
Näl i Trollhättan och Uddevalla sjukhus befinner sig sedan onsdagseftermiddagen i stabsläge.
Näl i Trollhättan och Uddevalla sjukhus befinner sig sedan onsdagseftermiddagen i stabsläge.

NU-sjukvården tvingas gå upp i stabsläge. Detta eftersom många patienter just nu söker sig till sjukhusen i Trollhättan och Uddevalla. Samtidigt råder personalbrist och fler än 50 patienter som är utskrivningsklara väntar på att kunna lämna sjukhuset.

Totalt är det ett 10-tal vårdavdelningar på sjukhusen som inte har kunnat öppna upp sina disponibla vårdplatser helt och hållet efter sommaren. Detta på grund av personalbrist. I kombination med att många utskrivningsklara patienter ligger kvar på sjukhusen – totalt handlar det om 55 stycken som tar upp platser – tvingas NU-sjukvården höja beredskapen.

Även akutmottagningen upplever ett högt patienttryck.

Ohållbar situation

– Vi har under en längre tid försökt att komma tillrätta med situationen, men konstaterar nu att vidtagna åtgärder inte haft effekt. Det har gjort situationen ohållbar och vi har inte längre en acceptabel nivå. Det medför både patientsäkerhetsrisker och en försämrad arbetsmiljö, säger sjukhusdirektör Björn Järbur, i ett pressmeddelande.

Han fortsätter.

– Ett stabsläge ger oss möjlighet att snabbare förändra såväl processer, som arbetssätt och beteenden. Nu ligger fokus på att snabbt förbättra och effektivisera flödena av patienter till, inom och ut från sjukhusen.

Anledningen till att patienter ligger kvar på sjukhusen trots att de är utskrivningsklara för fortsatt vård utanför sjukhusen är att kommuner och primärvård inte har tillräckligt med plats att ta emot dem för fortsatt vård.

Stopp för planerad vård

Med anledning av att NU-sjukvården gått upp i stabsläge råder även tillfälligt stopp för viss planerad vård, med undantag för cancervård och annan vård som inte kan vänta.

Artikeltaggar

NU-sjukvårdenPersonalbristSjukhusTrollhättanUddevallaVårdVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.