Hoppa till huvudinnehållet

Sannolikt ingen utbyggnad av kommunalt vatten och avlopp i Dingelvik

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Det verkar inte bli någon utbyggnad av kommunalt vatten- och avloppsnät i Dingelvik.
Det verkar inte bli någon utbyggnad av kommunalt vatten- och avloppsnät i Dingelvik. Foto: Christoffer Tuulik

Det verkar inte bli någon utbyggnad av kommunalt vatten- och avloppsnät i Dingelvik. Trots att kommunfullmäktige 2019 beslutade att en sådan utbyggnad skulle ske.

– Länsstyrelsen har gjort nya undersökningar av området och anser att det räcker med de enskilda avloppen för att uppfylla de krav som ställs, säger Erik Sandberg (C), ordförande för Bengtsfors Energi AB.

Det finns alltså ett tidigare beslut i kommunfullmäktige om planerade åtgärder i Dingelvik. Men sedan dess har förutsättningarna ändrats.

Erik Sandberg (C) är ordförande för Bengtsfors Energi AB.
Erik Sandberg (C) är ordförande för Bengtsfors Energi AB. Foto: Britt-Marie Erlandsson

– Länsstyrelsen har ändrat sin uppfattning över tid efter att man har gjort undersökningar i området. Länsstyrelsen tycker att det räcker med enskilda avlopp för Dingelviksborna. Sedan är det bara att beklaga att det här har blivit en utdragen och segdragen historia för alla som bor i Dingelvik, säger Erik Sandberg.

Det handlar om drygt ett 30-tal hushåll i Dingelvik som är berörda av det hela.

Många miljoner

Per-Evert Granlund är vd för Bengtsfors Energi AB. Han berättar att det också finns ekonomiska aspekter att ta hänsyn till.

Per-Evert Granlund är vd för Bengtsfors Energi AB.
Per-Evert Granlund är vd för Bengtsfors Energi AB. Foto: Conny Hultgren

– När kommunfullmäktige fattade beslut om det här 2019 var åtgärderna kostnadsberäknade till strax under 7 miljoner kronor. En enkel matematik ger vid handen att det med prisökningar sedan dess skulle handla om ett 40-procentig påslag. Så redan där är vi uppe i cirka 10 miljoner kronor, säger Per-Evert Granlund.

Risk för läckage

Han berättar också att det finns en avloppsledning mellan Karls gärde och Dingelvik som skulle föra avloppsvattnet från Dingelvik till Billingsfors.

Drygt ett 30-tal hushåll i Dingelvik är berörda av det hela.
Drygt ett 30-tal hushåll i Dingelvik är berörda av det hela. Foto: Conny Hultgren

– Den ledningen behöver renoveras i hela sin längd, det vill säga 2 570 meter. Annars riskerar vi att få in läckage i den. Om vi renoverar hela sträckan kostar det ytterligare cirka 3 miljoner kronor. Dessa orsaker sammantaget har gjort att bolagsstyrelsen valt att gå till kommunfullmäktige med förslaget att upphäva det tidigare beslutet.

”Det är inte ofta”

– Det är inte ofta man upphäver kommunala beslut. Men det vore fel att inte göra omvärdering när det gäller det här ärendet, säger Per-Evert Granlund.

Det är också denna slutsats kommunstyrelsen har landat i. Kommunstyrelsen föreslår nu därför kommunfullmäktige att upphäva tidigare beslut om att bygga ut kommunalt vatten- och avloppsnät i Dingelvik.

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsfors Energi ABBillingsforsCenterpartietDingelvikErik SandbergKommunfullmäktigeKommunstyrelsenMiljöPer-Evert GranlundSamhälleVAVatten

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.