Hoppa till huvudinnehållet

Replik: ”Jag vill gärna ha tilltro till att det demokratiska samhället fungerar”

Publicerad:
”Ungefär hälften av de som under perioden 2014–2019 fick avslag på sin asylansökan, i avsaknad av flyktingstatus, är registrerade som avvikna, enligt siffror från Migrationsverket”, skriver insändarskribenten.
”Ungefär hälften av de som under perioden 2014–2019 fick avslag på sin asylansökan, i avsaknad av flyktingstatus, är registrerade som avvikna, enligt siffror från Migrationsverket”, skriver insändarskribenten. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Svar till insändare om anmälningsplikt av Lena Grönlund den 29 september.

Vi har i Sverige en demokrati med statliga myndigheter som arbetar med att förverkliga regler, lagar och reformer som regeringen och riksdagen fastställt.

En av dessa statliga myndigheter är Migrationsverket. Migrationsverkets uppdrag är bland annat att pröva ansökningar från personer som vill bosätta sig i Sverige, komma på besök, söka skydd undan förföljelse eller få svenskt medborgarskap.

I migrationsprocessen så kan man bli beviljad uppehållstillstånd, permanent eller tillfälligt. Ett ja ska vara ett ja – och ett nej ska vara ett nej. Den som kommer till Sverige och har skyddsskäl ska få stanna, medan den som inte har skyddsskäl måste återvända. Det är grunden för en reglerad och minskad invandring, och behöver i större utsträckning genomsyra migrationspolitiken så att fler som får avslag faktiskt lämnar Sverige.

Ungefär hälften av de som under perioden 2014–2019 fick avslag på sin asylansökan, i avsaknad av flyktingstatus, är registrerade som avvikna, enligt siffror från Migrationsverket. De som avviker försvinner ofta in i det så kallade skuggsamhället, där de riskerar att utnyttjas och arbeta under olagliga förhållanden.

Det är inte bara asylsökande som befinner sig i detta utan det kan vara människor som lurats hit under falska förespeglingar och som inte heller, trots egen vilja, har möjlighet att återvända till hemlandet. Vem kan se om någon är här frivilligt eller av tvång? Trafficking förknippas ofta med prostitution men innefattar så mycket mer, oavsett ålder eller kön.

Susanne Öhrn (M).
Susanne Öhrn (M). Foto: Conny Hultgren

Jag vill gärna ha tilltro till att det demokratiska samhället fungerar och för egen del så anser jag att när man börjar göra egna personliga tolkningar av lagar och regelverk, då är man på ett sluttande plan. Det offentliga bör inte understödja att ett parallellt skuggsamhälle växer fram. Tvärtom bör i stället samtliga samhällsinstanser aktivt arbeta för att rådande lagar och regler gäller.

När dåvarande migrationsminister Morgan Johansson (S) 2016 ville tvinga fackförbund att ”bedriva angiveriverksamhet” så hördes inga högljudda protester, inte från S-medlemmar och LO ville inte uttala sig i frågan. När samme Morgan, även då migrationsminister, under våren 2022 tillsatte en utredning huruvida offentliganställd personal ska meddela om de upptäcker en person som saknar rätt att vistas i Sverige så möttes inte heller det av högljudda protester. Den utredningen innehöll undantag för lärare och vårdpersonal.

Den nya regeringen har nu i det befintliga utredningsförslaget gett direktiv att utredningen ÄVEN ska omfatta lärare och vårdpersonal men också ta ställning till vilka undantag som kan göras.

För den som missat det så hade skolor och socialtjänst informationsplikt enligt utlänningsförordningen fram tills 2013 då borgerlig regering tog bort den.

Mycket kokar ner till att S försöker styra narrativet. När de gör saker så är det okej och för allas bästa medan alla som har en avvikande åsikt utmålas som företrädare för den mörka sidan.

Susanne Öhrn (M), förste vice ordförande i Bengtsfors kommunstyrelse

Läs också

Artikeltaggar

BengtsforsLena GrönlundLOMigrationsverketModeraternaMorgan JohanssonMyndigheterPolitikSocialdemokraternaSusanne ÖhrnUppehållstillståndUtredningar