Hoppa till huvudinnehållet

Direkt till högsta instans: ”Det vore positivt med en friförskola för bygden”

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Skåpafors förskola och fritids.
Skåpafors förskola och fritids. Foto: Conny Hultgren

Ärendet om en friförskola i Skåpafors har dragit ut på tiden. Därför föreslår nu utbildningsutskottet i Bengtsfors kommun att kommunstyrelsen ska fatta beslut i ärendet direkt. Det ska alltså inte gå vägen via utskottet.

Samtidigt läggs nu fastigheten som inrymmer förskolan ut till försäljning.

– Utbildningsutskottet har inte kunnat fatta något beslut om friförskola i Skåpafors eftersom friförskoleföreningen ännu inte inkommit med alla underlag, säger Anders Forsberg (M), ordförande för kommunstyrelsens utbildningsutskott.

Därför har nu utskottet föreslagit att kommunstyrelsen ska fatta beslut i ärendet direkt utan att gå vägen via utbildningsutskottet.

Anders Forsberg (M) är ordförande för kommunstyrelsens utbildningsutskott i Bengtsfors.
Anders Forsberg (M) är ordförande för kommunstyrelsens utbildningsutskott i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

– Anledningen är att vi vill korta ner beslutsgången när allt fallit på plats för föreningen. Det som i princip saknas för att ansökan ska vara komplett är hur de ska lösa maten för eleverna och lokalfrågan. Om föreningen får klart med alla delar i ansökan inom kort så kommer kommunstyrelsen att kunna fatta beslut redan på sitt möte den 18 oktober.

”Vore bra för bygden”

Anders Forsberg berättar att han hoppas att det blir verklighet av en friförskola i Skåpafors.

– Jag ser positivt på en friförskola i Skåpafors och hoppas att frågetecknen snart kan klaras ut. Vill föreningen dra igång så kommer vi att stötta dem från kommunens sida. En friförskola i Skåpafors vore bra för bygden.

– En friförskola kan drivas på andra premisser än en kommunal förskola och det är bra med konkurrens. Vi har redan en friförskola i Årbol som fungerar väldigt väl, och om vi får en i Skåpafors också så vore det ett bra tillskott för kommunen, säger Anders Forsberg.

Miljö och hållbarhet

Dalslänningen har tidigare berättat om friskoleföreningens planer. Laxsjöns förskola och fritids. Så heter den, den ekonomiska föreningen. Friskolan ska drivas med inriktning på miljö och hållbarhet.

– En fristående förskola drivs som en blandning av ett föräldrakooperativ och en förening. Det här är något som visar på ett väldigt bra lokalt engagemang i vår kommun. Friförskolan i Skåpafors skulle inte drivas med något vinstintresse utan för att bygden ska fortsätta vara kvar, säger Anders Forsberg.

Flera hus ska säljas

Samtidigt lägger nu Bengtsfors kommun ut den fastighet där Skåpafors förskola bedrivs på försäljning på den öppna marknaden.

Samma sak gör också kommunen inom kort med Stationshuset i Billingsfors.

En tredje fastighet, Utvecklingscentrum i Bengtsfors, kan även komma att säljas. Men det är ett ärende som först ska diskuteras av kommunfullmäktige.

De vill rädda förskola och fritids i Skåpafors genom att starta friskolaUtvecklingscentrum, förskola och järnvägsstation kan komma att säljas

Artikeltaggar

Anders ForsbergBengtsforsBeslutBostad och byggenDalslänningenFastigheterFörskolorKommunstyrelsenLaxsjönModeraternaPolitikSkola och utbildningSkåpafors

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.