Hoppa till huvudinnehållet

Brandbilen på plats i Ukraina: ”Ny kompetens som de blev oerhört glada för”

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Zelenodosk borgmästare Dmetry Nevesely och Bengtsfors kommunalråd Stig Bertilsson omgivna av representanterna för insamlingsstiftelsen Blåljus i Samverkan på torget i Lviv. Från vänster Mårten Hahne, polsk samordnare och tolk, Johan Bergström, borgmästare Dmitry Nevesely, Bengtsfors kommunalråd Stig Bertilsson, Magnus Sjöholm, Anna Forsman, Jonas Lindau, Pär Johansson och Anders Hallqvist.
Zelenodosk borgmästare Dmetry Nevesely och Bengtsfors kommunalråd Stig Bertilsson omgivna av representanterna för insamlingsstiftelsen Blåljus i Samverkan på torget i Lviv. Från vänster Mårten Hahne, polsk samordnare och tolk, Johan Bergström, borgmästare Dmitry Nevesely, Bengtsfors kommunalråd Stig Bertilsson, Magnus Sjöholm, Anna Forsman, Jonas Lindau, Pär Johansson och Anders Hallqvist. Foto: Privat

Nu är den brandbil som Bengtsfors kommun skänkt till Ukraina på plats i Zelenodolsk. Överlämnandet ägde rum i söndags på torget i staden Lviv i västra Ukraina, 80 mil från Zelenodolsk.

– De blev oerhört glada. Nu får de en helt ny och avgörande kompetens i sitt brandförsvar, säger Bengtsfors kommunalråd Stig Bertilsson (M) som själv var med vid överlämnandet.

Transporten genomfördes via Insamlingsstiftelsen Blåljus i samverkan som körde ytterligare ett antal räddningsfordon till Ukraina.

Totalt tre ambulanser och tre brandbilar samordnades i Stockholm för vidare färd via nattfärjan Nynäshamn-Gdansk. Därefter blev det en resa på 80 mil genom Polen innan gränsen till Ukraina nåddes.

Samtidigt överlämnades viss utrustning som samlats in genom den insamling som Bengtsfors kommun och Dalslänningen svarat för. Denna första omgång främst i form av IT- och datautrustning.

På torget i Lviv överlämnade Stig Bertilsson i söndags nycklarna till Zelenodolsks borgmästare Dmitry Nevesely. Nycklarna till den brandbil som Bengtsfors kommun skänkt till Zelenodolsk.
På torget i Lviv överlämnade Stig Bertilsson i söndags nycklarna till Zelenodolsks borgmästare Dmitry Nevesely. Nycklarna till den brandbil som Bengtsfors kommun skänkt till Zelenodolsk. Foto: Privat

Truppen övernattade på den polska sidan och under söndagen kunde de åka över gränsen in till Lviv där mottagarna väntade. Däribland borgmästaren i Zelenodolsk, Dmitry Nevesely och några brandmän.

”Avgörande kompetens”

– Borgmästaren hade med sig ett par brandmän och de var alla oerhört glada för det här. Zelenodolsk har en brandbil sedan tidigare, men genom brandbilen från Bengtsfors får de nu en helt ny och avgörande kompetens i sitt brandförsvar, både när det gäller släcknings- och räddningsförmåga, säger Stig Bertilsson till Dalslänningen.

Totalt sex olika räddningsfordon transporterades från Sverige till Ukraina där de överlämnades till olika kommuner. I täten syns brandbilen från Bengtsfors.
Totalt sex olika räddningsfordon transporterades från Sverige till Ukraina där de överlämnades till olika kommuner. I täten syns brandbilen från Bengtsfors. Foto: Privat

– Alla Ukrainabor är pressade av kriget och vi fick ta emot många hejarop från Lvivbor som visade sin tacksamhet för överlämnandet av brandbilar och ambulanser till olika Ukrainakommuner. De behövde verkligen få ett sådant tillskott, fortsätter han.

Vid sidan av brandbilen från Bengtsfors skänktes två andra brandbilar samtidigt från andra delar i Sverige till de ukrainska städerna Kherson och Rivne.

Spår av kriget

– Ukrainarna har nu fått de instruktioner och den utbildning som behövs, säger Stig Bertilsson under sin resa på väg tillbaka hem till Sverige.

– Lviv är en fantastiskt fin stad, men närvaron av kriget är tydlig. Jag har sett en del spår av kriget under resan. Hur man hade byggt upp skydd kring viktiga byggnader. Statyer och annat är nedmonterat av skyddsskäl, säger Stig Bertilsson.

Sveriges EU-minister Jessika Roswall som nyligen mött ukrainska ledare var intresserad av den ideellt arbetande Insamlingsstiftelsen Blåljus i Samverkan och av kommunernas engagemang. Stiftelsens ordförande Pär Johansson och ledamöterna Anna Forsman och Anders Hallqvist berättade i Stockholm innan avresan tillsammans med Bengtsfors kommunalråd Stig Bertilsson om det omfattande arbete som görs.
Sveriges EU-minister Jessika Roswall som nyligen mött ukrainska ledare var intresserad av den ideellt arbetande Insamlingsstiftelsen Blåljus i Samverkan och av kommunernas engagemang. Stiftelsens ordförande Pär Johansson och ledamöterna Anna Forsman och Anders Hallqvist berättade i Stockholm innan avresan tillsammans med Bengtsfors kommunalråd Stig Bertilsson om det omfattande arbete som görs. Foto: Privat

Han berättar att resan, av säkerhetsskäl, inte fick inte avslöjas i förväg.

– Men jag har ändå känt mig trygg hela tiden. Det känns väldigt bra att nu ha överlämnat brandbilen, och det kommer att behövas många insatser för Ukraina. Den tacksamhet de ger uttryck för är starkt berörande, säger Stig Bertilsson.

”Den bästa brandbilen”

Dalslänningen har tidigare berättat om den aktuella brandbil som Bengtsfors kommun nu har skänkt till Zelenodosk. Det handlar om en utrangerad släck-/räddningsbil, en Volvo av årsmodell 2006 med förhöjd markgång och fyrhjulsdrift.

I början av förra veckan var Anders Hallqvist, styrelseledamot i Insamlingsstiftelsen Blåljus i samverkan och till vardags trafikpolis i Fyrbodal, på plats hos Bengtsfors kommuns räddningschef Christian Rådén och hämtade brandbilen för genomgång inför avresan.
I början av förra veckan var Anders Hallqvist, styrelseledamot i Insamlingsstiftelsen Blåljus i samverkan och till vardags trafikpolis i Fyrbodal, på plats hos Bengtsfors kommuns räddningschef Christian Rådén och hämtade brandbilen för genomgång inför avresan. Foto: Privat

– Det finns kommuner som tidigare skänkt brandbilar, men jag vågar nog påstå att den här brandbilen är en av de absolut bästa som går iväg från Sverige till Ukraina. Det som gör den unik i jämförelse är att den har en så god framkomlighet. Något som är väldigt betydelsefullt i Ukraina där det ofta är dåliga vägar och ibland inte några vägar alls. Tidigt under kriget slogs också många brandbilar i Ukraina ut, berättade Bengtsfors räddningschef Christian Rådén för Dalslänningen i juni.

Den brandbil som Bengtsfors kommun nu skänker är värderad till cirka 500 000 kronor. Alla kostnader är avskrivna.

Insamlingsstiftelsen Blåljus i samverkan

Insamlingsstiftelsen Blåljus i samverkan är bildad med syftet att med insamlade medel kunna bistå kollegor inom polis, kustbevakning, tull, räddningstjänst och ambulanssjukvård i olika former.

Stiftelsen bedriva inte någon form av näringsverksamhet och är under tillsyn av Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Insamlingsstiftelsen Blåljus i samverkan bildades 2018 av poliserna Anders Hallqvist, Jonas Borgström och ambulanssjukvårdaren Pär Johansson med syftet att bistå kollegor i och utanför Sverige med riktade insamlingar samt att bidra till bättre förutsättningar i de olika yrkesrollerna.

Källa: Insamlingsstiftelsen Blåljus i samverkan

Läs också

Artikeltaggar

AmbulanssjukvårdBengtsforsChristian RådénDalslänningenEULvivModeraternaStiftelserStig BertilssonTullUkrainaUtbildningVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.