Hoppa till huvudinnehållet

Efter regnovädret: Tio vägföreningar får dela på miljonbelopp

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
Vägen mellan Linheden och Högheden fick stora skador efter regnovädret i augusti. Hålorna som uppstod var så djupa som 1,5 meter på sina håll.
Vägen mellan Linheden och Högheden fick stora skador efter regnovädret i augusti. Hålorna som uppstod var så djupa som 1,5 meter på sina håll. Foto: Elisabeth Wennberg

Regnovädret i slutet av augusti gick hårt åt både stora och små vägar i Åmåls kommun. Tio vägföreningar har sökt och fått pengar från Trafikverket för att återställa mindre vägar. Hårdast drabbade är vägföreningarna i Edsleskog.

Edsleskog var en av orterna som drabbades värst när stora regnmängder på kort tid föll över norra Dalsland en lördag i slutet av augusti. Väg 164 mellan Edsleskog och Germundebyn tog stor skada av de stora mängder vatten, jord och sand som vällde ned från skogen till följd av skyfallet.

Värst i Edsleskog

Även de enskilda småvägarna i och kring Edsleskog drabbades hårt, som vid Linheden, Strand och Högheden.

– I Edsleskog var det värst. Det har varit lite i Kasenberg och Mo också men det är smågrejer jämfört med det i Edsleskog, säger Thomas Hellström, utredare på Trafikverket.

Regnskadad väg på Linheden
Regnskadad väg på Linheden Foto: Elisabeth Wennberg

Vägarna vid Högheden och Strand har redan återställts medan arbetet vid Linheden väntas bli klart de närmsta dagarna.

– Det är ett ställe kvar på vägen där nu. De har renoverat i sex till åtta etapper där. Som värst var det 1,5 meter djupt, säger Thomas Hellström.

Får dela på miljonbelopp

Samfällighetsföreningar med årligt bidrag från Trafikverket har möjligheten att ansöka om särskilt driftbidrag för att återställa de skador som uppstått efter skyfallet. Tio föreningar i Åmåls kommun har gjort detta och de får nu dela på miljonbelopp.

– Uppskattade kostnader för att återställa dessa vägar är 1,44 miljoner kronor, exklusive moms. Medel finns avsatta för dessa och bidrag kan förhoppningsvis börja att betalas ut med början under den här veckan, säger Thomas Hellström.

Vägföreningarna får ett årligt driftbidrag som ska täcka merparten av driftkostnaderna. Utöver driftsbidraget kan föreningarna söka medel, ett särskilt driftsbidrag, för större åtgärder som byte av vägtrummor till exempel. Även bidraget efter regnskadorna kan ses som ett särskilt driftsbidrag, säger Thomas Hellström.

Digert arbete att återställa vägen

Elisabeth Wennberg, som bor längs den hårdast drabbade vägen på Linheden, är en av medlemmarna i Linhedens vägförening.

– Det var flera jättehål i vägen, långa sträckor på tre ställen, säger hon.

Elisabeth Wennberg har inte blivit helt isolerad då vägen mot Fengersforshållet klarade sig. Den drabbade vägsträckan är backen ner mot Högheden.

– Jag har fått köra en extra runda till postlådan bara, säger hon.

Arbetet med att återställa vägen har pågått i flera veckors tid och kostnaden beräknas landa på en halv miljon kronor ungefär.

– Vi har sökt pengar, men vet inte hur mycket vi får än, säger Elisabet Wennberg.

Artikeltaggar

EdsleskogEkonomiElisabeth WennbergHöghedenMomsTrafikTrafikverketVattenÅmåls kommunÅtgärder

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.