Hoppa till huvudinnehållet

Sågverket bjuder in till Öppet hus

Publicerad:
Reporter Mattias Modéen
Mattias Modéen
mattias.modeen@dalslanningen.se
Julia Johansson från Ed har jobbat i ett halvår på sågverket i Nössemark. På tisdag får hon fast anställning
Julia Johansson från Ed har jobbat i ett halvår på sågverket i Nössemark. På tisdag får hon fast anställning Foto: Mattias Modéen
 • Julia Johansson från Ed har jobbat i ett halvår på sågverket i Nössemark. På tisdag får hon fast anställning
  Julia Johansson från Ed har jobbat i ett halvår på sågverket i Nössemark. På tisdag får hon fast anställning Foto: Mattias Modéen
 • Julia Johansson och Carina Spjut är arbetskollegor på Vidas sågverk i Nössemark.
  Julia Johansson och Carina Spjut är arbetskollegor på Vidas sågverk i Nössemark. Foto: Mattias Modéen
 • Jonas Karlsson, produktionsledare på avdelningen för timmersortering, berättar att medelåldern är ung på sågverket och förpassar fördomar som att det bara är äldre i blåställ som jobbar på sågverket till historieboken.
  Jonas Karlsson, produktionsledare på avdelningen för timmersortering, berättar att medelåldern är ung på sågverket och förpassar fördomar som att det bara är äldre i blåst… Foto: Mattias Modéen
 • Sågverket i Nössemark moderniserades när Vida tog över 2016. Idag är det tvåskift på sågverket, som har omkring 65 anställda.
  Sågverket i Nössemark moderniserades när Vida tog över 2016. Idag är det tvåskift på sågverket, som har omkring 65 anställda. Foto: Mattias Modéen
 • Carina Spjut kliver upp i timmertrucken för en av dagens arbetsuppgifter.
  Carina Spjut kliver upp i timmertrucken för en av dagens arbetsuppgifter. Foto: Mattias Modéen
 • Att köra timmertruck är en av flera arbetsuppgifter på sågverket i Nössemark.
  Att köra timmertruck är en av flera arbetsuppgifter på sågverket i Nössemark. Foto: Mattias Modéen

Bland 65 anställda på Vidas sågverk i Nössemark är ett 10-tal kvinnor. Julia Johansson och Carina Spjut är två av dem.

– Jag körde lastbil förut, men har varit här i fem år nu. Jag trivs väldigt bra och arbetskollegorna är toppen, säger hon.

Sågverket i Nössemark öppnade 1974, då under namnet Nössemark Trä. Efter en tuff period i början av 2010-talet stängde sågverket tillfälligt i slutet av 2015. Framtiden såg oviss ut, men i början av 2016 stod det klart att Vida-gruppen köpte upp sågverket och på hösten samma år öppnade sågverket igen i ny regi med nya, moderna maskiner.

Tvåskift

Sedan dess har det rullat på och för några år sedan gick sågverket upp i tvåskift. Antalet anställda ökade från cirka 50 till omkring 65. Flera av dem som jobbar på sågverket är i dag kvinnor. Julia Johansson och Carina Spjut kör timmertruck och jobbar som operatörer. De sorterar stockarna i olika timmerklasser.

Att vara kvinna på en traditionellt mansdominerad arbetsplats har de inte något emot, snarare är det tvärtom.

– Det är arbetsuppgifterna och arbetskollegorna som är viktigast. Och de trivs vi bra med, säger Carina Spjut.

Efter fem år på sågverket är hon en av de mer rutinerade kvinnorna. Men Julia Johansson och Lisa Olofsson som jobbat på sågverket i ett halvår respektive tre år håller med i det Carina Spjut säger.

– Gemenskapen med arbetskollegorna är nog det allra bästa. Det är en lättsam stämning och vi trivs bra ihop, säger Lisa Olofsson.

Jonas Karlsson, produktionsledare på avdelningen för timmersortering, berättar att medelåldern är ung på sågverket och förpassar fördomar som att det bara är äldre i blåställ som jobbar på sågverket till historieboken.
Jonas Karlsson, produktionsledare på avdelningen för timmersortering, berättar att medelåldern är ung på sågverket och förpassar fördomar som att det bara är äldre i blåställ som jobbar på sågverket till historieboken. Foto: Mattias Modéen

Julia Johansson blir tillsvidareanställd på tisdag, efter sex månaders provanställning.

– Ja, det hoppas jag i alla fall, säger hon med ett skratt och slänger blicken mot Jonas Karlsson, som är produktionsledare på avdelningen för timmersortering.

Han nickar.

– Ja, så är det, säger han.

Ung medelålder

Jonas Karlsson fortsätter och passar samtidigt på att förpassa gamla fördomar till historieboken.

– Det finns kanske en föreställning att det jobbar många äldre män i blåställ på sågverken. Men så är det inte längre. Här i Nössemark är vi en arbetsplats med ganska ung medelålder och vi är både män och kvinnor.

Sågverket i Nössemark moderniserades när Vida tog över 2016. Idag är det tvåskift på sågverket, som har omkring 65 anställda.
Sågverket i Nössemark moderniserades när Vida tog över 2016. Idag är det tvåskift på sågverket, som har omkring 65 anställda. Foto: Mattias Modéen

Öppet hus

När sågverket har öppet hus på lördag kommer flera i personalen att vara på plats. Bland andra Julia Johansson och Carina Spjut.

– Vi kommer att visa lite grann vad vi gör och guida besökarna runt tillsammans med andra här på företaget, säger Carina Spjut.

Han blir ny vd för Vida Nössemark: ”Jag ser verkligen fram emot detta”Vidas nye vd på plats

Artikeltaggar

ArbeteDals-Eds kommunEkonomiNössemarkSågverkVida-gruppen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.