Hoppa till huvudinnehållet

M-politiker agerar mot invasiva arter: ”Stort problem – måste stämma i bäcken”

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Parkslide är en av alla invasiva arter som hotar den biologiska mångfalden i Sverige.
Parkslide är en av alla invasiva arter som hotar den biologiska mångfalden i Sverige. Foto: Amalia Jansson

Bengtsfors kommun måste agera för att minska utbredningen av invasiva arter. Det menar Anders Forsberg (M) som fick gehör för sitt förslag när han lyfte frågan i kommunstyrelsen.

Dalslänningen har tidigare rapporterat om problemen med invasiva arter som bland annat parkslide i Bengtsfors kommun.

Kommunen har genomfört åtgärder för att få bort denna oönskade växtlighet vid bland annat Bengtsgården, Nedre Solhemsgatan, vid en lekplats på Sidan södra och en transformatorstation på Olympen. Samt vid Lövåsvallen i Billingsfors.

Anders Forsberg (M).
Anders Forsberg (M). Foto: Conny Hultgren

Anders Forsberg menar nu att kommunen behöver upprätta en handlingsplan som ska syfta till att minska utbredningen av främmande invasiva arter på kommunal mark.

”Ett stort problem”

Denna handlingsplan ska innehålla beskrivningar och information av de aktuella växterna tillsammans med evidensbaserade bekämpningsmetoder, sammanställning av inventeringar och erfarenheter av bekämpningar.

– Om kommunen går i bräschen så går kanske även andra följer efter. Lyssnar man på dem som är insatta så är det här ett stort problem. Invasiva arter tränger undan de naturliga växterna och insekterna, och det kan leda till enorma miljöproblem, säger Anders Forsberg.

”Dags att agera”

– Ju tidigare man får bort det här problemet desto bättre. Det är dags att stämma i bäcken, fortsätter han.

Anders Forsberg berättar att det finns kommuner som redan har upprättat handlingsplaner och nu behöver Bengtsfors kommun göra det samma, menar han.

Kommunstyrelsen har beslutat att lyssna på Anders Forsberg och skickat ärendet på remiss till förvaltningen.

Invasiva arter

Invasiva arter har med människans hjälp flyttats från sin ursprungliga miljö och i sin nya omgivning börjat sprida sig snabbt.

De invasiva arterna orsakar allvarlig skada för ekosystem, infrastruktur eller människors hälsa vilket medför stora kostnader för samhälle och enskilda.

Invasiva arter är ett av de största hoten mot biologisk mångfald i Sverige och globalt och antalet främmande arter som blir invasiva ökar från år till år.

Källa: Naturvårdsverket

Läs också

Artikeltaggar

Anders ForsbergBengtsfors kommunBengtsfors-Sidan södraBengtsgårdenBillingsforsBiologiBiologisk mångfaldDalslänningenDjurDjur och naturInvasiva arterLövåsvallenMiljöModeraternaNaturNaturvårdsverketPolitikVäxter

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.