Hoppa till huvudinnehållet

Marie-Louise och Heikki sa upp sig och sålde huset – för att resa

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Marie-Louise och Heikki Reiner från Högsäter har sålt hus och hem för att resa. Just nu hyr de en liten stuga vid Ragnerudssjön.
Marie-Louise och Heikki Reiner från Högsäter har sålt hus och hem för att resa. Just nu hyr de en liten stuga vid Ragnerudssjön. Foto: Johan Lindahl

De har redan besökt alla planetens världsdelar, men blir aldrig mätta på att resa. Marie-Louise, 58, och Heikki Reiner, 54, från Högsäter har gjort sig av med hus och jobb för att fortsätta med sin gemensamma passion på heltid – att upptäcka världens alla hörn.

– Det hade varit skönt att bara sitta hemma och vara nöjd, men det är så mycket att se och uppleva, säger Marie-Louise Reiner.

Paret Reiner bor i en stuga vid Ragnerudsjön. Eller bor och bor, stugan har varken el eller vatten. De har lite saker i den och de övernattar där korta perioder. Övrig tid är de på resande fot så mycket de kan och har råd med.

Hon är från Högsäter från början, medan han är född och uppvuxen i Vänersborg. Men båda har det gemensamma intresset att resa så mycket som möjligt. Både i jobbet och på fritiden.

– Jag har alltid rest mycket och det har alltid varit roligt. Man blir aldrig riktigt mätt. Det är ett lite jobbigt sug att vilja iväg. Det hade varit skönt att bara sitta hemma och vara nöjd, men det är så mycket att se och uppleva, människor att träffa, möten att göra. Det är fantastiskt, säger Marie-Louise Reiner.

Kudde från Titicacasjön i Peru.
Kudde från Titicacasjön i Peru. Foto: Johan Lindahl

Själsfränder

De träffades för sju år sedan och har sedan dess rest mycket tillsammans. Under hösten 2021 och våren 2022 var de borta ett halvår när de upptäckte Central- och Sydamerika, från Mexico till Bolivia.

En hel del äventyr väntade längs vägen. De smög över gränsen till Bolivia tillsammans med ett holländskt par, där de greps av polisen.

– Man blev lite skrajsen inne på polishuset med tre poliser som bara pratade spanska, säger Marie-Louise.

– De ville att vi skulle betala 350 dollar var för överträdelse, men i slutändan fick vi ner det till 50 dollar för allihop, säger Heikki och skrattar.

I Bolivia cyklade de längs världens farligaste cykelled, Death Road, och gick på fotbollsmatch.

Nu har de sålt huset i Högsäter, sagt upp lägenheten i Vänersborg och sina jobb för att ägna sig åt sin passion på heltid. De kände sig inte riktigt klara med Sydamerika och ska under hösten åka iväg igen.

– Jag hade varit i varenda världsdel, men hade sparat Latinamerika, för det är en dröm för mig sedan jag var liten, säger Heikki, som jobbat som reseledare i drygt 15 år.

– Jag hade varit i Centralamerika förut, i vissa länder. Men vi tog ett och ett och fortsatte ner till Panama och över till Sydamerika. Där hann vi inte riktigt med allt, vi har lite kvar, säger Marie-Louise.

Ska bo hos Robinsonprofil

Eftersom de reste mitt under brinnande pandemi var det också en del resmål som var direkt omöjliga att ta sig till.

– Det var inte många som reste då, så det var ganska smidigt och billigt, men många av attraktionerna var också stängda. Galapagosöarna och Påskön, bland annat, och det ska vi ta nu.

De har haft kontakt med ett svenskt par som är bosatta på och är guider på Påskön, Marcus och Alicia Edensky, där de ska få bo under sin vistelse. Låter namnet Marcus Edensky bekant? 38-åringen var med i Robinson i våras där han blev lite av en profil.

Souvenir från Indien. Elefantguden Ganesha.
Souvenir från Indien. Elefantguden Ganesha. Foto: Johan Lindahl

Den lilla stugan är utsmyckad med trämasker, mattor och souvenirer från alla världens hörn. Det är inget tvivel om att det är två globetrotters som bor här.

– Det är minnen från alla mina resor. Den köpte vi i Jordanien. Den på Sardinien, den köpte jag på Kuba och den här i Kenya. Nån gång kommer vi ha ett permanent hem och då är det klart att det är roligt att ha saker att se på och tänka tillbaka, säger Marie-Louise Reiner.

Heikki har, å andra sidan, inte en pryl från sina år utomlands.

– Jag har inte ens en kylskåpsmagnet från mina resor. Inte ett smack. Där är vi precis motsatta, säger han och skrattar.

Nu ryms hela deras liv i några plastlådor i stugan och hemma hos Marie-Louises mamma i Högsäter.

– Det blir mindre och mindre grejer. Vi har i stort sett bara kläder hemma hos hennes mamma, några saker i källaren. Ett par skidor, säger Heikki Reiner.

– Resten ser vi här inne. Det är inte mycket kvar, säger Marie-Louise.

Marie-Louise och Heikki Reiner hyr en liten stuga vid Ragnerudssjön i Högsäter.
Marie-Louise och Heikki Reiner hyr en liten stuga vid Ragnerudssjön i Högsäter. Foto: Johan Lindahl

Börjar i Miami

Den 9 oktober åker de först till Miami och sedan vidare till Puerto Rico där volontärjobb som hembiträde väntar, innan det bär vidare till Galapagos och Påskön. Planen är att vara borta ett halvår igen, men det kan också bli längre.

– Jag ska bli mormor i februari så det klart man vill vara hemma då. Kanske åker jag hem och sen tillbaka igen. Vi får se, säger Marie-Louise Reiner.

Den senaste tiden har de båda haft olika jobb inom skolan och som reseledare, för att spara pengar till nästa långresa. Men under semestern blev det ännu mer resande. Och det finns planer längre fram om att kanske bo utomlands året om.

– Nu har vi precis varit på en rekartripp till Kroatien. Målet är att ha en rörelse där, ett hostel eller pensionat i något europeiskt land där säsongen är längre och nära och kära kan komma över. Det är jättefin kust där, men tuff konkurrens, säger Marie-Louise.

Nu väntar jobb för båda två, som reseledare till Kroatien och Sicilien. Den 3 oktober kommer de hem och har sedan sex dagar hemma innan den ”riktiga” resan börjar. Det är inte en lugn stund för paret Reiner. Men det är så de vill leva – ständigt på vift.

– De känns skönt att ha hittat en själsfrände. Det är ganska gött att leva med nån som också vill lite samma sak. Att åka iväg och leva lite spartanskt. Vi lever så enkelt och simpelt vi kan. Vi tar det billigaste vandrarhemmet och har inga krav på att det ska vara fint på nåt sätt, säger Marie-Louise Reiner.

Trämask från Sardinien.
Trämask från Sardinien. Foto: Johan Lindahl

Nu vill de också underlätta för andra och inspirera. De har startat en enskild firma, en hemsida och instagramkonto där man kan följa The Travelling Reiners på deras äventyr.

– Det började egentligen med att jag la ut lite varje dag på mina sociala medier för min mammas skull, men det fick ett jättestort genomslag, alla följde oss. Jag vill visa att man kan komma ut och backpacka fast man är gammal. Det är inte så svårt som man tror. Och vi möter inte bara tonåringar när vi är ute, det är faktiskt väldigt blandat, säger Marie-Louise Reiner.

Vilka är era favoritresemål hittills?

– Nicaragua var bäst på senaste resan, det var jättebra. Trevlig miljö i städerna och nära till aktiva vulkaner och sånt där. Det hamnar på topp tio, säger Heikki Reiner.

Och favoriten?

– Det är Kroatien, där jag gillar helheten med natur, miljö, mentalitet. Hela köret. Och Österrike, där har jag bott i 2,5 år. Fantastiskt vackert med bra sommar och bra vinter. Och folket, de är lite mer lättsamma bönder, som vi, säger han och skrattar.

– Peru gillar jag. De har stränder, Machu Picchu, Mayaruiner, berg, Titicacasjön, god mat, ja det har allt, säger Marie-Louise Reiner.

Stickad mask från Peru.
Stickad mask från Peru. Foto: Johan Lindahl

Artikeltaggar

BoliviaHögsäterKroatienResor

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.