Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen backar om snöröjningen: ”Blev en väldig diskussion”

Publicerad:
Kommunalråd i Färgelanda kommun, Ulla Börjesson (S).
Kommunalråd i Färgelanda kommun, Ulla Börjesson (S). Foto: Johan Lindahl

I somras kommunicerade Färgelanda kommun att man avsäger sig ansvaret för snöröjning på enskilda vägar, från och med årsskiftet 2024 på landsbygden och ett år senare i tätorten. Nu backar kommunen efter det kritiserade beslutet. Boende på landsbygden får snöröjning ett år till.

– Det känns bra med facit i hand, säger kommunalrådet Ulla Börjesson (S).

Den allt mer ansträngda ekonomiska situationen i Färgelanda kommun gör att man tvingas ta till fler och fler drastiska åtgärder. Beslutet att avsäga sig snöröjningsansvaret på enskilda vägar gör att kommunen sparar 2,3 miljoner per år.

Från och med årsskiftet 2024 var tanken att ansvaret skulle återgå till fastighetsägarna, samfälligheterna och vägföreningarna på landsbygden, från oktober 2025 även i tätorterna.

Både beslutet i sig och hur det togs emot kritiserades av medborgare i Färgelanda kommun, men också av politiska motståndare.

Kritiken bottnade dels i att ”beslutet” aldrig togs i någon formell instans, men också att boende i tätorten och på landsbygden behandlas olika.

Kommunen backar

Nu backar kommunledningen S, M och L efter interna diskussioner om likabehandlingsprincipen. Ett annat förslag till beslut kommer att läggas fram under onsdagskvällens fullmäktigemöte. Ett förslag som innebär att båda kontrakten avslutas på samma datum – 14 oktober 2024. Alltså får nu boende på landsbygden mer tid på sig att göra en ny upphandling.

– Det blev ju en väldig diskussion varför landsbygd och tätort behandlades olika, men det fanns ju en given anledning till det, att kontrakten gick ut vid olika tidpunkter. Vi hade inget val vad det gällde tätorterna, men när det gällde landsbygden hade vi ett val. För att inte behandla människor olika kan vi skjuta på snöröjningen på landsbygden. Det känns bra med facit i hand, säger kommunalrådet Ulla Börjesson (S).

Även oppositionspartierna C, SD och KD ska vara nöjda med lösningen, menar hon.

– Vi har efter senaste kommunstyrelsemötet fört diskussioner och kommit fram till att det här är den bästa lösningen. Nu känner vi att vi ha vi löst den frågan.

Ulla Börjesson är tydlig med att den här förlängningen inte kommer att påverka kommunens kärnverksamheter.

– Vi har en rätt jobbig ekonomisk situation. Vi jobbar inte med budget för bara ett år, utan tre år i taget. Det klart det blir en besparing som först blir verkställd 2024, men vi är inte klara med alla besparingar som vi ska göra. Vi får lösa det, säger hon.

Budgetarbetet fortskrider

Budgeten för de kommande tre åren 2024-2026 ska tas i november. Det arbetet fortsätter sakta men säkert.

– Det går framåt. Vi har en sittning med samtliga partier 4 oktober, och då är förslaget som vi kommer lägga så gott som klart, säger Ulla Börjesson (S).

Artikeltaggar

BudgetarFärgelandaKristdemokraternaLandsbygdPolitikSamhälleSnöröjningSocialdemokraternaUlla BörjessonVal

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.