Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Låt oss utveckla vården tillsammans

Publicerad:
”De beslut vi tar nu måste syfta till att ge invånarna en god och nära vård för en lång tid framöver för att säkerställa långsiktighet och trygghet”, skriver insändarskribenterna.
”De beslut vi tar nu måste syfta till att ge invånarna en god och nära vård för en lång tid framöver för att säkerställa långsiktighet och trygghet”, skriver insändarskribenterna. Foto: Helena Lindgren

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Svar till Bertilsson och Eriksson i Dalslänningen 14 september:

Närsjukhusen i Bäckefors, Strömstad och Lysekil är en viktig del av vårdutbudet i Fyrbodal. De erbjuder en nära specialistvård till invånarna som har långt till sjukhusen i Trollhättan och Uddevalla. Den tidigare moderatledda regionledningen försökte två gånger upphandla sjukhusen, men hittade ingen utförare som ville ta över.

Uppdraget hamnade därför hos NU-sjukvården som bedriver vården på närsjukhusen idag. Vården är av god kvalitet och i regionen finns ingen politisk ambition att erbjuda mindre specialistvård, eller som insändarskribenterna menar att centralisera mer till Näl. Tvärtom vill vi ställa om till en vård som är nära.

Madeleine Jonsson (MP), Helén Eliasson (S) och Carina Örgård (V).
Madeleine Jonsson (MP), Helén Eliasson (S) och Carina Örgård (V).

Sedan RödGrön Ledning tagit över styret i Västra Götalandsregionen har vi tagit initiativ för att hitta långsiktiga lösningar som ska kunna garantera tillgången till en nära specialistvård i Fyrbodal. I det arbetet kommer vi att bjuda in berörda kommuner för att hitta en väg framåt tillsammans. Den strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden har idag uppdraget att utreda hur vården på närsjukhusen ska bedrivas framöver och för oss är det viktigt att hitta rätt väg framåt tillsammans med kommunerna.

De beslut vi tar nu måste syfta till att ge invånarna en god och nära vård för en lång tid framöver för att säkerställa långsiktighet och trygghet. Det är alltså ingenting vi ska stressa fram, men vi ser fram emot att kunna hitta en lösning för framtiden. Till dess känner vi oss trygga med att vi i NU-sjukvårdens regi erbjuder en vård med god kvalitet som uppskattas av patienterna.

Helen Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande

Carina Örgård (V), regionråd

Madeleine Jonsson (MP), regionråd

Kommunpolitiker ryter ifrån: ”Upphandla innan småsjukhusen försvinner helt”

Artikeltaggar

BäckeforsCarina ÖrgårdDalslänningenHelén EliassonMadeleine JonssonNU-sjukvårdenSjukhusSocialdemokraternaStrömstadUddevallaVårdVård och omsorgVänsterpartietVästra Götalandsregionen