Hoppa till huvudinnehållet

Mäktig kulturfinal med Sofia Källgren

Publicerad:
Sofia Källgren sjöng både solo och tillsammans med kyrkans alla körer. Vid pianot satt David Carbe.
Sofia Källgren sjöng både solo och tillsammans med kyrkans alla körer. Vid pianot satt David Carbe. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Det blev en stor musikalisk final på årets kulturvecka i Dals-Ed. Folkkära sångerskan Sofia Källgren med pianisten David Carbe serverade en storstilad konsert i Dals-Eds kyrka med gott bidrag av kyrkans alla körer.

Det finns inte mindre än tre körer i församlingen: Barnkören Glittertonerna, Dals-Eds ungdomskör och Församlingskören och de leds av Rodhe Andersson respektive Stein Markman. Sofia Källgren inledde sitt framträdande med att understryka hur viktiga de är.

– Något av det vackraste jag vet är att träffa på eldsjälar som Rodhe och Stein. Jag tror inte ni förstår hur mycket de betyder för kyrkan och församlingen, speciellt med tanke på alla neddragningar som görs idag. Vi ska fira det nu när vi har vuxenkör, ungdomskör och barnkör på plats, sa hon.

Församlingskören medverkade i flera sånger under kvällen.
Församlingskören medverkade i flera sånger under kvällen. Foto: Britt-Marie Erlandsson

”Beatrice” av Björn Ulvaeus och Benny Andersson blev första nummer ut och under kvällen framförde Sofia Källgren med sin fantastiska stämma flera sånger ur de bådas låtskatter. Däribland ”Ut mot ett hav” och ”Hem” ur ”Kristina från Dufvemåla”.

Sveriges vackraste sångröst uttryckte pianisten David Carbe som själv bjöd på ett mäktigt klassiskt medley där han visade sin otroliga fingerfärdighet på flygeln.

David Carbe och Sofia Källgren träffades via Robert Wells. Innan fyllda 20 spelade han fyrhändigt tillsammans med Wells på Rhapsody in Rock. Därefter har han gästspelat många gånger i hans konserter. De båda pianisterna har också samarbetat i både radio och tv.

Sofia Källgren trivdes gott i Dals-Eds kyrka.
Sofia Källgren trivdes gott i Dals-Eds kyrka. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Barnkören Glittertonerna fick bland annat sjunga tillsammans med Sofia Källgren i Ted och Kenneth Gärdestads ”För kärlekens skull”.

”Mio min Mio”, ”Ave Maria” och ”När morgonen gryr” var andra sånger publiken fick njuta av. Dessutom bjöd hon på en låt hon skrivit text till sedan hon öppnat sitt hem för en mamma och hennes nioåriga dotter från Ukraina. En annan tänkvärd låt var ”The Prayer”.

– Jag tycker den passar i den här skakiga och oroliga tid vi lever i, sa hon.

Den vackra konserten pågick i en och en halv timme följt av extranumret ”Gabriellas sång”.

David Carbe, pianist
David Carbe, pianist Foto: Britt-Marie Erlandsson
Det blev en mäktig konsert i Dals-Eds kyrka när kulturveckan avslutades.
Det blev en mäktig konsert i Dals-Eds kyrka när kulturveckan avslutades. Foto: Britt-Marie Erlandsson
Barn- och ungdomskörerna medverkade i flera låtar.
Barn- och ungdomskörerna medverkade i flera låtar. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Artikeltaggar

Dals-Eds kommunDals-Eds kyrkaFörsamlingarKonserterKörerMioMusikRobert WellsRodhe AnderssonSångSofia KällgrenUkraina

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.