Hoppa till huvudinnehållet

Gustav vann Skol-SM i skog – läraren var inte förvånad

Publicerad:
Reporter Britt-Marie Erlandsson
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
En nöjd Gustav Sandberg tog hem Skol-SM i skog och fick en motorsåg i pris.
En nöjd Gustav Sandberg tog hem Skol-SM i skog och fick en motorsåg i pris. Foto: Britt-Marie Erlandsson

När Skol-SM i skog avgjordes fick en Ärtemarksgrabb kliva högst upp på pallen. Han heter Gustav Sandberg, går nu tredje året på naturbruksprogrammet i Svenljunga, och har varit med i skogen så länge han kan minnas.

– Jag visste att det skulle gå okej men trodde inte det skulle räcka till seger, säger han.

Vi möter upp den nyblivna ”skogsmästaren” tillsammans med pappa Erik på en av dennes skogsegendomar i Ärtemark. Där har Gustav nyligen kört ut timmer och tidigare under dagen satte han och Erik skogsplantor. Varje helg åker Gustav de 26 milen hem och jobbar i skogen eller på gården.

– Vi får inte vara kvar på skolans internat över helgen heller. Nu i trean är vi lediga på fredagar och vi börjar vid lunch på måndagar så jag kan åka tillbaka på måndag morgon, berättar han.

Tio delmoment

Skol-SM i skog avgjordes på Stora Segerstads naturbruksgymnasium utanför Ljungby under två dagar och samlade elever från hela landet. Tävlingen var indelad i tio olika delmoment plus en final. Det handlade om till exempel precisionsfällning, olika gallringsmoment, naturhänseende, hantering av maskiner och motorsågar.

– Jag visste att det skulle gå okej men trodde inte det skulle räcka till seger, säger Gustav.

Gustav Sandberg går tredje året på Svenljunga naturbruksprogram.
Gustav Sandberg går tredje året på Svenljunga naturbruksprogram. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Det trodde däremot hans lärare som skrev på Facebook efteråt: ”Grattis! Jag är inte förvånad, det hade jag räknat med”.

Gustav kom dessutom tvåa i momentet där man skulle klassa timmerstockar och där tävlade även vuxna, totalt 54 personer.

”Alltid varit med”

Uppväxt i en miljö där båda föräldrarna är skogsägare, har gård med köttdjur och värphöns blev det naturligt för Gustav att vara med och hjälpa till.

– Jag har alltid varit med pappa i skogen, jag kommer inte ihåg när jag började, säger han.

När han gick i grundskolan skötte Gustav också djuren hemma och var sällan sysslolös. Det fanns alltid något att göra på gården och han ägnade sig mycket hellre åt det än exempelvis dataspel.

– Det vet jag knappt vad det är, säger han.

Försvann

Redan som tioåring fick han sin första egna röjsåg. Det var så spännande att han försvann från sitt eget kalas.

– När vi skulle äta tårta var Gustav borta. Vi gick ut och ropade och fick höra att det lät från en röjsåg. Det var mörkt ute men han hade sprungit iväg 300 meter för att prova sågen, det hade ju varit roligt att ha födelsedagsbarnet med när vi skulle äta tårta, säger pappa Erik och skrattar.

Livet i skogen är toppen, tycker Gustav Sandberg, som vet vad han ska göra efter studenten.
Livet i skogen är toppen, tycker Gustav Sandberg, som vet vad han ska göra efter studenten. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Att Gustav skulle gå naturbruksgymnasium när han slutat nian var en självklarhet för honom. Men siktet var inställt på Sunne och Södra Viken där han också hade varit och tittat på skolan.

– Men det var så många som sökte och eftersom det är ett regionalt gymnasium tog de in sökande från Värmland i första hand. När jag inte kom in i Sunne tänkte jag börja jobba i skogen istället efter nian, men så hade jag en kompis som skulle söka till Svenljunga och då sökte jag också dit också, säger han och fortsätter.

– Det var ett väldigt smart val för det är väldigt roligt och en bra skola, lärorikt.

Ökar

Svenljunga naturbruksgymnasium ligger längst söderut i Västra Götaland. Skogen är grunden i utbildningen men man kan välja olika inriktning som jakt, verkstad eller bara skog rakt igenom. Det var många sökande även dit, intresset för naturbruk ökar och det är en trend i hela landet.

– Det var dubbelt så många sökande när jag skulle börja än året innan, säger han.

Nu går Gustav tredje och sista året på Svenljunga naturbruksgymnasium och det innebär mycket praktik och endast några få teorilektioner. Snart stundar studenten och då bär det tillbaka till Dalsland för jobb i skogen och på gården på heltid.

– Då kommer jag tillbaka och ska jobba åt pappa, eventuellt startar jag eget framöver.

Artikeltaggar

DalslandDjur och naturFacebookLjungbyLärareSkogSkola och utbildningStudentenStudenterSunneSvenljunga kommun

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.