Hoppa till huvudinnehållet

Öppet hus på friskolan: ”Här ser de alla barnen”

Publicerad:
Från vänster Perla Pokvytyte, Emilia Overland och Alina Jurdzinski har gått på Stigens friskola hela skoltiden och har trivts mycket bra.
Från vänster Perla Pokvytyte, Emilia Overland och Alina Jurdzinski har gått på Stigens friskola hela skoltiden och har trivts mycket bra. Foto: Britt-Marie Erlandsson

För att visa vad en liten skola kan erbjuda och fånga upp nya elever öppnade Stigens friskola i helgen dörrarna för allmänheten.

– Vi måste visa att det finns alternativ, sa Anneli Svanberg, skolans rektor.

Det var höstterminen 2011 som Stigens friskola startade, samtidigt med Järbo friskola, sedan de kommunala skolorna lagts ner. Idag går 39 barn från förskoleklass till sexan på skolan i Stigen samt 18 på förskolan.

Som mest har det gått drygt 50 elever på skolan.

– Vi har värnat mycket om att inte ha för stora grupper utan jobba i det lilla sammanhanget. Vi samverkar mycket med förskolan och alla känner alla, sa Anneli Svanberg.

Ellen Hjoberg går i tvåan på Stigens friskola och trivs bra. Under öppet hus skulle hon delta i springloppet.
Ellen Hjoberg går i tvåan på Stigens friskola och trivs bra. Under öppet hus skulle hon delta i springloppet. Foto: Britt-Marie Erlandsson

På friskolan går inte bara barn från Stigen utan även från Rådanefors, Färgelanda och Ödeborg. Jörgen Hjoberg är en av dem som valde Stigens friskola till sina barn.

– Jag hade hört bra om skolan och vi bor i Rådanefors så det var mer logiskt att de skulle gå här istället för att åka förbi till en annan skola. Det har jag inte ångrat. Här ser de alla barnen och det ger en annan trygghet, de lägger stor vikt vid hur de har det, säger han.

Dottern Ellen Hjoberg går nu i tvåan och trivs på skolan.

– Det är bra, alla är snälla, säger hon innan hon anmäler sig till dagens springlopp som är en av alla aktiviteter under öppet hus.

Perla Pokvytyte och Emilia Overland i sexan har gått hela sin skolgång på Stigens friskola.

– De tar hand om sina elever, säger Emilia.

– Det är snälla lärare, säger Perla.

Alina Jurdzinski går i femman och tycker också det är bra, förutom att de inte får använda mobilen, och maten är bra.

– Varje gång det är soppa får vi efterrätt, säger hon.

Rektor Anneli Svanberg, mitten, i samspråk med tidigare eleverna Rebecca Ekeroth och Jonas Bäckdahl-Elf samt pedagogen Ida Andreasson.
Rektor Anneli Svanberg, mitten, i samspråk med tidigare eleverna Rebecca Ekeroth och Jonas Bäckdahl-Elf samt pedagogen Ida Andreasson. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Under öppet hus kom också tidigare elever vid skolan på besök, däribland Rebecca Ekeroth och Jonas Bäckdahl-Elf.

– Jag började i Ödeborg 2009 när de lade ner skolan här, sedan kom jag tillbaka när friskolan startade. Jag kände att det var skönt att bo nära skolan, säger hon.

– Det är familjärt här och skolan ligger i hjärtat av samhället, sägerJonas Bäckdahl-Elf.

Elsa och Leo Lindgren samt Maximilian Lindgren passade på att ha kul ute på skolgården.
Elsa och Leo Lindgren samt Maximilian Lindgren passade på att ha kul ute på skolgården. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Under öppet hus var det förutom springlopp också möjlighet att leka med lekredskapen på skolgården, det var olika försäljningar, ansiktsmålning, servering och loppis inomhus. Dessutom kunde man se en uppvisning av två ledarhundar som är under utbildning hos Kustmarken i Backamo. Jonna Henemyr och Thea Skall var på plats med hundarna Kustmarkens Alba respektive Kustmarkens Heidi.

Madeleine Overland, tidigare elev på skolan, erbjöd ansiktsmålning.
Madeleine Overland, tidigare elev på skolan, erbjöd ansiktsmålning. Foto: Britt-Marie Erlandsson
Starten går i Stora loppet.
Starten går i Stora loppet. Foto: Privat
Jonna Henemyr, till vänster och Thea Skall, Kustmarkens kennel visade ledarhundar under utbildning.
Jonna Henemyr, till vänster och Thea Skall, Kustmarkens kennel visade ledarhundar under utbildning. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Artikeltaggar

FriskolorJärboLärareÖdeborgRådaneforsSkola och utbildningSkolorUtbildning

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.