Hoppa till huvudinnehållet

Är de dalsländska kyrkorna i fara?

Publicerad:
Reporter Liselotte Lans
Liselotte Lans
liselotte.lans@provinstidningen.se
På lördagen blir det konferens i tingshuset i Mellerud.
På lördagen blir det konferens i tingshuset i Mellerud. Foto: Elin Johansson

Kyrkor i fara. Det är temat för en konferens som Dalslands Fornminnes – och hembygdsförbund anordnar på lördag i Mellerud.

Konferensen om kyrkor i fara startar redan på morgonen den 23 september i tingshuset i Mellerud och avslutas under eftermiddagen.

Sune Fransson, fastighetsingenjör i Karlstad stift, ska prata under rubriken ”Har vi råd med alla dessa kyrkor” och efter honom är det Sigge Wideskär, kontraktsprost i Dalsland, som tar vid och pratar om den eventuella fara som de dalsländska kyrkorna befinner sig i.

Arkeologisk utgrävning

Bland övriga föredragshållare finns Hans Olsson, arkeolog vid Värmlands museum, som ska prata om den senaste arkeologiska utgrävningen på Lurö samt Greger Mossberg, hembygdsforskare från Göteborg, som ska berätta om tillkomsten av kyrkor och prästgårdar under den första kristna tiden.

Artikeltaggar

DalslandEtik och religionHans OlssonKarlstadKyrkorMellerudTeknik och vetenskapUtgrävningar

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.