Hoppa till huvudinnehållet

Replik: ”De sjuka vågar inte gå till doktorn”

Publicerad:
”Vad tänker en före detta asylsökande läkare som fått sin svenska läkarlegitimation och tvingas anmäla en sjuk landsman för att utvisas till det land de båda flytt från?”, skriver insändarskribenten om diskussionen om anmälningsplikt.
”Vad tänker en före detta asylsökande läkare som fått sin svenska läkarlegitimation och tvingas anmäla en sjuk landsman för att utvisas till det land de båda flytt från?”, skriver insändarskribenten om diskussionen om anmälningsplikt. Foto: Claudio Bresciani/TT

Svar till Stig Bertilsson angående Socialdemokraternas och Vänsterpartiets motion om anmälningsplikt

I Sverige har papperslösa flyktingar – än så länge – rätt till akut sjukvård och barnen har rätt att gå i skolan.

Nu vill regeringen utreda om de offentliganställda som möter dessa flyktingar kan tvingas att anmäla dem till polisen eller Migrationsverket. Vad det skulle få för konsekvenser för dem som drabbas säger sig själv. De sjuka vågar inte gå till doktorn, föräldrar vågar inte låta barnen gå i skolan. Det är illa nog.

Men djupt olustigt är också att professionella yrkesutövare i välfärdssektorn skulle tvingas välja mellan sin yrkesetik och att bryta mot lagen. Det uppdrag de har fått av samhället är att bota, hjälpa, undervisa och stödja, oavsett vem det gäller. Inte att skilja agnarna från vetet, svart från vitt i den gråzon som utgörs av det så kallade skuggsamhället. Det är en uppgift för polisen och Migrationsverkets jurister.

Vad är det för personal som Moderaterna vill ha i den offentliga välfärden? Plikttrogna och lydiga konstaplar om alltid vet vad som är svart eller vitt och vad husse vill? Eller människor med yrkesheder och integritet, som helhjärtat jobbar för sina patienters och elevers bästa? Tror någon att de mest ansvarsfulla och skickliga välfärdsarbetarna kommer att vilja ha de där jobben i utsatta områden, där de behövs som allra mest, om de samtidigt tvingas vara angivare?

Vad händer i en skolklass där läraren anmält en papperslös elev som sedan blir utvisad? Kommer de andra barnen att ha kvar sitt förtroende för den läraren? Vad tänker en före detta asylsökande läkare som fått sin svenska läkarlegitimation och tvingas anmäla en sjuk landsman för att utvisas till det land de båda flytt från?

Vad säger C, KD och L som tidigare varit tydliga med att en angiverilag aldrig skulle komma att omfatta exempelvis lärare, socialtjänst eller vårdpersonal?

Och varför ska förslaget bara gälla offentliganställda? Om det går igenom, kan det då inte få den (o)önskade bieffekten av kompetensflykt från offentlig sektor till friskolor och privatkliniker?

Vi är många som protesterar och skräms av vad förslaget kan leda till. Därför står jag helhjärtat bakom motionen från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, att kommunen bör skriva till regeringen och begära att anmälningsplikt inte ska införas i kommunal verksamhet.

Lena Grönlund (S)

Artikeltaggar

FlyktingarKristdemokraternaLena GrönlundLärareMigrationsverketModeraternaPapperslösaPolitikSamhälleSjukvårdSocialdemokraternaStig BertilssonVänsterpartiet

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.