Hoppa till huvudinnehållet

Peter Bergting får stort arbetsstipendium – skriver bok om epa-kulturen

Publicerad:
Åmålsförfattaren Peter Bergting får ett stort arbetsstipendium.
Åmålsförfattaren Peter Bergting får ett stort arbetsstipendium. Foto: José Figueroa

Författaren och illustratören Peter Bergting från Åmål har tilldelats 100 000 kronor i arbetsstipendium. Pengarna ska användas till att färdigställa ett verk som kretsar kring epa-kulturen.

Hisspitchen är slagkraftig: Stephen King möter Fucking Åmål.

Sammanlagt 550 personer sökte i år bokförlaget Natur & Kulturs litterära arbetsstipendier. Konkurrensen var med andra ord hård, men Peter Bergting från Åmål tillhör de 16 lyckligt lottade som passerade nålsögat.

100 000 kronor ger honom möjlighet att fokusera fullt ut utan större tidspress på sin kommande bok. En grafisk roman som kretsar kring epa-traktorer, trasiga småstadsungdomar på glid och hur en liten gnista kan leda till oanade konsekvenser.

Är den måhända mer inspirerad av Åmål än vad dina böcker brukar vara?

Som svar levererar Peter Bergting sin hisspitch, en kort säljande beskrivning:

– Stephen King möter Fucking Åmål. Och jodå, det blir väldigt mycket E45 och Åmål i den.

Han vidareutvecklar:

– Det finns så mycket som är bespottat med epa-kulturen och man har väl själv gnisslat tänder när man hamnat bakom någon. Men därför tycker jag att det var intressant att se hur det skulle bli om man vände på det och gjorde förarna till protagonister i en berättelse med bilarna som utgångspunkt.

Stämningsskapande

Naturligtvis bjuds läsaren även på en rejäl dos med övernaturligt. Det har blivit något av Peter Bergtings signum. Natur & Miljö benämner till och med projektet ”övernaturlig serieroman”, även om författaren menar att förlaget missförstått lite vilket uttryckssätt han eftersträvar. Boken blir inte en serieroman utan en grafisk roman i stil med ”Kråkorna”, för vilken Peter Bergting Augustnominerades ihop med Anders Fager.

– Mycket mer stämningsskapande bilder, lite mer filmiskt än vad jag brukar få göra. Jag tror det här blir min 20:e bok eller nåt som författare och jag har väl gått mer och mer åt det här hållet.

På bokhandeln

På lördag signerar Peter Bergting böcker i Åmåls bokhandel. Bland annat är han aktuell med ett nytt bildverk om vikingar.

Artikeltaggar

ÅmålBöckerE45FörfattareFucking ÅmålLitteraturNaturÖvernaturlighetPeter BergtingStephen King

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.