Hoppa till huvudinnehållet

Tre hyreshus rivs – Elle, 82, och Matti, 80, tvingas flytta: ”Vi vill bo kvar”

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Det kommunala bostadsbolaget Bengtsforshus AB ska riva Elle och Matti Pasanens bostad på Baståsvägen 17 i Billingsfors. ”Men vi vill bo kvar”, berättar de.
Det kommunala bostadsbolaget Bengtsforshus AB ska riva Elle och Matti Pasanens bostad på Baståsvägen 17 i Billingsfors. ”Men vi vill bo kvar”, berättar de. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Det kommunala fastighetsbolaget Bengtsforshus AB ska under våren riva tre hyreshus med totalt 37 lägenheter – Baståsvägen 17 i Billingsfors, Hallebyvägen 4 i Dals Långed och Muggedalsplatsen 6 i Bengtsfors.

– Men vi har bara bott här i två och ett halvt år och trivs bra i huset. Vi är väldigt oroliga för det här. Vi klarar inte att flytta själva.

Det säger makarna Elle Pasanen, 82, och Matti Pasanen, 80, som bor på Baståsvägen 17 i Billingsfors.

Makarna Pasanen berättar att de fick beskedet utan någon som helst förvarning.

– Vi blev väldigt förvånade. Det här har vi inte hört något om tidigare, utan vi fick bara ett brev hem om att huset skulle rivas. Men min man sitter i rullstol och själv är jag också gammal. Det är inte så lätt att flytta då, säger Elle Pasanen.

Hon berättar att det bara är två och ett halvt år sedan som hon maken Matti flyttade från sin villa till trerumslägenheten på Baståsvägen.

Bott länge i Billingsfors

Det var under slutet av 1960-talet som paret bosatte sig i Billingsfors. Både Elle och Matti fick jobb på pappersbruket. Elle arbetade sedan 22 år på bruket och därefter 10 år på Granåsgården i Bengtsfors. Matti jobbade på bruket i 27 år.

Allt eftersom decennierna gått och paret blivit allt äldre har behovet av en enklare bostadslösning ökat. För två och ett halvt år sedan flyttade alltså makarna Pasanen in i sin nuvarande bostad.

Bengtsforshus AB ska riva lägenheterna på Baståsvägen 17 i Billingsfors.Elle och Matti Pasanen fick helt plötsligt ett brev hem om att de måste flytta.
Bengtsforshus AB ska riva lägenheterna på Baståsvägen 17 i Billingsfors.Elle och Matti Pasanen fick helt plötsligt ett brev hem om att de måste flytta. Foto: Britt-Marie Erlandsson

– Det är ett lugnt område och vi trivs bra med grannarna, säger Elle Pasanen.

– Det är bra också eftersom det inte är några trösklar inne i lägenheten så det går fint med rullstolen. Vi hade gärna velat bo kvar här, säger Matti Pasanen.

”Det känns jobbigt”

Makarna Pasanen menar att det blir särskilt besvärligt med en flytt inför en annalkande vinter.

– Det känns jobbigt bara vid tanken på att behöva flytta. Det är inte roligt att behöva flytta på vintern heller. Vi vill veta när flytten blir av och vart vi ska ta vägen. Bengtsforshus borde ta kontakt med oss och hjälpa oss. Då skulle vi känna oss lite lugnare. Vi klarar inte en flytt själva, säger Elle och Matti Pasanen.

”En konstig känsla”

Elle Pasanen berättar att hon har försökt få kontakt med Pernilla Hallin, tillförordnad vd för Bengtsforshus.

Baståsvägen 17 i Billingsfors är ett av de hyreshus som Bengtsforshus AB ska riva under våren 2024.
Baståsvägen 17 i Billingsfors är ett av de hyreshus som Bengtsforshus AB ska riva under våren 2024. Foto: Britt-Marie Erlandsson

– Jag har försökt ringa, men har bara blivit hänvisad till att mejla. Det är en konstig känsla. Det är dåligt mot hyresgästerna. De borde informera mer.

– Att flytta någon annanstans här i Billingsfors är inget alternativ. Då är det i så fall en servicelägenhet i Bengtsfors som gäller för vår del, säger Elle Pasanen.

Tre hus ska rivas

Bengtsforshus styrelse beslutade på sitt senaste styrelsemöte den 28 augusti att under våren 2024 riva tre hyreshus med totalt 37 lägenheter.

Förutom Baståsvägen 17 i Billingsfors handlar det om Hallebyvägen 4 i Dals Långed och Muggedalsplatsen 6 i Bengtsfors.

Hallebyvägen 4 i Dals Långed ska rivas.
Hallebyvägen 4 i Dals Långed ska rivas. Foto: Britt-Marie Erlandsson

– Fastigheterna är i väldigt dåligt skick och har stora vakanser. Jag skulle säga cirka 55 procent. Det handlar om totalt 15-16 hushåll som bor i fastigheterna som berörs av de kommande rivningarna. Vi kommer att erbjuda ersättningslägenheter som de berörda personerna ska få titta på under hösten, säger Pernilla Hallin.

”Finns bra alternativ”

Hon berättar att hyresgästerna ombedes ta kontakt med Bengtsforshus kundtjänst för att få hjälp med detta.

– Det finns bra alternativ, antingen på samma ort eller kanske i vissa fall på annan ort om man hellre vill det. Vi försöker hjälpa våra hyresgäster så gott vi kan.

Varför har ni i stället inte renoverat dessa fastigheter?

– Vi har många fastigheter med höga vakanser och ekonomin har inte tillåtit att kunna ta hand om alla fastigheter på ett optimalt sätt. Det är den information jag har fått till mig, säger Pernilla Hallin som blev tillförordnad vd för Bengtsfors i mars i år.

Muggedalsplatsen 6 i Bengtsfors kommer att rivas.
Muggedalsplatsen 6 i Bengtsfors kommer att rivas. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Ni får kritik för hur ni har gått ut med informationen. Vad säger du om det?

– Vi har skickat ut ett informationsbrev till berörda hyresgäster. Att informera berörda hyresgäster först tycker vi varit naturligt. De hyresgäster som kontaktat oss har fått information om ersättningslägenheter. Inom kort kommer vi också skicka ut uppsägningsbrev och till årsskiftet ska vi ha hittat nya hem till våra berörda hyresgäster. Rivning är planerad under våren.

Du får själv kritik för att du inte har gått att nå för frågor. Kommentar?

– Det kan nog vara svårt att nå mig ibland. Men för att få hjälp med ersättningslägenheter bör berörda hyresgäster i första hand ta kontakt med vår kundtjänst. De kan även där lämna ett meddelande till mig om jag inte svarat, så ringer jag upp dem. Vår ambition är att göra det så smidigt som möjligt för våra hyresgäster.

Äldre och orörliga hyresgäster som har svårt att själva klara en flytt – hjälper ni dem på Bengtsforshus med det?

– Jag kan inte stå här och lova något. Men våra hyresgäster är jätteviktiga för oss och vi kommer att hjälpa till så gott vi kan.

Är det aktuellt att riva fler fastigheter?

– Vi har inga sådana frågor på bordet. Att vi nu väljer att riva de här tre fastigheterna beror på att de är i väldigt dåligt skick och har en hög vakansgrad. Det är de här tre som sticker ut, säger Pernilla Hallin.

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsforshus ABBillingsforsBillingsfors brukBostad och byggenDals LångedFastigheterGranåsgårdenLägenheter

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.