Hoppa till huvudinnehållet

PREMIÄREXTRA: Nykomlingen Billingsfors IBK är stor underdog

Publicerad:
Tränaren Patrick Erlandsson tror att man kan hålla jämna steg med de flesta lagen.
Tränaren Patrick Erlandsson tror att man kan hålla jämna steg med de flesta lagen. Foto: Pontus Nordwall

Billingsfors IBK är tillbaka i division 2 efter sex år. Nu väntar en tuff säsong där man kommer till spel med ett väldigt ungt lag med en hel del tappad rutin.

– Det blir en tuff säsong det råder det inget tvivel om, men jag hoppas vi växer med uppgiften, säger Patrik Erlandsson en av tränarna i Billingsfors.

Till säsongen som nykomlingar i division 2 har laget blivit av med flera rutinerade spelare och endast fått in ett nyförvärv förutom uppflyttade juniorer. Detta gör att det är ett relativt nytt lag som de ställer på benen men med flera spännande unga spelare.

– Det blir mycket att lära oss och spelarna får utvecklas allt eftersom. Tage Johansson och Leo Josefsson är två spelare som jag tror kan ta stora kliv i år då de har mycket innebandy i sig och stor potential, säger tränaren Patrick Erlandsson.

Läs genomgången av alla lag i serien här:

Seriens tränare är överens: Billingsfors IBK får kvala

Föreningen vill också gärna spela i tvåan då det blir en helt annan kvalité jämfört med de lägre serier som huserat i sedan säsongen 2017/2018 då laget senaste åkte ur division 2.

– Det är mycket roligare att spela på den här nivån där det blir bra innebandy i varje match, säger Mats Nilsson som varit med som ledare i många år.

Mats Nilsson, ordförande och ledare i Billingsfors IBK.
Mats Nilsson, ordförande och ledare i Billingsfors IBK. Foto: Pontus Nordwall

Tuff försäsong

Försäsongen har dock inte varit lätt för laget när man inte har haft alla spelare med på banan både vad gäller träningar och matcher.

– De som varit där har krigat på bra men det är för många som leker fotboll. Träningsmatcherna har ändå varit över förväntan med tanke på att vi inte har haft alla tillgängliga samtidigt, säger Patrick Erlandsson.

Bland annat blev det seger med 8–1 mot IBK Elfhög i en av träningsmatcherna.

Seriepremiären sker nu på söndag hemma mot Skattkärrs IK som förra säsongen kvalade till division 1 men misslyckades. Så det är en tuff start på säsongen som väntar.

– Väldigt kul att det drar igång. Det kommer bli tufft men med rätt inställning och lite medstuds kan det bli poäng. Vi har inget att förlora då ingen åker ur i år men vi ska heller inte vara rädda för de andra lagen där jag tror att vi kan hänga med alla förutom Hultsberg och Arvika, säger Patrick Erlandsson.

Kim Mäki är lagets bäste poänggörare genom tiderna, med 543 poäng på 265 matcher. Källa: innebandystats.se
Kim Mäki är lagets bäste poänggörare genom tiderna, med 543 poäng på 265 matcher. Källa: innebandystats.se Foto: Pontus Nordwall

I år behöver man dock inte oroa sig för att åka ur direkt, då de två sista lagen får chansen att kvala sig kvar. Detta eftersom Åmåls IBK drog sig ur och inget lag tog deras plats.

Laget enda nyförvärv till den här säsongen är Axel Karlsson från Hagfors IBS, som har Billingsfors IBK som moderklubb men gått på innebandygymnasium i Hagfors.

– Det känns kul att börja om i hemmaklubben, säger han.

Axel Karlsson, nyförvärv från Hagfors.
Axel Karlsson, nyförvärv från Hagfors. Foto: Pontus Nordwall

Var har du fått med sig efter åren i Hagfors som du kan bidra med till det här laget?

– Jag har fått med mig mycket grunder hur man ska ligga i positioner och hitta ytor samtidigt som jag fått testa andra sätt att spela på. Hoppas också att jag kan få mycket skott från ytterkanterna, säger Axel Karlsson.

Det kommer krävas mer av laget nu när de tar steget upp en division med ett snabbare spel. Axel Karlsson hoppas att man ska hitta till nivån som krävs för att lyckas.

– Det är en stor skillnad på tempot och jag hoppas att vi kommer upp i det tempo som behövs. Det ska bli en kul och en spännande säsong, säger han.

Vad tror du om premiären?

– Skattkärr är ett väldigt bra lag men jag tror på en bra match och jag hoppas vi kan ge dem en rejäl utmaning, säger Axel Karlsson.

Fakta

Billingsfors IBK

Division 2 Värmland

Tränare: Patrick Erlandsson, Mats Nilsson och Daniel Jansson

Placering i fjol: Sexa i division 3 (nykomling)

Nyförvärv: Axel Karlsson (Hagfors IBS)

Spelarförluster: Rickard Lehmus (slutar), Niclas Karlsson (slutar), Erik Augustsson (slutar), Adam Löf (slutar), Jakob Stavvik (Hultsberg IBF U), Alexander Ömnehag (Hagfors IBS juniorer)

Målsättning: Lära oss nivån och utveckla juniorer

Seriefavorit enligt tränaren: Hultsberg IBF

Spelare att hålla koll på: Hoppas på juniorerna

De får kvala sig kvar: Billingsfors IBK och Edebäck IBF

Artikeltaggar

Åmåls IBKBillingsforsBillingsfors IBKHagforsHagfors IBSHultsbergHultsberg IBFInnebandyKim MäkiMats NilssonNyförvärvPatrik ErlandssonPremiärerRickard LehmusSkattkärrs IK

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.