Hoppa till huvudinnehållet

Bengtsfors anses ha bäst företagsklimat i Fyrbodal – Färgelanda ökar allra mest

Publicerad:
Betydelsen av mötesplatser för näringslivet är något som framhålls från flera håll. Bilden är från fjolårets näringslivsmässa i Bengtsfors sporthall.
Betydelsen av mötesplatser för näringslivet är något som framhålls från flera håll. Bilden är från fjolårets näringslivsmässa i Bengtsfors sporthall. Foto: Britt-Marie Erlandsson

För första gången toppar nu Bengtsfors kommun listan i Fyrbodal på Svenskt Näringslivs årliga ranking av det lokala företagsklimatet.

Samtidigt är Färgelanda den kommun som gått mest framåt i hela landet under det senaste året. En ökning med hela 142 placeringar.

Även Dals-Ed och Åmål går framåt medan Mellerud tappar något.

Bengtsfors har jämfört med ifjol klättrat 25 placeringar, vilket gör att kommunen hamnar på plats 81 av landets 290 kommuner.

– Bengtsfors har gått från klarhet till klarhet. Det är något vi har sett successivt under flera år. Man har byggt in en kultur i kommunen av att jobba på ett företagsvänligt sätt. Det finns en god drivkraft i kommunalrådet Stig Bertilsson och näringslivsutvecklaren Jeanettes Lindh Svanqvists arbetssätt tillsammans med en go kraft från företagens sida.

Det säger Susann Haggren, Svenskt Näringsliv, områdesansvarig Fyrbodal till Dalslänningen.

Susann Haggren Svenskt Näringsliv, områdesansvarig Fyrbodal.
Susann Haggren Svenskt Näringsliv, områdesansvarig Fyrbodal. Foto: Pressbild

Vad är det som har gjort att Bengtsfors kommun har lyckats så bra?

– Bengtsfors kommun har hittat en samverkan på många sätt genom bland annat träinnovationskluster och cirkulära omställningar tillsammans med näringslivet. I Bengtsfors har man tajtat ihop samverkan mer. Sedan har det funnits en trygghetsproblematik, men den har man tagit i tag i tillsammans med kommunpolisen, fortsätter Susann Haggren.

Bengtsfors näringslivsutvecklare Jeanettes Lindh Svanqvist får beröm av Svenskt Näringsliv.
Bengtsfors näringslivsutvecklare Jeanettes Lindh Svanqvist får beröm av Svenskt Näringsliv. Foto: Sanna Stark

Bästa placering någonsin

Detta är alltså Bengtsfors kommuns bästa placering någonsin. Det var länge Dals-Ed som toppade den här listan i Fyrbodal.

– Trevligt, och resultatet av ett bra och starkt jobbande team. Det har lett till nya arbetstillfällen och nya företag. Men grunden i vårt arbete är alltid att de befintliga företagen ska få möjlighet att utvecklas. Det är en attityd som företagen uppfattar, säger kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M).

Stig Bertilsson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors.
Stig Bertilsson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

– Vi ser en uppåtgående trend under många år som vi alla har arbetat med att försöka få till. Hela förvaltningen drar åt samma håll, fortsätter han.

Färgelanda ökar mest

Färgelanda är den kommun som avancerar mest i hela landet. Totalt 142 placeringar, en återhämtning efter fjolårets stora tapp.

– Färgelanda har anställt en ny, väldigt duktig näringslivsstrateg i Lina Gustavsson som har gjort ett fantastiskt jobb tillsammans med samhällsbyggnadsförvaltningen i Färgelanda. De har återstartat en företagarförening och det har lett till uppgången, säger Susann Haggren.

Lina Gustavsson, näringslivsstrateg i Färgelanda kommun, får beröm för sitt arbete av Svenskt Näringsliv.
Lina Gustavsson, näringslivsstrateg i Färgelanda kommun, får beröm för sitt arbete av Svenskt Näringsliv. Foto: Johan Lindahl

Hon fortsätter.

– Det är viktigt med en långsiktig utveckling i de här frågorna, att man bygger in en kultur och ett system för ett gott företagsklimat. Så det inte blir så sårbart. Lina har tagit tag i de frågor som inte var så bra tidigare. Det har till exempel handlat om trygghetsfrågorna som man tillsammans med kommunpolisen har haft möten om i företagarföreningen. Även bygg- och myndighetsfrågor har man blivit bättre på.

”Viktigt med mötesplatser”

Marielle Örtengren och hennes sambo Linus Bergström på Ragnerud Business AB i Högsäter utsågs till Årets företagare i Färgelanda.

Marielle Örtengren och hennes sambo Linus Bergström på Ragnerud Business AB i Högsäter utsågs till Årets företagare i Färgelanda.
Marielle Örtengren och hennes sambo Linus Bergström på Ragnerud Business AB i Högsäter utsågs till Årets företagare i Färgelanda. Foto: Johan Lindahl

Hon håller med om Susann Haggrens slutsatser.

– Vi fick en ny näringslivssamordnare i kommunen och det är väldigt bra. Hon har anordnat frukostmöten med olika teman då vi haft workshops och föreläsare. Det är viktigt med nätverkande för oss företagare emellan så det finns mötesplatser. Det är viktigt med kontakten att den finns, säger hon.

Marielle Örtengren framhåller också betydelsen av Harvens dag.

– Den genomfördes i år på ett bra sätt tillsammans med entreprenörer och företagare. Det blir god uppslutning och många är nyfikna på vårt arbete, säger Marielle Örtengren.

Hur ska Dalslandskommunerna få ett ännu bättre företagsklimat?

– Det viktiga är att politiken tycker att det är en viktig fråga. Vi har haft dialoger med alla politiska ledningar och jag tycker att man arbetar bra med de här frågorna. Alla i förvaltningarna måste också känna att det är en viktiga frågor. Sedan gäller det att komma till rätta med kompetensförsörjningen och försöka få folk att bosätta sig i Dalsland, säger Susann Haggren.

Näringslivsranking
KommunPlacering 2023Förändring mot 2022
Vårgårda1
Säffle17– 2
Bengtsfors81+25
Dals-Ed108+11
Färgelanda117+142
Mellerud137– 10
Åmål182+31
Norberg290

Företagsrankingen

Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv en årlig ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet med rankingen är att visa var i landet det är mest gynnsamt att starta och driva företag. 2023 års ranking utgörs till två tredjedelar av enkätsvar från 32 000 företagare, och till en tredjedel av statistiska faktorer från SCB och UC.

Sveriges bästa företagsklimat har Vårgårda kommun, som även toppade listan i fjol. På andra plats kommer Danderyd, följt av Solna.

Källa: Svenskt Näringsliv

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsfors kommunDalslänningenFärgelandaFörvaltningKommunstyrelsenKulturModeraternaNäringslivSCBStig BertilssonSusann HaggrenSvenskt NäringslivTurismUC

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.