Hoppa till huvudinnehållet

Fler vill låna böcker på ”nya” biblioteket: ”Oerhört kul”

Publicerad:
Visst nappade det. Iris Larsson fick en rolig bok på kroken i fiskdammen som barn- och ungdomsbibliotekarien Jenny Andersson iordningställt.
Visst nappade det. Iris Larsson fick en rolig bok på kroken i fiskdammen som barn- och ungdomsbibliotekarien Jenny Andersson iordningställt. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Nu har skolorna hittat tillbaka till biblioteket igen efter pandemin och utlåningen ökar stort.

Det kunde glada bibliotekarier i Dals-Ed meddela när biblioteket nyinvigdes under kulturveckan.

– Vid senaste mätningen efter årets första åtta månader har utlåningen ökat med 58 procent. Det är oerhört kul. Jenny (barn- och ungdomsbibliotekarien) har gjort ett storjobb ut mot skolorna och det märks direkt. Barnen blir bekanta med biblioteket och det blir lättare att gå hit, säger bibliotekarien Helena Blomqvist.

Helena Blomqvist är bibliotekarie på Dals-Eds bibliotek och gläds över den ökade utlåningen.
Helena Blomqvist är bibliotekarie på Dals-Eds bibliotek och gläds över den ökade utlåningen. Foto: Helena Lindgren

På måndagseftermiddagen kom också en rad besökare när biblioteket nyinvigdes efter att ha uppgraderats rejält de senaste åren med hjälp av medel från Statens kulturråd.

– Vi har fått 400 000 kronor vid tre tillfällen och nu har vi sökt vidare och fått bidrag till läsinspiratörer som jobbar utåt mot skolorna, säger Morgan Funevall, kultur- och fritidschef.

Frans (närmast kameran) och Sam Lindqvist var två av de yngre besökarna under nyinvigningen.
Frans (närmast kameran) och Sam Lindqvist var två av de yngre besökarna under nyinvigningen. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Bokhyllor på hjul

Uppgraderingen märks framförallt på den helt nya inredningen, bokhyllor på hjul och nya stolar, barn- och ungdomsavdelningen har fått en större yta liksom tidningsavdelningen. Den senare är utrustad med projektor i taket som kan användas vid föreläsningar.

– Det är viktigt att ha en lokal som är lagom stor. Vid mindre föreläsningar kan Stallbacken bli för stor. Vi har stolar i källaren som vi tar upp och möblerar med och det ryms cirka 50 platser, säger Funevall.

Karl Jensen med lillebror Joel i knät kollade på böcker.
Karl Jensen med lillebror Joel i knät kollade på böcker. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Iris Larsson var en av alla besökare under eftermiddagen. Hon provade lyckan i fiskdammen som barn- och ungdomsbibliotekarien Jenny Andersson gjort i ordning. Och napp blev det i form av en bok och det gillar Iris.

– Jag har en bokhylla hemma. Jag tycker bäst om Bonden Blom och Pelle Svanslös, sa hon och fick också hjälp att hitta böcker om den svanslösa katten.

Nya kuddar

Frans och Sam Lindqvist är ganska ofta på biblioteket med sin mamma Frida.

– Jag är ledig på måndagar och då brukar vi gå hit. Jag har blivit bättre på att besöka biblioteket sen jag fick barn, säger hon.

De nya kuddarna, som ser ut som trädstubbar och går att sitta på, är något av det bästa med biblioteket, tycker Sam och så gillar han Super Mario.

Karl Jensen hade inte varit på biblioteket på ett tag och ville gärna göra ett besök och hitta böcker om Vikingatiden.

Solveig Andersson Engdahl från Dalslands Skrivarförening var på plats.
Solveig Andersson Engdahl från Dalslands Skrivarförening var på plats. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Under nyinvigningen var också representanter för Dalslands Skrivarförening på plats. Däribland Solveig Andersson Engdahl med sina tre böcker med små berättelser, den senaste med titeln ”Eftertankar i solsken”. Hon betonade hur viktigt det är att föräldrar läser med och för sina barn.

– Den gemenskapen man får när man sitter med sitt barn och läser tillsammans är superviktig, det stärker förtroendebanden och det har man jättenytta av sedan när de blir tonåringar.

Bran- och ungdomsavdelningen har fått ett rejält lyft.
Bran- och ungdomsavdelningen har fått ett rejält lyft. Foto: Britt-Marie Erlandsson
Biblioteket har numera en fräsch tidningsavdelning som även kan möbleras om för föreläsningar.
Biblioteket har numera en fräsch tidningsavdelning som även kan möbleras om för föreläsningar. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Artikeltaggar

BibliotekBilly JoelBöckerDals-Eds kommunDalslandLitteraturMorgan FunevallNöje/KulturPelle SvanslösSkolorStatens kulturråd

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.