Hoppa till huvudinnehållet

S: ”Flytta kommunhuset till Utvecklingscentrum”

Publicerad:
”Flytta kommunhuset hit till Utvecklingscentrum.” Det föreslår Socialdemokraterna genom Johnny Eliasson och Per Eriksson.
”Flytta kommunhuset hit till Utvecklingscentrum.” Det föreslår Socialdemokraterna genom Johnny Eliasson och Per Eriksson. Foto: Conny Hultgren

– Flytta kommunhusets verksamhet till Utvecklingscentrum och bygg om kommunhuset till seniorbostäder.

Det förslaget kommer nu från Socialdemokraterna i Bengtsfors.

Det är budgettider och när den socialdemokratiska oppositionen nu lägger fram sitt alternativ till investeringsbudget meddelar partiet samtidigt sin radikala idé.

– Ventilationen i kommunhuset behöver bytas ut och vi riskerar att hamna i samma situation som på Kulturskolan och få hot om vitesföreläggande även där om vi inte gör något med kommunhuset, säger Per Eriksson, gruppledare för Socialdemokraterna i Bengtsfors och andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

Ny ventilation på kommunhuset beräknas kosta 5 miljoner kronor.

”Fräscha lokaler”

– Vi ser också en vinst med att flytta medarbetarna till Utvecklingscentrum och andra lokaler på olika orter runt om i kommunen, säger Per Eriksson.

Hans partikamrat Johnny Eliasson, ledamot i kommunstyrelsens tekniska utskott, håller med.

– Idag har vi ett Utvecklingscentrum som står tomt. Det är fräscha och fina lokaler med öppna kontorslandskap och IT som behöver användas. Det är helt fel att göra som det borgerliga styret att sälja ut allt – Utvecklingscentrum i Bengtsfors, Skåpafors förskola och Stationshuset i Billingsfors. Det blir inget kvar, säger Johnny Eliasson.

Seniorbostäder

I stället vill Socialdemokraterna att kommunhuset byggs om till seniorbostäder.

Socialdemokraterna vill att kommunhuset i Bengtsfors byggs om till seniorbostäder.
Socialdemokraterna vill att kommunhuset i Bengtsfors byggs om till seniorbostäder. Foto: Conny Hultgren

– Behovet av nya bostäder för äldre är enormt stort i Bengtsfors kommun. Här finns nu en gyllene chans. Den bör kommunen verkligen ta tillvara på. Det finns redan hiss och läget är ganska centralt, säger Johnny Eliasson.

Därmed föreslår S inga pengar till ventilation, fönsterbyten och så vidare till kommunhuset. Något tjänstemännen har äskat om.

Men att bygga om kommunhuset till seniorbostäder kommer att innebära en hög kostnad. Har ni råd med det?

– Det kommer inte att krävas speciellt mycket ombyggnadskostnader för att få in stora delar av kommunhuset i Utvecklingscentrum. Om vi i stället låter Bengtsforshus köpa kommunhuset och bygger om det så är det ju kommande hyresgäster som får betala hyra till Bengtsforshus för att bo där, och därmed så täcks kostnaden för ombyggnationen. Det går inte ut över skattebetalarna, säger Eriksson och Eliasson.

Övriga satsningar

Om man tittar på Socialdemokraternas förslag till investeringsbudget i övrigt så finns det både likheter och skillnader jämfört med det borgerliga styrets dito.

Alla politiska partier är överens om att installera ventilation på Kulturskolan. En skillnad finns dock. S vill att den hiss som behövs ska byggas på utsidan av byggnaden i enlighet med personalens önskemål. Det vill inte styret.

Alla politiska partier är också överens om att det är viktigt att avsätta medel för IT-investeringar, även om storleken på dessa investeringar skiljer sig något åt.

Medan det borgerliga styret anser det angeläget att göra en rassäkring på Olympiavägen menar däremot S att denna kan vänta.

På det tekniska området vill Socialdemokraterna bland annat att inledande investeringsmedel avsätts för installation av energiåtervinning på Bengtsgården och att vägbelysning fortsätter att bytas ut.

Kommunalrådet tillbakavisar helt S-förslaget: ”Skulle innebära jättekostnader””Äntligen får vi ventilation på Kulturskolan – det har vi aldrig haft tidigare”Efter föreläggande och hot om vite eller stängning: Kulturskolan får ventilation

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsfors kommunBengtsgårdenBillingsforsBudgetarEkonomiInvesteringarJohnny EliassonKommunstyrelsenPer ErikssonPolitikSocialdemokraternaUtvecklingscentrum

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.