Hoppa till huvudinnehållet

Matpriserna sjunker – stiger bara för sötsaker och glass

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Matpriserna sjunker igen. Det visar SCB:s konsumentprisindex för augusti.
Matpriserna sjunker igen. Det visar SCB:s konsumentprisindex för augusti. Foto: Chris Anderson/TT

Nu sjunker matpriserna igen. Det visar SCB:s konsumentprisindex för augusti. Prisnedgångarna är relativt små men breda. Bland varugrupperna stiger bara priserna på sötsaker och glass.

I juli steg priserna på livsmedel och alkoholfria drycker jämfört med föregående månad. Men nu vänder de nedåt igen.

– Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker sjönk med 0,7 procent i augusti jämfört med juli. De brukar gå ner i augusti, men nu sjunker de lite mer än vanligt, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Det rör sig inte om några stora prisnedgångar, men breda. Priserna sjunker för alla varugrupper utom sötsaker och glass.

”Inte lika snabbt”

Totalt har priserna på livsmedel och alkoholfria drycker stigit med 9 procent sedan augusti 2022. Året dessförinnan steg de med 14 procent.

– Priserna fortsätter alltså att stiga sett till årstakt, men inte lika snabbt som tidigare. Räknat på hela perioden augusti 2021– augusti 2023 har priserna på livsmedel och alkoholfria drycker ökat med drygt 24 procent, säger Carl Mårtensson.

– Det senaste året är fisk, sötsaker och glass samt grönsaker de varugrupper som ökat mest i pris.

Artikeltaggar

DryckerGlassGrönsakerLivsmedelMat och dryckSCB

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.