Hoppa till huvudinnehållet

Kommunalrådet tillbakavisar helt S-förslaget: ”Skulle innebära jättekostnader”

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Stig Bertilsson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors.
Stig Bertilsson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors, tillbakavisar helt Socialdemokraternas förslag att flytta kommunkontoret till Utvecklingscentrum.

– Ett ekonomiskt slöseri och verksamhetsmässigt lotteri med kommunala resurser, säger Stig Bertilsson.

– Vi har ett väl fungerande kommunkontor idag. Det är viktigt att även fortsatt samla kommunkontorets verksamheter och personal på ett och samma ställe. Att flytta ut verksamheten till Utvecklingscentrum och andra lokaler skulle innebära jättestora kostnader, säger Stig Bertilsson.

Nu menar Socialdemokraterna att det här är kostnader som bolaget får ta.

– Men det är kommunen som äger bolaget och vi talar om kostnader för kanske upp mot 100 miljoner om nuvarande kommunhus ska ställas om till något annat. Socialdemokraternas förslag är ett ekonomiskt lotteri och helt orationellt. Det är inget som gagnar medborgarna i ett läge när vi behöver spara pengar.

Men hur är det med ventilationen i kommunledningskontoret då? Den vill ni avvakta med att åtgärda trots ett äskande om det på 5 miljoner kronor från tjänstemännens sida.

– Detta är inget som våra medarbetare i kommunhuset har prioriterat i första hand, säger Bertilsson.

Varför vore det fel att flytta verksamheterna till Utvecklingscentrum?

– För det första så skulle all kommunal verksamhet inte få plats på Utvecklingscentrum, långt därifrån. Och att splittra upp de kommunala verksamheterna på olika lokaler är inget bra alternativ. Det vore, som sagt, även ett enormt slöseri med kommunala pengar, och dessutom skulle det ta bort möjligheterna till att äntligen kunna skapa ett tjänsteföretagens hus på Utvecklingscentrum.

Har ni intressenter som vill köpa Utvecklingscentrum?

– Ja, det finns intressenter. Både sådana som vill köpa och som vill hyra. Både redan befintliga företagare i Bengtsfors kommun och externa sådana.

När det gäller behovet av seniorbostäder då – det är ju stort i Bengtsfors kommun.

– Visst finns det ett behov, men det är inte kommunhuset som ska byggas om för att inrymma seniorbostäder.

Investeringar

Till skillnad från Socialdemokraterna vill det borgerliga styret plus Vänsterpartiet i sin investeringsbudget bland annat satsa på en teknikmaskin för 1 miljon kronor och en ny sopmaskin för 1 miljon kronor och göra en rassäkring på Olympiavägen för 2,5 miljoner kronor.

Alla politiska partier anser att IT-investeringar för 2-3 miljoner kronor är nödvändiga även om de skiljer sig något åt storleksmässigt.

Kulturskolan

Dalslänningen har tidigare rapporterat att Kulturskolan kommer att få ventilation. Något som tidigare saknats i lokalerna.

– Vi har fått föreläggande om vite där om det inte åtgärdas, och nu genomför vi det här. Det kommer också att byggas en hiss i huset, säger Stig Bertilsson.

Denna hiss vill det borgerliga styret bygga på insidan av byggnaden. Till skillnad från personalens önskan och Socialdemokraternas prioritering.

Det borgerliga styret vill totalt sett investera cirka 4 miljoner kronor mer än Socialdemokraterna.

– Socialdemokraterna skjuter investeringarna framför sig, menar Stig Bertilsson.

Läs också

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsfors kommunBudgetarDalslänningenEkonomiInvesteringarKommunstyrelsenModeraternaPolitikSocialdemokraternaStig BertilssonUtvecklingscentrumÅtgärder

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.