Hoppa till huvudinnehållet

Peter har varit fabriken trogen sedan 1986: ”Det var ett så roligt jobb”

Publicerad:
Peter Lundin har haft många olika uppdrag vid företaget, idag är han laboratoriechef.
Peter Lundin har haft många olika uppdrag vid företaget, idag är han laboratoriechef. Foto: Britt-Marie Erlandsson

– Jag har fått vara med på väldigt många roliga saker.

Det säger Peter Lundin, värd vid 125-årsjubileet och som varit anställd på Dunifabriken i Skåpafors ända sedan 1986. Idag är han laboratoriechef och ansvarig för tre laboratorier.

För er som tycker namnet klingar bekant är Peter Lundin numera ordförande i Camp Dalsland som arrangerar sportevenemangen i Bengtsfors – Dalsland XC, kanotmaraton, gravelrace samt Dalsland X-Trail. Som inbiten scout sitter han också i styrelsen för Bengtsfors Scoutkår.

När Duni Rexcell firade 125-årsjubiléum i helgen var han värd och visade besökarna tillrätta och svarade på frågor. Något som inte var nytt för honom då han ofta iklär sig guidningsrollen vid besök.

– Det är alltid roligt att visa upp sin fabrik. Jag har varit guide många gånger.

”Jobbade ett par somrar”

Att jobba på Duni i Skåpafors ingick inte i den bilintresserade Stenungsundsgrabben Peter Lundins planer under skoltiden.

– Nej, jag ville jobba inom bilindustrin och såg framför mig en tjänst på Saab. Men så flyttade min mamma till Laxarby 1979 och jag jobbade ett par somrar på fabriken, sedan har jag blivit kvar. Det var ett så roligt jobb.

Första året efter studenten, vid fyraåriga tekniska programmet, jobbade han i produktionen. Därefter blev det något år på utvecklingsavdelningen vid Duni Hygien i Dals Långed.

– Jag var med och provkörde och utvecklade draglakan till sjukhussängar och vuxenblöjor bland annat. När Duni sålde av hygienverksamheten och fokuserade på bordsprodukter började jag i Skåpafors igen. Jag var en länk mellan tissue och konverteringen. Det var mycket provkörningar och ett väldigt omväxlande jobb.

Under åren har Peter Lundin även jobbat med kvalitetsfrågor och ledningssystem, varit med och tagit fram maskiner och deltagit i förstudier. Han har trivts mycket bra och har såklart fått uppleva både positiva och negativa saker.

Peter Lundin sommarjobbade på fabriken som tonåring och blev sedan kvar.
Peter Lundin sommarjobbade på fabriken som tonåring och blev sedan kvar. Foto: Britt-Marie Erlandsson

– Jag har fått vara med på väldigt många roliga saker. Något av det roligaste var nog när vi i mitten av 1990-talet reducerade ytvikten per kvadratmeter på papperet, vi behöll kvalitén samtidigt som det gav både en ekonomisk och miljömässig vinning.

– Det absolut värsta under min tid i företaget var förstås dödsolyckan i år och när konverteringen flyttade 2005 till Tyskland. Det var de absolut tråkigaste händelserna.

Hälften

Fabriken i Skåpafors är idag en helt annan verksamhet än den var när Peter Lundin började 1986. Från att ha varit omkring 400 anställda är de idag cirka 200 anställda, fördelat på cirka 70 i produktionen, 60 på Airlaid och cirka 50 tjänstemän. Produkten som lämnar Skåpafors är papper på rulle och går till fabrikerna i Tyskland där de blir till servetter och dukar.

Sedan 2018 är Peter Lundin laboratoriechef och ansvarar för fabrikens tre laboratorier, det ena labbet jobbar med vattenprovning och har koll på vattnet som släpps ut i sjön medan övriga provar papper och färger. Totalt jobbar åtta personer i labben.

Peter Lundin är också fackligt engagerad och har varit ordförande i Unionenklubben på företaget i cirka fyra år. I och med det är han också facklig representant i Dunis styrelse.

Idag är Peter Lundin bosatt i Bengtsfors, saknar inte längre västkusten utan njuter av den dalsländska naturen.

– Jag trivs fantastiskt bra här. De första tio åren längtade jag till det salta havet men det gör jag inte längre. Jag har rotat mig bra, det är ett fantastiskt område.

Peter Lundin var även värd vid 125-årsjubileet.
Peter Lundin var även värd vid 125-årsjubileet. Foto: Britt-Marie Erlandsson
Välbesökt när Rexcell firade 125 år på stadiga ben

Artikeltaggar

BengtsforsCamp DalslandDalsland XCDuniEkonomiHygienNäringslivPeter LundinRexcellSaabSkåpaforsStudentenStudenterStyrelserTyskland

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.