Hoppa till huvudinnehållet

Hela samhället levde upp när det bjöds in till fest för alla

Publicerad:
 • Kreativiteten flödade och många ville vara med och tälja fram den stora skeden när det ordnades med Byafest i Dals Långed.
  Kreativiteten flödade och många ville vara med och tälja fram den stora skeden när det ordnades med Byafest i Dals Långed. Foto: Mattias Modéen
 • Byafest i Dals Långed. Djamshid Barikani och Carina Björkman trycker sin festtröja.
  Byafest i Dals Långed. Djamshid Barikani och Carina Björkman trycker sin festtröja. Foto: Mattias Modéen
 • Duon Skogsbusen med Tom Cubbin på nyckelharpa och Alex Rawlins på fiol bjöd på nordisk folkmusik från scen.
  Duon Skogsbusen med Tom Cubbin på nyckelharpa och Alex Rawlins på fiol bjöd på nordisk folkmusik från scen. Foto: Mattias Modéen
 • Ellie Dahlin och moster Suzette Emanuelsson täljer i den stora skeden.
  Ellie Dahlin och moster Suzette Emanuelsson täljer i den stora skeden. Foto: Mattias Modéen
 • Byafest i Dals Långed. Här är det Lykke Amnehagen, Vide Amnehagen och pappa Anton Amnehagen som skapat konstverk i lerplattor.
  Byafest i Dals Långed. Här är det Lykke Amnehagen, Vide Amnehagen och pappa Anton Amnehagen som skapat konstverk i lerplattor. Foto: Mattias Modéen
 • Tre generationer på fest. Gertrud Kokanen, Emmy Bernhardsson och Siv Kokanen.
  Tre generationer på fest. Gertrud Kokanen, Emmy Bernhardsson och Siv Kokanen. Foto: Mattias Modéen
 • Festliga tröjor, som tryckts under Byafesten.
  Festliga tröjor, som tryckts under Byafesten. Foto: Mattias Modéen
 • Funny Livdotter, engagerad i den ekonomiska föreningen Studio Växt, som arrangerade Byafesten med stöd av Mötesplats Steneby och Dals Långeds utvecklingsråd, kunde glädjas åt en välbesökt fest.
  Funny Livdotter, engagerad i den ekonomiska föreningen Studio Växt, som arrangerade Byafesten med stöd av Mötesplats Steneby och Dals Långeds utvecklingsråd, kunde glädjas… Foto: Mattias Modéen
 • Studio Växt överraskades och engagerade i föreningen fick ta emot pris som årets kooperativ i Fyrbodal.
  Studio Växt överraskades och engagerade i föreningen fick ta emot pris som årets kooperativ i Fyrbodal. Foto: Mattias Modéen
 • Musikföreningen Decibel gav lokala musikgrupper chansen att spela upp från scen. Här är det Deathstroke som spelar smakprov på hårdrock.
  Musikföreningen Decibel gav lokala musikgrupper chansen att spela upp från scen. Här är det Deathstroke som spelar smakprov på hårdrock. Foto: Mattias Modéen
 • Att tälja den stora skeden var något som engagerade många under Byafesten.
  Att tälja den stora skeden var något som engagerade många under Byafesten. Foto: Mattias Modéen
 • Helen Mahieu, till vardags finsnickare, ger lite tips och peppar dem som täljer den stora skeden som så småningom ska pryda en plats någonstans i Dals Långed.
  Helen Mahieu, till vardags finsnickare, ger lite tips och peppar dem som täljer den stora skeden som så småningom ska pryda en plats någonstans i Dals Långed. Foto: Mattias Modéen

Hela samhället levde upp när det bjöds in till Byafest i Dals Långed. Det fanns något för alla – såväl stor som liten, som boende på orten och tillresta.

Den ekonomiska föreningen Studio Växt, där bland andra Funny Livdotter är engagerad, grundades i Dals Långed 2020. Föreningen består av ett knappt 10-tal personer där designer, hantverkare och andra med kreativa ådror samverkar för att på olika sätt skapa och växa genom möten. Ur det föddes i början av året idén om en Byafest för hela samhället.

– Man kan kanske säga att vi satte ramarna, men festens innehåll har fyllts av alla de som varit med. Vi har gjort det här tillsammans och av ren kärlek till Dals Långed, säger Funny Livdotter.

Ellie Dahlin och moster Suzette Emanuelsson täljer i den stora skeden.
Ellie Dahlin och moster Suzette Emanuelsson täljer i den stora skeden. Foto: Mattias Modéen

40-tal aktörer

Ett 40-tal aktörer, majoriteten med fokus på kultur, hantverk, musik och lokalproducerad mat, anmälde intresse för att på olika sätt medverka och i lördags var det så äntligen dags.

Och visst blev det en fest för alla där besökare kunde strosa runt bland utställare, lördagsöppna butiker runt om i samhället eller varför inte få utlopp för sin egna kreativitet genom att trycka en egen festivaltröja, skapa konstverk i lerplattor eller vara med och tälja en enorm sked.

Byafest i Dals Långed. Djamshid Barikani och Carina Björkman trycker sin festtröja.
Byafest i Dals Långed. Djamshid Barikani och Carina Björkman trycker sin festtröja. Foto: Mattias Modéen

Att tälja i skeden var för övrigt något som föll många i smaken. Bland andra femårige Ellie Dahlin. Han höll på en lång stund för att göra sina avtryck i skeden, som så småningom ska ställas ut någonstans i samhället.

– Men jag har tryckt en tröja också och ätit sockervadd, säger han, när han för några sekunder tittar upp från skeden som håller på att växa fram.

Duon Skogsbusen med Tom Cubbin på nyckelharpa och Alex Rawlins på fiol bjöd på nordisk folkmusik från scen.
Duon Skogsbusen med Tom Cubbin på nyckelharpa och Alex Rawlins på fiol bjöd på nordisk folkmusik från scen. Foto: Mattias Modéen

Det fanns även möjlighet att lyssna på livemusik, ta ett bastubad, utöva yoga eller helt enkelt bara vara och njuta av en vacker höstdag.

Tre generationer på fest. Gertrud Kokanen, Emmy Bernhardsson och Siv Kokanen.
Tre generationer på fest. Gertrud Kokanen, Emmy Bernhardsson och Siv Kokanen. Foto: Mattias Modéen

Tre generationer

Det passade Gertrud Kokanen, Siv Kokanen och Emmy Bernhardsson, som var festdeltagare i tre olika generationer, på att göra.

– För mig är det folkmusiken som lockat mest. Jag tycker att det är alldeles underbart att få lyssna live och jag måste säga att den här festen är en stor succé, säger Siv Kokanen, från Åmål.

– Och för mig är det blandningen av hantverk, mat och musik som lockar, säger Gertrud Kokanen, även hon från Åmål.

– Och jag har gått på skolan här förut och bor numera i Dals Långed. Det känns väldigt kul och fint att det varit en fest som välkomnat alla generationer, säger Emmy Bernhardsson.

Studio Växt överraskades och fick ta emot pris som årets kooperativ i Fyrbodal.
Studio Växt överraskades och fick ta emot pris som årets kooperativ i Fyrbodal. Foto: Mattias Modéen

Artikeltaggar

Dals LångedLandsbygdNöje/Kultur

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.