Hoppa till huvudinnehållet

En magisk kväll på gamla bruket

Publicerad:
Marie Christenssen inledde kvällen på bruket med att fånga besökarna genom att spela harpa.
Marie Christenssen inledde kvällen på bruket med att fånga besökarna genom att spela harpa. Foto: Mattias Modéen

För alla som har ett musiköra blev lördagskvällens event BRUK 2023 - magiska rum i de gamla Rexcellokalerna i Dals Långed någonting alldeles extra. Ett par hundra åhörare samlades för att lyssna till vad som går att sammanfatta som ett örongodis deluxe.

För tredje gången öppnade de gamla Rexcellokalerna i Dals Långed i lördags upp för en exklusiv musikkväll. Få ställen – i alla fall i Dalsland – kan erbjuda den akustik som inryms i de numera nedlagda fabrikslokalerna där betongpelare, väggar och pappersbalar får musiken att låta olika beroende på var i lokalerna den som lyssnar befinner sig.

”Som att spela i en kyrka”

– Man kan likna det lite som att spela i en kyrka, sa harpisten Marie Christenssen från Dals Rostock som öppnade kvällen med magiska toner från sin harpa.

Samtidigt spelade Stefan Halvordsson, en av dem som höll i kvällen, ett gitarrstycke till en ljudinstallation i en annan del av lokalerna. Till stycket rörde sig Jörgen Mobergs levande konstverk ”Heaven or hell”.

Bo Nygårds och Albin Halvordsson på gitarr och kontrabas.
Bo Nygårds och Albin Halvordsson på gitarr och kontrabas. Foto: Mattias Modéen

Samverkan mellan konst och musik

En idé med arrangemanget BRUK är att lyfta musiken tillsammans med konsten.

– Vi vill få olika konstformer att mötas i en samverkan mellan konst och musik. Just en sådan här ljudinstallation var nytt för i år, säger Peter Halvordsson i arrangörsstaben.

Efter de inledande akterna fortsatte kvällen med fler framträdanden av unga musiker med rötter i Dalsland. Några av dem började sin musikerbana på kulturskolan i Bengtsfors och läser nu vidare på musikhögskolor i Malmö, Göteborg eller Stockholm.

Duon Albin Halvordsson (från Dals Långed) och Bo Nygårds, på kontrabas och gitarr bjöd på flera jazzstycken. De fick smattrande applåder som belöning.

Jazz- och improvisationstrion Trio Knarrby, där medlemmarna kommer från Bengtsfors och Tösse, fick lika välförtjänta handklappningar.

Göta Pianotrio med Clara Lindström, Ruxandra Efros och Elisabeth Nilsson, var ett av tre residensband som spelade.
Göta Pianotrio med Clara Lindström, Ruxandra Efros och Elisabeth Nilsson, var ett av tre residensband som spelade. Foto: Mattias Modéen

Residensartister

Andra som spelade i lokalerna under kvällen var residensartisterna i Göta pianotrio och Livet lekte, innan BRUK avslutades med bandet Mire III som gav en timslång konsert i Mustadfors Folkets hus senare på kvällen.

– Inte ens vi som arrangörer vet riktigt hur det ska låta eller bli innan, men vi känner oss väldigt nöjda med kvällen och jag tycker att det blev jättebra, säger Peter Halvordsson.

Blir det då något BRUK 2024? Enligt Peter Halvordsson finns bara ett svar på en sådan fråga.

– Ja, självklart! Vi har kört tre gånger nu och har som mål att det ska bli ett årligt återkommande arrangemang. Som en slags festival. Vi är redan i planeringen inför nästa år.

BRUK 2023 - magiska rum, arrangerades av Långedsprojektet ihop med Förvaltningen för Kulturutveckling i västra Götaland och lokala samarbetspartners.

Artikeltaggar

BengtsforsDals LångedDalslandJazzKonserterKonstLångedsprojektetMusikMustadfors Folkets hus

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.