Hoppa till huvudinnehållet

Välbesökt när Rexcell firade 125 år på stadiga ben

Publicerad:
 • Britt-Marie Eriksson, Steneby, Anita Augustsson, Billingsfors, Torborg Svensson, Billingsfors, Rolf Augustsson, Billingsfors var några av de cirka 550 personer som kom till Rexcell och Öppet husdagen i Skåpafors.
  Britt-Marie Eriksson, Steneby, Anita Augustsson, Billingsfors, Torborg Svensson, Billingsfors, Rolf Augustsson, Billingsfors var några av de cirka 550 personer som kom til… Foto: Mattias Modéen
 • Harald och pappa Ludwig Odbrant från Torrskog.
  Harald och pappa Ludwig Odbrant från Torrskog. Foto: Mattias Modéen
 • Peter Lundin, för dagen guide på Rexcell/Duni, såg till att besökarna fick den information de efterfrågade.
  Peter Lundin, för dagen guide på Rexcell/Duni, såg till att besökarna fick den information de efterfrågade. Foto: Mattias Modéen
 • Lars Andersson är vd på Rexcell/Duni i Skåpafors sedan våren 2020.
  Lars Andersson är vd på Rexcell/Duni i Skåpafors sedan våren 2020. Foto: Mattias Modéen
 • Joakim Enarsson berättar för besökare hur airlaid-tekniken fungerar vid tillverkningen av produkter.
  Joakim Enarsson berättar för besökare hur airlaid-tekniken fungerar vid tillverkningen av produkter. Foto: Mattias Modéen
 • Magnus Gustafsson, underhållstekniker och David Vik, rullmaskinist tillsammans med några av besökare på Rexcell/Duni under Öppet hus-dagen.
  Magnus Gustafsson, underhållstekniker och David Vik, rullmaskinist tillsammans med några av besökare på Rexcell/Duni under Öppet hus-dagen. Foto: Mattias Modéen
 • Många tog chansen att besöka Duni/Rexcell i Skåpafors under öppet husdagen. Vd Lars Andersson räknade in totalt omkring 550 besökare.
  Många tog chansen att besöka Duni/Rexcell i Skåpafors under öppet husdagen. Vd Lars Andersson räknade in totalt omkring 550 besökare. Foto: Mattias Modéen
 • Många gamla papppersservetter återvinns.
  Många gamla papppersservetter återvinns. Foto: Mattias Modéen
 • Rexcell/Dunis fabrik i Skåpafors.
  Rexcell/Dunis fabrik i Skåpafors. Foto: Mattias Modéen
 • Servetter tillverkas i ett 30-tal olika färgnyanser vid Rexcell Duni Skåpafors.Sedan fraktas både servetter och bordsdukar till fabriker i Polen och Tyskland, där de förädlas. Mönster och tryck tillkommer ibland innan produkterna säljs.
  Servetter tillverkas i ett 30-tal olika färgnyanser vid Rexcell Duni Skåpafors.Sedan fraktas både servetter och bordsdukar till fabriker i Polen och Tyskland, där de föräd… Foto: Mattias Modéen

En känsla av stolthet sprider sig bland både anställda och besökare när Rexcell i Skåpafors håller Öppet hus och firar 125-årsjubileum. Arbetsplatsen, som är en av Dalslands äldsta och största och har över 200 anställda har funnits på samma plats sedan 1898.

Folk hänger på låset när Rexcell, eller Duni Rexcell som det numera heter, slår upp portarna för allmänheten. Det är företrädare från kommunen, tidigare anställda, anhöriga till anställda eller andra nyfikna som dels vill få en inblick i hur tillverkningen av servetter och bordsdukar går till, dels höra historien om Rexcell och hur framtiden ser ut.

Britt-Marie Eriksson, Steneby, Anita Augustsson, Billingsfors, Torborg Svensson, Billingsfors, Rolf Augustsson, Billingsfors var några av de cirka 550 personer som kom till Rexcell och Öppet husdagen i Skåpafors.
Britt-Marie Eriksson, Steneby, Anita Augustsson, Billingsfors, Torborg Svensson, Billingsfors, Rolf Augustsson, Billingsfors var några av de cirka 550 personer som kom till Rexcell och Öppet husdagen i Skåpafors. Foto: Mattias Modéen

Från insidan

Britt-Marie Eriksson från Steneby är en av besökarna.

– Man har åkt förbi här så många gånger, men aldrig fått se hur det ser ut på insidan. Jag är inte helt hundra på exakt vad man gör här eller om man har ändrat i produktionen på något sätt de senaste åren, säger hon.

Ludwig Odbrant från Torrskog är en annan besökare.

– Jag jobbade här fram till för tio år sedan. Man känner igen mycket av hur det var då, även om vissa dataskärmar bytts ut. För mig känns det kul att även få träffa tidigare arbetskompisar igen, säger han.

Harald och pappa Ludwig Odbrant från Torrskog.
Harald och pappa Ludwig Odbrant från Torrskog. Foto: Mattias Modéen

Många har jobbat länge

Och det är kanske just det som är en av sakerna som gör Rexcell så speciellt. Att det är så många av de anställda som varit på arbetsplatsen i många år. En del har jobbat här i 20, 30 eller kanske till och med 40 år.

Lars Andersson, som är vd sedan några år tillbaka, berättar att den första pappersmaskinen kom på plats vid bruket i Skåpafors 1898. Den flyttades från Gustavsfors några mil norrut i kommunen.

– Men arbetsplatsen här i Skåpafors är betydligt äldre än så. Det har varit verksamhet här knutet till skog och papper åtminstone sedan 1655, även om det handlade om ett sågverk på den tiden.

Lars Andersson är vd på Rexcell/Duni i Skåpafors sedan våren 2020.
Lars Andersson är vd på Rexcell/Duni i Skåpafors sedan våren 2020. Foto: Mattias Modéen

Från kraftpapper till mjukpapper

När den första pappersmaskinen kom på plats handlade det om att tillverka så kallat kraftpapper, alltså förpackningspapper till olika industrier. I mitten av 1950-talet ställde Rexcell om till produktion av mjukpapper och sedan dess har miljontals och åter miljontals servetter och bordsdukar i olika färger tillverkats i Skåpafors.

Själva tillverkningen sker i två olika tekniker, beroende på vad kunderna efterfrågar.

Grundråvaran är densamma – pappersmassa från svenska tillverkare. Men i det ena fallet späds massan ut med vatten för att sedan formeras och torkas i höga hastigheter, då fås ett tunt och mjukt papper. Rexcell var först i världen med färgat mjukpapper 1954.

I det andra fallet slås massan upp torrt (utan vatten) till pappersfluff, som sedan formeras ihop med bindemedel och torkas. Produkten känns som en linneservett.

Slutprodukterna får på så sätt olika sorters hållbarhet och känsla.

Joakim Enarsson berättar för besökare hur airlaid-tekniken fungerar vid tillverkningen av produkter.
Joakim Enarsson berättar för besökare hur airlaid-tekniken fungerar vid tillverkningen av produkter. Foto: Mattias Modéen

Först med airlaid-teknologi

Den senare tekniken utvecklades för övrigt på Rexcell i Dals-Långed för ett 40-tal år sedan.

– Vi var först i Europa med kommersiell airlaid-teknologi. Med den blir pappret tjockare och starkare och på så sätt möter vi efterfrågan på produkter på fler sätt, säger vd Lars Andersson med stolthet i rösten.

Han berättar att företaget står väl rustat inför framtiden, inte minst tack vare airlaid-tekniken.

Servetter tillverkas i ett 30-tal olika färgnyanser vid Rexcell Duni Skåpafors.Sedan fraktas både servetter och bordsdukar till fabriker i Polen och Tyskland, där de förädlas. Mönster och tryck tillkommer ibland innan produkterna säljs.
Servetter tillverkas i ett 30-tal olika färgnyanser vid Rexcell Duni Skåpafors.Sedan fraktas både servetter och bordsdukar till fabriker i Polen och Tyskland, där de förädlas. Mönster och tryck tillkommer ibland innan produkterna säljs. Foto: Mattias Modéen

Bra rykte

– Vi är drygt 200 anställda idag och har ett bra rykte som företag. Vi känner ännu inte av någon lågkonjunktur, även om såklart vi också påverkas av högre råvarupriser med Ukrainakriget inte minst, säger Lars Andersson.

Artikeltaggar

ArbeteBengtsforsIndustrierSkåpafors

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.