Hoppa till huvudinnehållet

Magnus Carlsson sjöng fram sin historia genom egna och andras låtar

Publicerad:
Åmåls kyrka var i det närmaste fullsatt när Magnus Carlsson på torsdagen gästade med miniturnén ”Se mig bara för den jag är”. Många passade på att föreviga konserten med sina mobiltelefoner.
Åmåls kyrka var i det närmaste fullsatt när Magnus Carlsson på torsdagen gästade med miniturnén ”Se mig bara för den jag är”. Många passade på att föreviga konserten med sina mobiltelefoner. Foto: Fredrik Tacacho

Magnus Carlsson bjöd in publiken att skratta, gråta och framförallt sjunga med honom när han gästade Åmåls kyrka med sin avskalade miniturné ”Se mig för den jag är” på torsdagskvällen.

– Det är underbart att få jobba i den här akustiken, sa han innan han öppnade med Abbas ”Knowing me, knowing you”.

Under den en och en halv timme långa konserten tog han med den stora publiken på en musikalisk resa som tog avstamp i när han som 15-åring sökte in till musiklinjen på Hvitfeldska musikgymnasiet i Göteborg. Han spelar oftast på gehör, men för att imponera på ”gymnasiejuryn” slängde han ändå fram sju sidor med noter, berättade han.

– Jag la fram dem tydligt så att juryn inte skulle inte missa dem, men sedan kollade jag ändå inte på dem så mycket när jag spelade, säger han.

Hur som helst lyckades han charma juryn och kom in på musiklinjen. Han läste sedan vidare på Musikhögskolan i Göteborg där han skolades i klassisk sång och piano.

Magnus Carlsson visade hur det såg ut när han som 15-åring sökte till musiklinjen på Hvitfeldska i Göteborg.
Magnus Carlsson visade hur det såg ut när han som 15-åring sökte till musiklinjen på Hvitfeldska i Göteborg. Foto: Fredrik Tacacho

Under konserten i Åmål bjöd han både på låtar från den egna karriären, från Barbados, Alcazar och solokarriären och från andra personliga favoriter som Elton John, Lill Lindfors och Ted Gärestad – låtar som präglat honom genom livet.

Glimtar ur livet

Mellan numren bjöd Magnus Carlsson på glimtar från hans närmare 30 år som artist. Bland annat från sina åtta framträdanden i Melodifestivalen.

– Jag har aldrig sjungit en Melodifestivallåt helt rätt. Det är så mycket kameror och tv-tittare så man blir nervös.

Värst var det när han 2003 fick en blackout precis före han skulle gå upp på scenen med Barbados för att sjunga ”Världen utanför”.

– Tre sekunder innan ridån gick upp tänkte jag, ”hur börjar låten egentligen”. Jag hann precis få upp texten för att kolla hur den gick, innan låten började.

Schalgerikonen Magnus Carlsson gav en intim konsert i Åmåls kyrka.
Schalgerikonen Magnus Carlsson gav en intim konsert i Åmåls kyrka. Foto: Fredrik Tacacho

Stora delar av konserten var avskalad där Magnus Carlsson bjöd på finstämd sång sittandes vid flygeln, men på slutet bjöd Magnus Carlsson både på schlagermoves och tonartshöjningar, till publikens stora förtjusning.

Avslutade med Abba

Konserten avslutades i samma anda som den inleddes, med Abba, och den här gången med låten ”Does your mother know”. Vid det här laget hade publiken verkligen tagit fasta på uppmaningen att släppa loss – jublet ville inte ta slut och publiken klappade fram ett extranummer.

– Det är en låt kvar och ni kan nog räkna ut vilken låt jag har sparat – ”Kom hem”, sa Magnus Carlsson innan han rev av Barbadosklassikern.

Magnus Carlsson har genom åren gett hundratals konserter i kyrkan. ”Ni behöver inte sitta så rakryggat bara för att ni är i en kyrka – sjung med”, uppmanade han publiken.
Magnus Carlsson har genom åren gett hundratals konserter i kyrkan. ”Ni behöver inte sitta så rakryggat bara för att ni är i en kyrka – sjung med”, uppmanade han publiken. Foto: Fredrik Tacacho
Konserten i Åmåls kyrka var tredje stoppet på den två veckor långa miniturnén.
Konserten i Åmåls kyrka var tredje stoppet på den två veckor långa miniturnén. Foto: Fredrik Tacacho
Magnus Carlsson har många fans, även i Dalsland. Kyrkan var i det närmasta fullsatt.
Magnus Carlsson har många fans, även i Dalsland. Kyrkan var i det närmasta fullsatt. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

AbbaÅmåls kyrkaArtisterBarbadosDalslandGöteborgKonserterMagnus CarlssonMusikNöje/KulturSång

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.